Saturday, February 18, 2012

Singapore 2012: FUN-tastic Universal Studio Singapore (Warning: Spoiler Alert)

On the next day..
Despite daripada malam tadik bersemangat nak kuar awal2 pagi..
Konon2 nak tolong management USS bukak pintu.. hahahaha..
Ceh hampagas.. Dalam mimpi la jawapnye.. :P

Bangun pon dah terlajak..
So we tapao-ed nasik lemak and mihun goreng from the halal stall downstairs..
Buying power kat Singapore nih okay la jugak..
Nasik lemak siap lauk ayam telur goreng segala baru SGD3.50 jek kot..

Lepas dah kenyang perut..
Baru la we make our way from Lavender MRT station to Harbour front MRT station..

From harbour front station tuh..
Kiranye dah turun dkt Vivocity la (imagine KLCC)

There's few ways to make nak pegi Sentosa dari Vivocity..
Among others By bus - by monorail - by foot
Sebab semalam dah consult dgn makcik dkt Singapore Tourist Info Centre at Orchard Road semalam, dia kata jalan kaki dekat jek.. Follow je Sentosa Boardwalk..

So turun jek dari MRT.. kitaorg followwww jek signboard Boardwalk tuh..
Sampai la sini..

 Tadaaa.. Let's begin our adventure..

 Nasib baik ade atap youolss.. huhu.. Kalau takde atap memang la makcik tu nak naya aku.. hahaha..

 Tapi letih gak la berjalan.. (sebab kitaorg nih lemak2 dlm badan dah manja lebih!) .. Dah la ade travellator all the way kan.. hehe.. Actually tak jauh mana pon.. Dalam 500 meter kot.. Tapi bila nampak monorail lalu laju jek.. nyesal pulak tak naik monorail jek.. hehehe.. Anyway, i still recommend you to use this boardwalk.. So easy peasy..

 Nak masuk area sentosa kena bayar SGD1 .. The many perks of owning an EzLink card.. hehehe.. Kalau takde pon takpe.. ade manual ticket kaunter tepi tuh.. For additional info, in 2010 mase kitaorg dtg naik kereta, kena bayar SGD3 per car for entrance to Sentosa.

 Sudah selamat sampai area Sentosa.. Now figuring our way to the front gate of Universal Studio Singapore..

 Sampai sudah bah! hehehehe. This is the uber famous landmark of USS.. Aku rase takkan ade sorang pon yg datang sini and tak bergambar dgn menatang nih.. and byk yg akan letak as profile picture facebook.. hehe..

Anyway, harap maklum harus la ramai gile org nak tangkap gambar ngan menatang nih kan.. So mmg akak tak koser la nak tunggu turn tangkap gambar dekat2..

 There's 7 areas in the USS.. Masuk2 jek is area Hollywood.. Sini boleh tangkap gambar cantik.. :)

 Jalan depan sikit nampak si Panda nih.. Tapi youolss.. panjang nye barisan yg nak tangkap gambar ngan si panda.. So we thought, petang karang sebelom balik jek la kita carik si panda nih balik..

 This is also a cliche picture.. actually kan youollss.. aku rase the whole USS nih sama je tempat nye.. so byk la cliche ye.. Tapi cliche tak cliche, since kitaorg dah bayar dekat RM600 for the 2 of us, harus make it worth every sen..

 So nice kan the surrounding buildings.. All of them oozes quality.. ye la mesti la kan.. Diorang kan franchise.. Kena la jaga standard and quality..

 Taxi anyone?

 We save the best for last!

 Ni dah masuk area Sci-Fi.. (including la transformers tadik).. Nih roller coaster paling gerun kat sini.. Battlestar Galactica: Cylon versus Human.. Ade 2 roller coaster kat situ.. satu merah satu biru.. Daripada KL lagik akak dah berazam.. JANGAN HARAP LA NAK SURUH AKU NAIK MENATANG NIH! hahahahha.. Kasik upah pon aku tak kan naik ok.. huhuhuuh..

 My husband.. on the other hand tetiba dapat semangat pahlawan mana tah.. His first ride, dia naik CYLON tuh.. sensorang plak tuh!! Kagummmm ok.. Aku ingat dia tanak naik kalau sorang2.. hehehe.. Tapi his reasoning was, rugi lah.. kita kan dah bayar.. So i asked him to enjoyed on behalf of me too :P .. That's him yg terbalik tuh.. Aku tgk dari bawah pon dah pening.. Kalau naik confirm aku turun tuh muntah belahak youolls.. no thanks!

 So sementara menunggu sang suami dengan setia.. Harus la aku sempat bershoppping.. hehehe.. Kat all over the park ade byk shopping cart.. memang senang sesangat la kalau ko nak menghabis kan duit.. hehe.. I'm holding a fan.. Yg ade tempat sembur air ais.. ahhh.. memang nyaman la untuk cuaca panas kan.. Tapi kipas dia tak cukup laju la.. Sila kuatkan iman anda dan tak payah beli.. SGD19 satu ok.. Baik simpan duit buat tabung pegi holiday lagik.. hehe..

 And then we entered Egypt Land or something.. Kat belakang tuh ade roller coaster jugak Pehtu Leman ajak la naik.. Pehtu aku dah panic2 cakap taknak naik.. Aku tak suka roller coaster.. aku takutttt.. Pehtu kena marah.. sob.. sob.. (sambil buat muka kesian.. huhuhu).. Leman cakap penat jek datang.. dah la beli Ticket Express pass kan.. Pehtu semua mende aku taknak naik.. baik tak payah datang kan.. hahahahha..

 I datang nak naik mende2 chomel macam kereta nih jek darling.. I tanak naik takut2.. huhuhu..

But back to my roller coaster story tadik.. Harus la kena paksa jugak ngan Leman kan.. This time i gave in.. Asalkan jgn suruh aku naik Cylon Vs Human sudah.. huhuhu.. Tapi for my level, agak gerun jugak la.. Dah la gelap.. Tapi i'm glad i did.. Cantik sgt dlm tu (part yg tak gelap la.. hehehe)..

Anyway, sideline info.. Ticket for USS is SGD74 (for weekends) and Express Pass is at SGD50 (for peak).. Harapan sangat tinggi peak is all year round weekends.. But to confirm you can go to http://www.rwsentosa.com/.. situ semua info ade ye..

The best part about having an Express Pass.. Apart from cutting ALL the queues (sooooooooooooooooooo worth it!!! HIGHLY RECOMMENDED) is that they reserve the best seats in any ride for you (at least that's true in our case).. During our visit, we got front seat everytime (whether you want it or not.. Gulppp.. the case of my first roller coaster ride.. huhuhu)..

 This is some canyon ride.. Mase nih dah masuk alam Jurassic Park.. This ride macam tube yg masuk air tuh? Confirm basah punye.. So we bought ponchos for ourselves.. SGD2 satu.. Kalau korang rajin nak basah2 and nak tukar baju, takyah la beli ponchos.. Tapi aku advice beli sebab nak protect kamera semua kan..

Check out the queues behind me.. That's for rakyat jelata.. Pemegang express pass ade lorong khas.. hehehehe.. Can you imagine them throwing us dagger eyes everytime we walk pass them in our own empty lane :P .. Well, that justify the SGD50 per person extra didn't it?
 Husband saying goodbye to SGD2..

 This is the Water World show.. even here, much to our surprise, they have special lane for express pass.. Mase kitaorg lalu tempat nih.. dah ramai gileeee orang yg beratur utk tunggu show pukul 1230 (mase tu baru kul 12).. There's another show at 4 pm.. So tgk orang ramai sgt, we decided to catch the 4pm show jek la.. So pusing2 tangkap gambar dulu.. Pehtu pikir2 malas la pulak nak patah balik, so we decide berdiri pon berdiri jek la.. Sekali ade express lane.. Heaven! All the express pass holders dapat masuk dulu and chosed the best seat in the house.. (which is tengah and and at splash zone.. heheheh)..
 The show was great! And this is our line of view :)

 Next we went to Far Far Away world..

 Mase nih sudah lapa.. After my first roller coaster ride tadik, perut aku mmg dah tak sedap.. Huhu..

 So bila makan pon takde selera.. Bazir jek.. Dah la agak mahal makan kat dlm nih kan.. (kalau covert la.. Kalau tak lebih kurang harga kat KL jek kan).. There's a handful of halal choices here.. Tapi dah aku lapar, tak kuasa la aku nak memilih2 kedai halal yg world lain kan.. Ape yg ade kat Far Far Away nih belasah jek la..

 I was contemplating nak gi tgk Shrek 4D dulu ke, naik makan dulu.. huhuhu.. Sebab as crazy i am fr 3D/4D shows, i almost ALWAYS get motion sickness afterwards.. huhuh.. Tapi sebab perut dah masuk angin, makan jugak la dulu.. Lucky for me (unlucky for some), our seat (and the whole of the row) rosak.. Meaning bila part terpelanting2 kerusi tuh tak teruk sgt.. Obvious gile sebab seat depan belakang kitaorg gerak2 mcm nak tercampak.. hahahahha..

 Mr and Mrs Mann at the castle..

 Next stop is the Madagascar..

 Where i enjoyed this street show..

 Showing off my new fitflop.. ngehehehe.. Macam nak patah kaki malam tadik nak carik kat mana jual fitflop.. huhuhu.. Last2 jumpa kat Paragon.. yeayy..

 This is the daddy'Os.. I like the one yg no. 3 sebelah redhead tu ;)

 This is the "Light Camera Action" show.. Best jugak..

 Tak sah la kalau tak snacking kan.. hehehe.. Botol air kepala transformers tuh mahal nak mampos serius tak tipu.. huhuhuhu.. Aku tgk budak2 pegang.. aku pon nak jugak.. hahahahha.. Bila sampai depan kedai.. tak tgk harga terus cakap, "I want this one".. Sekali bila bayar dekat SGD30 okeh! Rase nak pulangkan balik jek.. hahahah.. Sekarang kepala bumblebee tu buat hiasan jek kat dapur aku.. :P

 Kitaorg patah balik ke Si Fi world.. We queued to take picture with bumblebee ok (express passes doesn;t work utk potong queue utk bergambar ye kawan2).. Anyway, since bumblebee is super awesome, i don't mind queuing for a bit :P

After that we went for the most anticipated new ride = Transformers 4D..
Without the express pass, the waiting time is 1 hour 20 minutes mase kitaorg sampai tuh.. But for us, the wait time is less than 2 minutes la kan :P

I have the say.. this ride is out of the world awesome.. Make sure you don't miss it for the world when you're here.. Tapi turun daripada ride nih harus la aku motion sickness ok.. Sampai kena makan panadol sebijik sebab mcm nak termuntah pon ado.. hehehe.. So cembeng kan..

 With robot besau. Aku nak buat gaya bukan2, tapik robt nih tengah alam daaa.. and ade 2 org jaga kat depan tuh.. hahahaha.. so simpan aja cita2 itu dah bergambar la dgn sopan.. hehe..

 Abang Charlie.. Bila dia offer lengan aku automatik plak terus lentok.. hahahahha.. lupa plak tu bukan lengan laki aku, utk aku lentok2.. hahahaha. mesti abang Leman bengang jek pegang kamera kan.. hehehe..

 This is towards the end.. more snacking sebab nak overcome rase letih yg keterlaluan.. huhuhuu.. Imagine satu hari suntuk kitaorg berpoya poya kat sini.. But I'm proud to say, we covered the whole park.. Takde satu ride pon yg tertinggal.. unless we purposely don't wanna go (ie: Merry go round.. carousel kuda pusing2 tuh.. accelerator yg cawan confirm biking gue pening.. hehehe).. Kasik chan la kat budak2 kan..  

 The Hollywood parade show.. Mase nih serius dah tak rase kaki ok.. huhuhu.. Rase nak baring jek tengah jalan tuh.. Aku tgk muka sekor2 semua dah takde cahaya., hahahah.. penat okey..

 Making our way back to Vivocity.. We decided to walk back using Sentosa Boardwalk again..

 Kalau dah namanye shopaholic, aku boleh bershopping walau kat ceruk kan.. hehe.. Excited gile shopping kat USS mengalah kan budak umur 3 tahun.. Semua rase nak beli.. hehehe.. Kalau lah tak payah convert, banyak lagik nih nak borong.. hehehe..

 Our used tickets! I bought online using the Maybank card discount (less 15% on entrance tickets. Express pass takde discount).. You can also go to Wisma Genting and buy your ticket on the spot.. Whatever you do, plan your trip and avoid buying last minute tickets kat sana.. Save time tak payah nak queue2..

 Next day, lepas dah membelasah murtabak Zam Zam depan Masjid Sultan (gambar dlm hp leman sebab dia insist tanak kuarkan kamera sebab ramai gile org and kitaorg akan nampak macam jakun bebenor tak pernah makan murtabak.. ahahha.. Apela kan.. aku nih kalau makan murtabak pak din pon rase mcm nak amik gambor ok).. Train nih straight ke Terminal 2..

Overall.. we had a super AWESOME and fun time during our Singapore trip.. Highlight of the trip definitely la Universal Studi Singapore kan.. Tapi sebab kitaorg dah abes pusing satu park, takde la plak rase teringin nak repeat within this short period of time..

In summary.. we highly recommend you to USS.. I've been to Disneyland Paris before.. and admittedly, it's slightly bigger.. Tapi USS nih pon best.. Confirm la kalau ko compare ngan Disneyland Orlando or Anneheim ke definitely not in the same league..

But i still feel USS is worth the visit.. And the best part is.. It's so near driving pon boleh sampai :)
Have fun people..

PS: Now busy planning for our next adventure plak :)

3 comments:

Atiqah MoHez said...

maceh for this post..now i am definitely will go there! weeeeeeeeeeee..

C-I-K-I-N-T-O said...

selepas membaca isi kandungan entry ni, rasa nak packing barang dan pergi wisma genting sekarang jugak utk beli tiket..semangat membara betul :p

thanks kak for sharing :D

dot said...

Atiqah. No problem. Have fun in USS ;)

Cikin. Cepat ajak ceben gi honeymoon kat USS. Inilah masa nya kita nak utilise berpoya poya berdua2an. Hehehe