Wednesday, September 21, 2016

The Manns Takes Japan 2015: Disneyland & Disneysea Tokyo

...Sebab tak ley nak gauged arah, kitaorg pon decide nak naik taxi gi hotel. We chosed the MyStays Maihama hotel sebab dia yg PALING MURAH dalam banyak2 hotel keliling Disneyland/ Disneysea ni. Hahaha.. Bajet youols.. bajettt..

Actually the hotel was not that bad.. I got it for RM550 per night (room only), and we stayed there for 2 nights.. Kalau nak pegi Disneysea memang boleh jalan kaki je. Sebab pegi musim sejuk ketiak pon tak sempat nak berpeluh.. Hehe..

Kalau nak gi Disneyland jauh sikit nak menapak tapi ada shuttle bus provided..Balik slalu kitaorg bantai naik taxi je walaupon dekat sebab masa tu confirm kaki semua dah tak rasa..

 Baem at the start of Day 1.. I super love his smile in this picture! :)

 Jalan menuju ke Disneysea.. Dalam 5-10 min berjalan kaki then sampai la ke gate Disneysea tu..

 Tokyo Disneysea.. Tiket masuk 2 park untuk 2 hari ialah RM400 ++ sorang lebih kurang.. Yang tak best tu kena decide hari apa nak masuk park mana.. stress untuk iols yg fickle minded nih.. Huhu.. We decided to masuk Disneysea dulu.. not that it matters to Leman which park we decided to went in first kan :P

 Si kenit.. as I was typing this post.. he is not so kenit anymore.. How time flies..

 Fefeeling bercinta.. Si baem rajin nap maybe sebab sejuk and penat lari sini sana.. so banyak gak la masa untuk mak pak dia bercita :P

 Disneysea is sooooo nice.. rakyat adalah ramaiiiiii gila dalam tu.. Tapi sebab kitarg bukan nya boleh naik rides sangat pon sebab bawak Ibrahim so it doesn't matter sangat..
 
Actually, kalau bawak budak bawah 3 tahun and you need to choose between Disneyland and Disneysea, I would recommend Disneyland sbb lagi kid friendly.. Tapi sebab dah sampai and we have never experience Disneysea so kitaorg masuk la jugak kan..

 Among the parade that day..

 Venice! Since we've seen the real thing which is Venice itself, tak heran sangat la ngan imitation ni. Hehhehe.. Tapi cantik la diorang buat tempat2 dalam disneysea ni..

 Master Ibrahim Aydan.. Tengok balik gambar2 lama.. he is super cute and hensem time pegi Jepun nih.. ofkos la mak dia bias kan puji anak sendiri :P

 Sejukkk. kejap2 je lapa.. hehe..


 This is a picture taken in our hotel room.. Ofkos bilik kecik gila.. Bilik air dia lagik la kecik bole terlanggar siku kat siki.. hahahha... 

 Anak sorang lagi yg di tinggalkan kat rumah.. sob sob.. harus rindu sepanjang masa.. huhuh..

 Next day we went into Disneyland. I superloveeeee Disneyland. And Disneyland Japan is even better than Disneyland Paris (aku rasa laaa..Leman kata sama jek :P) 

 One of my faveret.. Ibrahim buat muka tak heran je masuk dalam nih.. mak dia yg beria ria... hahaha..

 Eating ice cream during winter. layannnn...

 He had sooo much fun in Disneyland..

 Christmas deco as we went in December..

 Disney Castle at night. One of my utmost faveret is the firework display, but with Ibrahim in tow tak sampai hati plak nak ajak dia menunggu sejuk2 beku tu.. So we didn't wait for the fireworks both days we were in Disneysea or Disneyland.. By the time bunyi fireworks dari dalam bilik hotel aku dah selamat brselimut atas katil :)

 Gate at night

 Ibrahim with his most faveret person in this world :P

 Among the souvenirs that I purchased here.. Sikit macam ni pon dah beratus ratus weiihh. Mahal nya Jepun ni!

 Disney Parade.. Mummy super eksaited.. Tengok katun2 zaman mummy, ada mickey mouse goofy semua.. Baem?? After a while he got bored and decided to watc Upin Upin kat ipad! Hahahaha 

 Jepun celup!

 And on Day 3.. We checked out and naik train pegi Shibuya area.. where our Airbnb is located..

#wesurvivedDisneywithIbrahim

Tuesday, July 26, 2016

The Manns takes Japan 2015: The journey starts here

I have always wanted to go to Japan.. eventually..
Reason being I was told Japan is an expensive country..
And expenses nak pi Japan lebih kurang sama je ngan expenses nak gi Europe..
So baik aku pi Europe :P
Macam tu la lebih kurang kaedah nya..

Tapi siapa sangka rezeki datang bergolek in the form of Husband.. Hehe..
In December, the husband won a RM10k worth of travel voucher to Tokyo specifically..
Yabedabeduuuu..

Terus iols gigih meng-arrange kan everything within 2 months..

 Masa time ni, si baby Ilyas tu tecik lagik.. We were actually contemplating nak pegi berdua jek.. bebudak tinggak kat umah dgn Atok.. hehe.. Tapi makin dekat tarikh makin kesian la plak tgk muka si Baem ni.. Pfttt..
 
Masa ni Ilyas baru 7 bulan so still breastfeeding.. So Iols pon asek la berbelah bahagi.. Kejap nak pegi berdua.. kejap nak bawak Baem je.. kejap nak angkut semua sekali.. So in the end kitaorg pon decided nak pegi bertiga.. Sebab Japan tak pernah pergi so macam tak confident nak bawak 2 budak kecik.. takut tak terhandle.. So tinggal la si kenit ni bersama bekalan susu mummy.. (note: bila mummy dah selamat sampai from Japan, Ilyas majok takmo dah.. Huhu.. so otomatik la wean off)
 
Sebab dah last minute.. and pegi pon in December which is a peak season.. Tiket kapal terbang pergi balik untuk 2 adults + 1 children pon dah cecah RM7500.. We chose Japan Airlines (JAL) for this trip.. 
 
Hari nak pegi tu pon sungguh la drama.. Mummy belom pon kuar gate condo air mata dah menderu2.. Rindu si Ilyas.. sob..sob..
 
Skali sambil2 kesat airmata.. terdetik kat hati.. ehhh.. passport Baem ke Ilyas yg aku bawak nih.. True enough.. bila aku check muka Ilyas yg terpancar kat passport tu.. Terusss aku suh abang taxi tu patah balik.. Masa tu dah sampai exit Subang.. So mmg agak kelam kabut jugak laa.. Takut terlepas flight.. Huhuhu..

 Alhamdulillah selamat check in.. And sambil tunggu flight kita lepak2 kat Plaza Premium.. Si Baem tak boleh diam satu minute pon kat sini.. Nak masukkan tisu dalam cawan orang la.. nak tumpah kan air laa.. Grrr.. Patut tinggal jek ngan Ilyas kat umah tadi.. Hehhee..

 Fligh malam so Ibrahim dapat la tido 2-3.. Flight JAL surprising sangatttt la selesa.. Tapi makanan halal dia sangatttt la tak sedap.. huhuhu.. 7 hours later, kitaorg pon selamat la mendarat at Narita International Airport, Tokyo.

 Mummy, Daddy and Ibrahim at Tokyo

 Flight kami..

 First agenda untuk hari ni is the Tokyo Disneysea.. Yeayyyy..
 
Mak yg terlebih eksaited dari anak... Sebab sampai pagi, we have a full day today so takley la buang masa kan.. Tu yg sampai2 je gigih jugak nak pegi berpoya poya kat Tokyo Disneysea trus..

 Kitaorg naik bas jek from Airport to Disneysea.. Pehtu sampai2 jek sesat.. hahahhaha..
 
To be continue..

The Manns Takes Bali 2015: Ku De Ta

Today was our 5th day in Bali..
Besok nak balik dah..
So today we really2 take it slow..
 
Dah takde mana pon nak pegi actually..
 
 So we wake up a bit late..
 
Jalan2 tepi hotel and Kuta areas..
 
Since kitaorg amik Supir for the whole trip so kitaorg pon mintak la Jonny bawak gi Ku De Ta..
 
This is also another place that we have yet to see before..

 Ku De Ta nih tempat org tgk sunset.. Tapi kitaorg sampai awal sgt.. kol 4pm dah sampai matahari still tegak atas kepala.. hahaha.. so takde la sunset nya..

 Ilyas was such a good baby traveler.. This was his first overseas trip and he did great. Bagus.. Senang mummy nak bawak jalan2.. Hehe..

 My Abah seperti biasa sangat lah sporting nya.. Memang senang sgt2 ajak dia pegi holiday.. Moga Allah panjangkan umur Abah dan kurniakan kesihatan yg baik.. boleh kita gi holiday selalu.. Aminnn...

 My cheeky boy was having so much fun running around.. Panas ke hujan ke dia apa kisah.. Takpe la nak janji ko happy..


 Tangkap gambar pon dari jauh... Panassss oi..

 Kalau utk tgk sunsut mmg awesome lah tempat ni.. Minus the running kids la.. Kalau anak jenis macam anak aku tak reti dok diam dia restless kot dok sini lelama.. Huhu..


 Seb baik la ko cute cam mak ko.. ehh!

 Since dah sampai, kitaorg pon just lepak2 and minum2 je la.. And snacking fries and sotong goring..
 
Then lepas tu kitaorg bawak si Baem pi main kat Boardwalk Mall..
 
 Sekian sahaja percutian ke Bali untuk kali ini..

 Till we meet again~

Monday, July 25, 2016

The Manns Takes Bali 2015: It's all about Food

Day 5..
 
 
Hari ni pon kira rilek2 jek..

 At the start of the day.. Eh actually this is the second part of the day.. First part kat bawah tu pegi Ladang kopi.. Hehe..

 Lepas tu baru kitaorg gi makan..


 Kat Restaurant Sawah Indah.. Sedap nya teringat makanan dia..

 

 On the way back kitaorg singgah beli Murtabak Terang Bulan.. #SERIOUSSEDAP!

 This is the start of the day.. Coffee tasting free.. hehe.. Saje je la bawak maid aku pusing2 experience Bali.. Kitaorg masuk ni dah 5 kali pegi lading kopi.. tapi tak pernah pegi tempat yg sama..

 Baby Ilyas

 Abah and Ayong. Abah sentiasa steady. hekhek!
 
 Then petang tu Abah and Leman tinggal kat hotel babysit budak2..
 
Iols kluar gi belanja maid urut kaki..
 
 Best gila Smart Spa nih.. Hari2 kitaorg pegi..
 
Mase kat kedai ni.. iols Tanya la my maid.. Selalu ke urut kaki kat tempat dia.. Dia kata tak pernah.. Ni la first time..
 
Sebak plak iols dengar.. The things we take for granted kan.. Maid iols dah dekat 40 tahun baru dapat merasa urut kaki.. happy betul dia..
 
Takpela.. ade rezeki nanti madam belanja lagik okey.. hahaha.. Kat Malaysia pon banyak reflexology centre.. takyah nak tunggu kat Bali :P
 
Typing this entry almost 1 year late, made me kinda miss Bali. Maybe next year..