Friday, July 11, 2014

Happy 1st Birthday Ibrahim Aydan

Yesterday marked another important milestone.
My son, whom I gave birth to exactly 1 year ago, is ONE :)

I think I'm wayyyy excited about this event that the tuan punya badan himself. Hehe.
Since it's puasa month, I decided just to let him celebrate at his nursery.
The principal at his nursery sent me a picture of his cake cutting ceremony.

*Ibrahim buat muka tak de perasaan!*

Hahaha. Ceh, penat je mummy prektis nyanyi lagu happy birthday kat umah pagi tu.
Both me and hubs didnt join kat nursery cause we're tied up with work.
Nevertheless, we hope you have fun darling.
Know that mummy lovingly plan and organize your mini party and party favour.
*i expect you to organize mine when you're 20* :p

Actually I havent been blogging for wayyy long.
Just dun have the energy to do that.
Baik aku tido. Hahaha

So banyak la development Aaim yg aku tak track pon satu2.. Janji nampak development sudah.
And people keep reminding me each baby their own.
So lagik la aku lek lek jek. Ok la tipu. Gunghu sikit la tapi. Hehe.

He already pass his first smile, laugh, turn, crawl.
He got 6 teeths now. Dah start menyusur meja and bertatih tapi belom berdiri sendiri or berjalan.
Lazy bum this one (err, like mummy? hehe)

Like i said before, yang penting sihat and happy.
Yang lain2 tu kita boleh kawtim ok.

After Hong Kong, I've successfully dragged him to Langkawi and Bandung for a holiday.
Another holiday coming soon. This time it's gonna be long-haul. Mintak2 this little male diva behave especially dlm kapalterbang :p

Happy 1st birthday my son.
I love you to the moon and back and to the moon and back again.

Ps: On 7 july, we also celebrated our 7th wedding anniversary. Happy Anniversary utk cinta hatiku. <3 p="">

Monday, February 03, 2014

Hong Kong with a Baby

By the time we settle down into our role as new parents, mula lah membuak2 perasaan iols nak pegi bercuti.
At first I got the green light from Bos Besar (aka Leman) for Singapore.
But bila search hotel, semua pon mahal2 nak mampos.. Huhuh..
So being the ever helpful wife that I am, I ajak dia pegi jauh sikit..

Wife: “Husband, mahal lah hotel kat Singapore nih. Baik kita pegi Hong Kong jek nak? Tambah sikit jek pon”
Husband yg tengah kusyuk main “War of what-ever” kat iphone terus jek cakap “Okay” tanpa angkat muka dari phone..
But it is still a valid “Okay” okay.

So dgn segera dah gigih terus bini dia booking tiket malam tu jugak (takut in case he changed his mind later. Hahahah)

At first we wanna go when Ibrahim was only about 3.5 months..
Tiket dah beli. Hotel dah book.
Then Ibrahim got admitted for a total of 21 days due to Bronciolitis..
So kitaorg pon postpone la tiket ni ke end December jek.

Mase dekat ngan tarikh nak gerak tu..
Leman was having second thot about bringing Ibrahim..
But no way I can leave my son and have a good time in HK..
I’m still trying to overcome my “clingy-mummy” mode.. hahahha..

So since he has recover nice and well berkat duduk di bawah jagaan tok abah nya selama 2 minggu..
Iols insist nak bawak Ibrahim sekali.
So here goes our first holiday as a family (just the 3 of us).. actually, this is even the first holiday in 2013 for me and Leman..
On top of being Ibrahim’s first plane ride..
 
 
#1: The (first) plane ride
Dari umah ke LCCT kitaorg bawak keta and parking kat sana subuh2 sepi..
Ibrahim pon aku tukar pampaers and angkat je terus takde nak tukar2 baju ke hape. Mandi jauh sekali.. Mau gigil lutut dia dari KD ke LCCT kalau aku mandikan pepagi.. hahaha..
 Elok jek dak kecik nih tido sementara mummy daddy settle kan check in semua.

Bila dah setel check in baru la boleh bernafas sikit. By that time dak kecik ni pon dah bangun. So lepas kitaorg breakfast, kitaorg pon gi la tukar kan baju dia kasik hensem2. Tak rock la gi HK pakai baju tido kan.. Hehe.. 

 Mase ni tgh queue untuk masuk gate.. Ibrahim dah start boring and kepanasan..

Sebab mak dia dah siap pakai kan baju utk cuaca Hong Kong.. Bukan cuaca tak cukup aircon kat LCCT tu.. hahaha.. memang nampak la dia dah rimas..
Macam nak patah la jugak tangan kitaorg gilir2 dukung dia so that dia tak menangis.. 

By the time nak boarding, memang dia dah runsing sesangat dah..
Rupa2 nya sebab nak tido..

So half way to smooth sailing la.. Sebab Ibrahim tido.. or mamai..
Mase take-off iols sumbat tets plus also standby susu botol..
During the journey pon dia banyak tido.
Tapi bila nak dekat landing terbau bau2an yg kurang enak.
Salah timing betul lah budak Ibrahim nih. Huhu..

 Bila dah selamat landing, satu masalah lagik.. Jejak kasih stroller.. Since this is our first time flying with infant, kitaorg bole lupa nak tagging stroller.. Kira mmg gamble abes la stroller tak bertag.. Pehtu tanya kat org kapalterbang dia kata tak tempat bag.. Sampai last bag dah pusing 3 kali pon stroller tak nampak bayang..

Weols dah stress.. Tapi iols mmh dah pikir dalam hati.. Mintak2 masih ade rezeki.. Tapi kalau hilang pon mungkin ade hikmah boleh tukar stroller baru.. hahhaha..

Akhirnya setelah Leman tawaf airport and tanya orang dua tiga kali.. Leman pon berjaya jejak kasih ngan Quinny.. Panjang lagi jodoh kita Quinny.. Alhamdulillah :)


Mase ni letih ngantuk semua ade.. Nak je aku join Ibrahim tido kalau ade org yg sanggup nak selempang aku kat badan.. (macam aku selempang Ibrahim nih).. hhahahah.. Matiklah gemoks mau kena pakai crane nak angkat T_______T
So lepas settle semua kitaorg pon amik cab pegi hotel kat area Tsim Tsa Tsui..
Hotel Empire..
Memang smack in the middle..
Bilik kecik nak mampos punya kecik..
Tapi kalah harga Sheraton KL..
Sob sob sob..
So untuk hari first nih.. Sampai ke petang the only Hong Kong yg kitaorg jelajah is Airport - Hotel.. Hahahahha..
Penat dia mengalah kan penat aku travel 13 jam pegi Amsterdam dulu.. Ini journey baru tak sampai 4 jam, tapi penat mengalah kan journey 14 jam.. Welcome to travelling with a baby :)
 
#2: TAXI is our best friend
Sepanjang kat Hong Kong ni.. Memang kitaorg dah budget and spent quite a lot on taxi fares..
Menyeberang Kowloon - HK Island yg satu mrt station tu pon kitaorg bantai naik taxi.. hahahha..
Memang mudah dan efficient.. Cuma tidak budget friendly.. Total 4 hari ni saja bajet taxi dlm RM500 lebih.. (including return journey to and from HK airport). Sapa bawak anak kecik travel, i highly recommend the use of taxi.. Sebab bila bawak baby, nak menapak turun naik mrt station semua, 500 meter leh rase cam 5 kilometer bila di tambah berat baby.. Hahahahha..

#3: "Jangan lupa amik gambar banyak2" katanya
Gambar? Gambar ape?
Hhahhahahha..

First time berjalan ngan baby nih.. paling banyak amik gambar pon dalam bilik hotel lepas dah siapkan Ibrahim lawa.. Hahahaha..
Kadang2.. tak sempat kuar pintu hotel dia dah muntah dulu.. So kena la tukar baju backup yg plak.. Or kadang2.. Belum sempat lift sampai lobby Ibrahim berak plak.. Kahkahkah..

Biasa nya aku ngan Leman gelak2 jek.. Bawak baby mmg kena byk give and take.. Whatever it is.. nothing is more important than your baby's safety/ comfort/ anything..

And cuba lah jangan stress sangat.. and try to enjoy the quality family time..
Kali ni jalan mmg aku tak prepare detail itenery pon..
Just rough itenery untuk route sket (tu pon for backup only sebab mmg dah plan nak naik taxi sebanyak mungkin).. tempat makan sket.. places of interest sikit..

Most of the time kamera mmg langsung tak kuar dari beg.. Mana nak pegang Ibrahim lagik.. Nak handle stroller lagik.. nak handle beg memasing lagik.. Hahahhaha.. 4 hari kat HongKong, ade la tak sampai 14 keping gambar agaknya.. Aku pon tak check pon kat kamera tuh.. Gambar2 yg aku upload ni semua dari cameraphone jek..

 Day 2: OOTD. Mummy tak stailo takpe jaji anak stailo.. Hahahha.. Mummy boleh nyuruk belakang anak mase amek gambar.. :P

 Ni Day 3.. Walaupon HongKong ni deem sejuk mase kitaorg pegi nih.. But it's not cold enough for us.. Ibrahim mmg suka sejuk so even dia pon last2 tak pakai baju2 sejuk dia.. Buat penat jek beli 3-4 helai.. Konon2 takut anak sejuk kan.. Hahahaha.. Last2 aku pakaikan dia baju lengan panjang and suar panjang dah cukup.. 

Baju rimau tu pon sempat pakai sampai kedai brekfes jek.. Pehtu idia dah runsing kepanasan. So kitaorg bukak tinggalkan baju onesies dia yg mmg dah standby kat dalam tu.. Ape la anak rimau mummy nih.. :P

 #4: Stanley Market
Second day kitaorg pegi sini.. Aku suka tempat nih dia tepi laut and lek lek aje.. Kira macam pasar malam high class la kaedah nye.. Tapi yg tak best nya, baru mummy nak kirai2 duit, si kecik Ibrahim tu dah mengamok.. Takmo duduk stroller.. dok dalam baby carrier pon takmo.. nak berdukung manual.. Huhuhu.. Sudah nya memang tak selera la mummy nak shopping sambil mendukung budak 6.5 kilo ni.. Save duit mummy.. Huhuhu..

 Milk pit-stop.. Wherever and whenever possible i would BF him.. Tapi kalau tak convenient mmg sumbat ngan botol jek la.. Hehe.. 

 This is our only gambar bertiga.. Sedih kan.. Huhu..

 Kenyang perut suka hati!

  #5: Masjid Osman Ramju Saddick near WanChai
Dalam internet rata2 kata food especially dimsum sedap.. So we took a cab from Stanley to here.. By the time sampai dah nak dekat kol 2pm.. Dimsum yg tinggal pon dah nyawa2 ikan saje.. Sob sob.. Sedih.. Okla.. Kalau sampai awal and tak bawak baby maybe la recommended.. sejajar dgr hassle nak menyampaikan ke sini.. Tapi kalau bawak baby i would personally give this place a miss next time.. Ade je dimsum sedap macam tu kat KL nih..
Yang lagi naya.. Nak balik daripada tempat ni dah sesat larat.. Stresssss oooooo...
memula ingat nak pegi The Peak lepas ni.. Tapi sebab dah sesat and stress.. Terus je tahan taxi balik Tsim Tsa Tsui..
   
#7: CityGate Outlet
Next day nya plak kitaorg nak menjinak2 kan diri naik MRT.. Dari Tsim Tsa Tsui ke CityGate Outlet.. Sebab baca review kata murah2..
Mase pegi Ibrahim banyak tido.. So memang takde masalah langsung..
Tapi baru jek mummy nak membelek2 barang2 dalam Ralph Laurent.. Ibrahim start buat hal dah..
Iols rase dia ade pakatan dengan daddy.. Mengamok bila nampak mummy nak start shopping.. Huhuhuhu..
Sudahnya mummy shopping sambil berlari2.. Itu pon sempat shopping untuk Zara jek.. After nearly 2 hours Ibrahim mmg dah cranky sangat,.. So kitaorg pon gerak balik..
and my worst nightmare began..
 
#8: MRT ride
For our return journey nak balik hotel, Ibrahim start mengamok since the first few station.. Seb baik aku dapat duduk.. Memula tu dia jerit main2.. Bunyi macam wistle.. After a few minutes.. Walaupon setelah aku loncat2 kan dia.. Dia dah restless big time.. and dah start melalak.. Makin lama makin kuat.. takkan aku nak sumbat teteks tengah2 khalayak ramai tu kan.. ade kang masuk utube plak.. Huhuhu.. So ade la dekat 8 station dia meraung2..
Muka aku yg tebal nih dah jadik makin tebal.. Orang kiri kanan dok asek cakap cina ngan aku.. bagi nasihat maybe.. I dun freaking understand people.. Ishkk.. makin stress akak tau.. Orang kiri kanan aku terus bangun tak tahan nak dengar Ibrahim melalak.. hahahahah...
last2 aku tak tahan, aku bangun pegi mendapatkan Leman.. pass Ibrahim pada bapak dia.. Let's share the shame.. Mana aci tadik orang dok tengok2 aku tapi dia selamat jek kat penjuru tu kan.. Hahahha..
So Kitaorg pon kuar awal satu station sebab tak tahan nak dengar dia melalak.. Pon dia sambung melalak.. Iols dah rasa nak cubit jek budak kecik tu tau..
Mummy: "Sayang. You amik anak you ni sebelom i cubit dia"
Daddy: Eh..apsal you nak cubit dia.. dia budak kecik mana tau apepe..
Lepas dah balik hotel and Ibrahim dah tersenyum2 happy..
Leman pon cakap kat dia.. "ade ke tadik mummy nak cubit anak daddy ni.. Kesian anak daddy kan"
:P
Worst experience ever.. Make all the money i spent on taxi seems so worth it.. So kalau kkorang nak travel first time with 6 months and below babies, maximize la amik taxi sebanyak mungkin.. It's super worth it i gerenti you.. Hehehe..

#9: Baby carrier is our savior!
Before this trip, aku mmg takde la kisah sgt nak pakai baby carrier.. Kalau naik kereta or kuar jenjalan kat Malaysia mmg Ibrahim selesa jek dok dalam carseat/ stroller.. Tapi untuk HK trip nih, aku baca blog orang kata better bawak baby carrier..

So we brought the Boba Air.. (memula nak bawak sekali mothercare merah tuh tapi last2 tinggal kan jek sebab kitaorg rasa lecey byk sgt tali.. Huhuhu).. Boba air sangat mudah and ringan.. Tapi it's not for optimum comfort samada utk baby or untuk mummy.. Sebab dia kain nylon jek.. Ape padding pon takde.. Cuma untuk travel dia sgt best sbb bole lipat2 jadik beg kecik jek..

Kat HK nih, tak tau la ape masalahnya, Ibrahim langsung takmo dok dalam stroller..
T__________T
Padahal kat Malaysia tu elok jek dia dok stroller.. Sob sob sob...
Takpe lah. mungkin dia nak manja2 extra ngan mummy daddy kan..

So mmg baby carrier ni la penyelamat..
Itupon datang mood tak bagus dia, dalam baby carrier pon takmo duduk.. Mau berdukung berpelok jek,. Hish,.. Manja sungguh anak sapa la nih :P

#10: Bercuti bersama baby is...
After this first holiday, I have to admit..
Bercuti with a baby is DIFFERENT..
Sebelom ni aku selalu dengar orang cakap..
"Susah travel ngan anak kecik nih!"

I'm not judging..But in my case, I insist to try it myself rather than mendengar cakap2 orang..
Kadang2 lain orang lain experience kan..
Admittedly, memang letih sikit la as compare to kalau pergi honeymoon berdua..

Need to make sure baby kenyang.. cukup rehat.. selesa..
Kalau dia meragam ngan mood2 kau sekali kelaut.. Hahahaha..

But for me, I wouldn't have dun it differently..
His smile every morning is enough to make me forget all the kepenatan..
Nak kata serik pon tak jugak.. Next month (January) we have another family holiday coming..
Cuma after this, kena pilih betul2 la holiday destination..

One thing i can conclude is.. Hong Kong in December memang sangat tak sesuai untuk bawak baby bawah 6 bulan (i think applies to bawah setahun gak kot).. Sangat sangat sesak and serabut..

I'll end this post with a picture of Ibrahim that makes travelling with a baby seems worth it :)


PS: After balik from HK, 3 hari kemudian we checked in into Sheraton KL for 2 nights.. I need a holiday after my HK holiday kaedah nya. Hahaha.. And I have to say, I enjoy this mini getaway more than our HK trip.. Mummy + Daddy + Little Ibrahim + Mr Mickey!

 Ibrahim with Mr Mickey yg dibeli kat HK Airport.. Kat airport jek la mummy sempat shopping pon.. Huhuhu..





Tuesday, December 31, 2013

#Throwback: Paris with Love

It's been 1 year and I missed Europe.
Europe was the last holiday we had before becoming parents.
Lepas2 nih holiday with Ibrahim *so cant wait*
 
Sepanjang setahun nih.. due to complications after complications during my pregnancy..
satu holiday pon yilek.
Nada.. Langsung takde..
Hahahaha..
 
And for someone yg pergi holiday setahun 4-6 kali..
Hati dan jiwa meronta2 nak pegi holiday youols..
 
So tak dapat pegi holiday..
Dapat baca balik my past holiday tales pon jadik lah.. hahahha..
 
Actually sebab I was busy being pregnant and later i was busy being a mom **still is ;p **..
Iols ter tinggal entry PARIS..
 
So tak lengkap la percutian Europe ku tanpa Paris post.. here goes..
 
Paris was our last stop..
And since we've been here in 2004, kali nih rasa macam balik kampong jek.. ecewahhh..
Hahahahha..
 
Sebab dapat harga yg best.. The first 4 nights we stayed in Disneyland.
Hari kedua in Paris tu kitaorg skip masuk theme park and pegi bersiar2 kat pekan..
 
  Arc de Triomphe
 
Senang jek dari Disney station (Marne La Valle Station rasenya) to the city centre.. Turun2 je dah sampai sini.


 Singgah LV belikan kiriman ibu mertua ku.. Untuk diri sendiri amik bau jek la sebab dah abes duit shopping hangbags kat Italy.. Sob sob..



 Next we went to Eiffel.
 
Tak "Paris" la kalau tak jejak "Eiffel" kan.. Padahal takde la impressive mana pon.. Tapi dapat pegi amik ga,mbar dekat2 pon cukup membahagiakan dah.. hahahha.. *saya mmg jakun*







Lepas tu kitaorg pergi beberapa tempat lagik.. Lourve Museum (tak masuk pon. Baik akak tawap shopping mall nyahs daripada tawap museum kan)..
Next day nya plak to Sacre Cour of something.. Kalau rajin nanti akak upload la gambar..

Entry nih pon makan bulan nak siap kan satu ok.. :P

By the time I finish off this entry.. Dah selamat dah pon balik dari bercuti kat Hong Kong.. That one definitely needs to be blogged sebab first time travelling ngan infant kan.. hehehe..

Lepas balik tuh.. Kitaorg sambung plak bercuti kat Sheraton Imperial Kuala Lumpur..
Gila best.. Cause i needed that to recover from my Hong Kong holiday :P
Aku rase aku lagik enjoy percutian tgh pekan tu daripada Hong Kong kot.. But i'll blog about it later ok.

In case aku malas..
I would like to take this oppurtunity to wish you "Happy New Year 2014"
Have an awesome year ahead.. XoXo

Saturday, November 02, 2013

Ibrahim's first..

I have to admit, i no longer have time to blog.
Err.. Strike that.. Make it "I no longer have energy to blog"
Hahaha

Taking care of a newborn is no joke..
Especially for someone yg dah biasa melepak and tido makan bersuka ria sesukati selama 6 tahun perkahwinan. Hahahaha..

Now, in between feeding and changing diapers,
I sleep.
At least my Hiro (and the geng) are still alive and healthy (albeit a little kekurangan kasih sayang. Hehe. Kesian anak Hiro mummy. Ade peluang je confirm datang bermanja).
Hiro still insists to sleep with us tho.
So penuh la katil tu dgn mummy - ibrahim - daddy - hiro kat kaki or sometime berjaya gak naik kat bantal mummy - TumTum kat kaki daddy.
There. Macam nak runtuh katil. Dah la katil queen jek. Hahahah..
Seb baik Charlie agak independent and tak kuasa nak bersesak2 together (he also got 2nd child syndrom. Huhu)

Anyway.
Tetiba nak masuk 4 bulan dah Ibrahim tu.
He has had many of his first.
.
First cry.
First poo.
First coo.
First kiss (Harus la by mummy ye ;))
First touch.
First smile.
First turn.

And also First-Hospital-Stay!

T_________T

Masuk hari ni dah 5 malam kitaorg anak beranak camping kat sepital.
Nice sepital with a nice matching view. Huhu.


He got Respiratory S(omething) Virus (RSV) which cause him to have Bronciolitis (or something that sound like that). 
Alhamdulillah no more fever but he's still wheezing plus bad coughing.
Every he coughs it breaks my heart (over and over again cause he coughs over and over again. Huhuhu)
But alhamdulillah other than that he's still his happy go lucky self but his mood can change faster than perempuan yg tgh period first day. Huhuhu.
Extra manja i tell you. 

Im typing this post super fast you see.
Nowadays i also eat super fast, kencing super fast, mandi superfast.
Everything la super fast. Hehe.
Ibrahim's sleeping on his daddy now. 


Oklah.
Please pray for Ibrahim's speedy recovery ya.
Thank you everyone.

Have a long weekend ahead (kalau youols amik cuti hari senin la kan)

Wednesday, September 18, 2013

Baby boss

Nowadays kalau blog pon asek citer pasal baby je kan.
Nak buat camne, our life indeed revolve around Baby je for the time being. Hehe

I'm so happy i get to spend some extended quality time with him.
Babies grow up too fast.


This picture of Ibrahim was taken when he was only 11 days old.

Biasa la anak first, lama plak tu tunggu, harus la mak dia eksaited terlebih. Hehe.
Masuh jek pregnancy 4 bulan aku dah sibuk carik newborn photographer.
Kahkahkah.

So the 2 earliest things that i spend during my pregnancy were;
1) Booked confinement lady
2) Booked photographer utk maternity shoot and newborn shoot

Tapi manusia hanya merancang. Allah jua yg menentukan.

Punya la awal booked confinement lady tapi tgk2 terberanak awal.

Punya la kiasu nak buat maternity shoot tapi tak sempat sebab dah terberanak awal jugak.

Hahahaha.

Seb baik la Ibrahim ngam2 kuar sepital utk buat newborn session ni.
Mmg mummy dia dah lama teringin bila tgk gambar2 newborn babies yg cute2.

Anyway, i'm glad we get to do this session sbb babies grow up so fast and muka cepat bertukar2. At least i manage to capture his pictures during his first few days of life. (Or rather i paid the professional photographer to do so :p)

Puas hati ngan hasil kerja Azmir Khalid. 

Dia dtg umah sensorang je bawak semua perkakas. Aku ngan Leman byk dok bilik sbb nak kasik dia space utk bekerja.

Ibrahim plak sgt memberikan kerjasama. Tidooooo jek throughout the session. Hehe.
In between tu dia mengamok nak susu lps tu sambung tido balik.

Kelakar mengingatkan the day we brought him home from the hospital.

Mase tu dah 10 hari dia lahir. Dan percaya atau tidak sekali pon aku tak pernah tukar pampers dia apetah lagik nak tgk taik dia. Hahaha. Semua nurse buat.

Ade hikmah jugak dok sepital sampai 10 hari. By the time balik umah tali pusat dia pon dah tanggal.

Mase first sampai umah, bila dah tinggal only me + leman + ibrahim..

Bertolak tolak aku ngan leman. Hahahah. 
Aku siap tanye leman, "sekarang kita nak buat ape ni sayang."

Me: Sayang. Dia nanges. Nah la you pegang.
Leman: Ehhh.. Ape plak i. You la pegang. You kan "mak"

Hahahahah.

But Leman is a superstar. First few diapers dia yg tukar.
Asal Ibrahim berak jek aku sua kat daddy dia dulu. Hhaha.

That weekend we start our life as a family. The 3 of us. Plus Hiro, Charlie and TumTum.

Tapi isnin tu Leman dah start keja. So nak tanak terpaksa la aku buat semua sorang2.
Cuak macam nak amik SPM okay. Huhuhu.

Seb baik by Rabu confinement lady dah dtg. So ade la org tolong. But most of the time mmg aku jugak yg jaga baby. I took my confinement lady with Jenari Tradisional.

Oklah. Boss kecik dah panggil.
Laters~





Monday, September 09, 2013

Life with a baby

Conversation laki bini di suatu petang:

Husband: Sayang, nanti Ibrahim dah boleh jalan kita tambah satu lagi nak?
Wife: Whattttt? Are you kidding me? **sambil kesat peluh dingin kat dahi**

Looks like someone is pretty ambitious eh?

The thing is, I am very sure kalau lah Leman yg toreh perut 7 cm tu, mau sampai Ibrahim dah masuk darjah satu pon belom tentu dia nak tambah. Hahahah.

i still find it funny tho, dgn mata2 panda and half functioning brain due to sleep deprivation, member masih ada hati nak tambah satu lagik kan. ibrahim baru nak masuk 2 bulan youols.

T______T

Not to mentioned mak Ibrahim is still very much traumatize with the whole ordeal. Hahahah

He has a valid reason tho. 

Husband: "Ye la sayang. Nanti kita dah tua kita tak larat nak jaga baby dah. Skrg ni pon kita dah tak larat."

Kahkahah. But i have to admit tho. He's right. I couldn't imagine macamana la orang yg ade twins or triplets. Or ade anak kecik berderet2. Not to mentioned those single mums. Kehebatan berganda diorang tu ok. I wouldn't have made it without the strong support from Leman.

Nowadays, when we go out, err.. Mummy sentiasa mengambik peluang nak kuar. Hahahah. Dapat beli groceries kat village grocer pon dah abes eksaited okeh. Hehe. Ye la kan, penat beli Ibrahim punya travel system kalau tak fully utilise. 

When we go out, Leman still tersenyum2.

Bini: Kenapa yg you senyum sorang2 ni husband?
Husband: Hehe. Klakar sayang. Dulu kita kuar berdua jek. Sekarang dah bertiga. 

Sometimes it's still a bit surreal. Dulu berdua maximum one hour kitaorg dah siap bole kuar umah dah. Now with baby Ibrahim, walaupon bgn awal lepas 2 jam belom tentu kitaorg dah ready nak kuar. Not to mentioned rambut yg berserabai walaupon dah sikat (my hair fashion is now pony tail or sanggul jek sbb susah nak nursing sambil asek ketepikan rambut dari muka Ibrahim. Hahaha), make up dah cair even before kuar umah and peluh sebaldi. Kahkahkah.

But i love taking him out. And Ibrahim plak mcm suka kuar. Sgt behave most of the time dia tido jek dlm car seat dia. Senang mummy daddy nak fefeeling dating. Hehe.

Semalam malam Ibrahim mengamok takmo tido. 

Daddy: "Ibrahim. Sleep! Kang daddy bagi tido dalam car seat karang!"

Kahkahkahkah.
But i think he was serious. Hahaha.
So end up Ibrahim tido atas badan mummy semalam. Kadang2 mmg super mengada pon budak kecik ni.
Kalau siang2 tinggal berdua ngan iols, boleh la prektis teknik "jgn angkat baby nangis" time iols tgh kelam kabut buat susu.

Mummy: *putting him in the crib and winding his musical mobile* Ibrahim tunggu sini skejap. Mummy nak pegi buat susu/ kencing". Pesanan tambahan: Hiro/ TumTum, tolong jaga adik.

Kadang2 tak sampai 3 langkah dia dah merengek2.
Seminit kemudian kalau masih tak angkat dia lagik dia dah melalak mcm nak runtuh umah. Huhuhu.

Kadang2 kalau dia dah melalak tu, iols nak berak pon tak sempat.
Terpaksa plak negotiate ngan bontott sendiri. "Skejap skejap. Tahan sket lagik ok".
T______T

I think (i know) i have seperation anxiety.
Sok sok nak masuk kerja Ibrahim rilek je, mummy yg melalak mcm nak runtuh umah nanti kan.
;)


Ps: Lawak tambahan

Husband: **While cooing away at his son** Ibrahim punya pipi ni mcm pipi mummy la.

Ibrahim now has chubby cheeks with dagu lapis 3.
So.not.funny.husband!!






Thursday, September 05, 2013

Boobies-on-demand

When i was pregnant, i promised myself i would not let myself be stress over breastfeeding (or possibly the lack of :p)

I've seen one too many friends and stories about how gungho and stressful mothers are over their breastfeeding. Some are bless with bottles after bottles of expressed milk (those lucky eejits! Hehe). Some not so much.

So after my delivery, true to my words, i was so zen over the subject.

When people asked me,

"Susu dah ade?"

I would calmly answer "Belom. Biasa la kawan2 i kata selalu hari ke-3 baru keluar"

But then day 4 came. And still NO MiLK!!!

I was desperate by then.
Because my boobies look as big as a korean melon. (Make that 2)
It felt HUGE.. I'm sure their are even bigger than my newborn's head.. Huhuhu..

And the worse thing is..
Still no milk!
In my attemt to stay true to my words utk tanak stress about this topic, i purposely did not do any read up on the subject. Pandaiiii sangat kan.. Hahahah

I was assuming..
Breastfeed = sumbat jek teteks dlm mulut baby and the baby will know what to do. hahaha.
Soooooo soooo stupid and naive me.

To make matter worse, my baby is down 2 floors below sleeping soundly in the incubator and kenyang  minum susu lembu (bless em cows :))

I was desperately asking for a lactation consultant or whatever they are call, but all the nurses seem blur. And takde sorang pon nak tolong iols. Sob sob sob.

Ok takpe. Jangan panik.

Iols bawak kuar pump manual Avent (konon2 tanak beli Medela dulu sbb nak test dulu. Hahaha)

Bertemankan Leman as my lactation consultant.

Me: Husband. Camaner nak guna mende alah ni? Boleh tak kita test kat tetek husband dulu?
Leman: Eeehhhhh ape plak tetek i. Test je la terus kat tetek you.
Me: i is scareddddd T_____T

So lepas beberapa kali cuba and admit defeat, aku mintak Leman pi carik Medela (i chosed Swing je).
Mase cousin aku dtg visit, she actually taught me how to correctly use the Avent. But i just didn't have it in me to compressed my own boobs. Hahaha.

Bloody hard! Harder than amik lesen kereta. Huhu.

At least with the electric, geli ke sakit ke, i just have to endure.
First few tries, only droplets of milk comes out.
And my boobs were still very much engorged. Cryyyyy.

Seb baik Leman puasa kalau tak nak jek aku mintak tolong dia. Hahaha.

Mase tu ape je yg aku tak cuba.

Sikat. Yes, you heard right. Desperate times require desperate measures youols. And no, it don't bloody work. Uhuhuhu. Trauma tetek mak kena sikat youols. Kalau dia ade tangan dah lama dah iols kena lempang. Huhuhuh.

Lobak putih. Done.

Teknik urutan. Done.

Hot compress. Done.

Pendek kata apa saja orang rekomen iols cuba.

Sedih jek hantar EBM turun kat Ibrahim maybe dapat la 10 titik kot. 20 titik on a good day. But syukur nevertheless with that rezeki.

Masuk hari ke 6, baby Ibrahim ade tanda2 mcm nak kuning. Lagik la akak stress ngan production yg seciput itu. But i persevere. Walaupon pump 20 minit dpt 20 titik jek, jadik la daripada tak ade kan. (Plus akak dah abes beratus ni beli pump jah. Hehe)

Seb baik despite the very low production, baby Ibrahim jaundice subsided and tak payah phototherapy pon.

Syukur alhamdulillah by day 8, doctor kasik green light utk direct feeding. And my baby ibrahim latched on like a champ.

Now nearly 2 months later, I still BF my baby walaupon production still low.

Please don't lecture me about demand and supply.
I've been BF baby Ibrahim once every 2-3 hours, and in between that still pump wherever possible, but still tak cukup jugak.

How do i know tak cukup?
Sebab setelah menetek hampir 1 jam, baby still nanges lapar.
So sebab i promised myself earlier that i would not stress myself out over the matter, i will top up with formula milk. 

Personally, i did not regret my decision. My priority is to have a happy healthy baby. Not hungry crying baby. And sometimes, formula feeding works to our advantage especially bila kat luar umah. :)

And yes. I am already taking Shaklee breastfeeding set so please save me the promotion ok.

Even though baby Ibrahim is not exclusively BF, we feel so blessed he is healthy and gaining weight steadily. 2 kilo plus after 2 months is an achievement, no?

Well done Ibrahim, mummy and lembu.
:)