Saturday, November 19, 2016

The Manns Takes Japan 2015: Mount Fuji, Lake Ashi & Hakone

Our first time to Japan would not be complete without a visit to the Mount Fuji kan..


We booked a tour with Japanican.. 2 adults dalam RM1,200 kot rasanya.. Tak campo lunch.. Tapi include Shinkansen ticket utk balik ke Tokyo nanti.. Kiranya pegi naik bas, balik naik Shinkansen.. Haa macam tu la kaedah nya.. Ada package with lunch tapi konon2 nak save duit so tak amik.. Pehtu nyesal :P
 
Actually dari malam sebelum nya kitaorg laki bini dah berbincang heart to heart.. Nak pegi ke tanak.. nak pegi ke tanak..
 
Sebab macam tak sure ssempat ke tidak nak sampai ke check point naik bas dia.. Which is Hamamatsucho Bas Station.. Pukul 900 bas nak jalan dah.. Pukul berapa nak bangun bersiap ngan Baem.. Nak masak porridge dia lagi.. (walaupon dia bukan nak makan pon mummy masak porridge, tapi tetap mummy tak putus asa tau.. huhuhu)
 
So sebelom tido tu kitaorg dah agree dah.. Esok kalau sempat - sempat lah.. Tak sempat pon tak pe.. Kita burn jek la tiket yg dah bayar tu and kita jalan2 sendiri pi tempat lain.. 
 
So bila bangun esok pagi nya.. we decided to go.. Kitaorg dah siap2 baru angkat Baem yg tengah tido.. Tukar pampers jek kawan tu.. Basuh muka pon tidak.. Hahaha.. Kesian Baem..
 
 Dah gigih la kami bertiga (dan bantal busuk Ibrahim) bersesak sesak dalam train time peak hour orang semua nak pegi kerja tuh.. Rasanya macam satu train station tu, Baem jek la budak bawah umur pepagi buta tu.. Hahahha..
 
One thing that surprise me was walaupon Jepun ni sangat berbudi bahasa dan berdisiplin.. Bila dalam train takde sapa pon kisah pasal orang lain.. Ingatkan Malaysia jek camnih.. Hahahha.. Maybe kat Tokyo jek kot.. Tapi sepanjang kat sana aku observe mmg takde special privilege la samada utk warga emas, wanita mengandung or anak kecik..
 
Memang rezeki kami, sempattttt2 je sampai kat check point tu.. Orang dah naik bas aku plak teringin nak kencing.. Terbalik muka Leman suh aku cepattttt.. Hahahhaha.. We literally ran ok ngan stroller and anak yg berdukung.. Hebatttt hebatt.. hhahaha...

 Dari dalam bas Nampak Tokyo Tower.. Cuaca Alhamdulillah sangattt la cantik nya hari nih..

 Dalam bas sepanjang perjalanan pon si Baem mostly behave.. Aku rasa muka dia macam Jepun sangat time dia kat Jepun ni kan.. hahaha.. Perasan betul mak dia puji anak sendiri.. Sapa lagi nak puji kan kalau bukan mak sendiri :P

 Check out the blue skies.. Perjalanan amik masa sejam setengah ke dua jam nak sampai ke first check point.. Bila dah kuar dari Tokyo, Nampak la rumah2 kampong dia.. cantik..
 
Tapi naik bas Jepun ni ada ngeri jugak.. Dah la lajuuuuu.. pehtu jalan 2 way dia macam kecikkkk jek.. Semput nafas aku tahan ngeri.. Huhuhu.. Time masuk terowong aku rasa 2 inci je jarak dinding batu ngan dinding bas.. huhuhuhu...
 
Alhamdulillah sampai jugak kitaorg kat first station.. Tapi biasa la kalau ikut tour memang semua mende pon akan terkejar2.. Huhuhu.. belom pon turun bas, tour agent leader dah pesan.. "20 minutes here. Please be punctual!" Memang Jepun dikenali dgn punctuality kan, so  harus la seminit pon ko tak boleh lambat ok..
 
Turun bas dah amik masa 3 minit.. Berjalan sampai pintu dah 2 minute lagi.. Tinggal je la balance lagik 15 minit.. Aku nak kencing tapi tengok long queue.. Ada kang 20 minit abes dalam jamban je kang.. Huhuhu.. Terpaksa tahan and kitaorg naik atas terus kat viewing platform dia..

 First picture with the beautiful Fuji-san.. Putihhh je semua sebab time winter kan..

 Hello beautiful!
 
Lepas dah puas bergambar, baru la turun gi tengok souvenir.. iols dengan shopping berpisah tiada.. Kedai souvenir kecik pon jadik.. Hahahha.. Nak bayar 3 barang tapi queue punya la panjang.. Leman dah terbalik muka takut kena tinggal bas.. hahahhaha.. Tak adventurous la pakcik tuh..
 
Baru thrill beratur nak bayar barang sambil henjut2 tahan kencing and berdebar2 tengok jam setiap saat.. hahahha... Alhamdulillah tak kena tinggal bus.. walaupon akak terpaksa kencing sambil berlari2 (exaggerated!) :P

 Ini view dari dalam bas.. Cantik kan boleh Nampak Mount Fuji from every angle..memang rezeki sangat nak dapat tengok Mount Fuji sebab ada je orang dtg tak Nampak apa Nampak kabus je.. huhu..
 
 Next stop is this base of 5th station ke ape tah.. The actually 5th station tutup sebab kabus tebal takley nak naik atas tuh.. Super cantik tempat ni.. One view is this and the other side of the view is the Mount Fuji itself.. Sejukkkkkkkk gilaaaa tempat ni kitaorg dok kat luar ni amik gambar less than 3 minute jek kot.. Si Ibrahim pon dah pucat bibir biru so kitaorg dah risau.. Dia dah la tak suka pakai winter jaket so bila dia merelakan je kitaorg pakaikan snowcap tu maksud nya dah sejuk macam ais la tuh.. Huhuh..

 Baem & daddy

 Mummy


 And the 3 of us.. Sorry Ilyas nanti mummy bawak adik dating sini plak okay.. muah muah..

 Pehtu masuk bas balik.. The thing with tour ni most of the time banyak masa abes dalam bas.. Sebab tu aku tak suka ikut tour.. Tapi nak gi sendiri Mount Fuji ni macam lecey la plak so belasah jek la..

 Singgah plak kat restaurant jepun berkonsep ninja untuk makan lunch.. Menyesal sgt tak amik package include lunch.. sampai sini ko order la sendiri semua pon mahal2 jugak.. baik amik package lagik untung.. Huhu..

 Tapi toilet dia paling bersih aku jumpa kat Jepun ni wei. Serious bersih tahap boleh tido.. Hehe..

 Surrounding area of the restaurant..

 Entertainment dalam bas.. Makcik tour leader aku baik gila.. Suka sangat dia.. Siap ajar nyanyi2 la.. ajar buat origami la.. hehe..

 Ni view sawah padi ke lalang ke aku pon tak ingat dah.. yang pasti sangat cantik..

 Next stop is Lake Ashi... Nak naik bot plak..

 Dalam bot..

 My hensem boy :)

 View from lake Ashi.. with Mount Fuji at the background.. Serious cantik..

 Then berenti plak kat Hakone..

 Menapak plak naik tangga utk naik cable car..

 Autumn tree

 Pehtu queue plak lagi untuk naik Hakone Ropeway ni.. Macam cable car yg besar tu la.. Tapi sebab bawak Baem kena queue2 bagai nih memang mencabar keimanan sikit la.. sebab dia cranky tak leh nak lepas bebas.. Ye la kan tgh queue mana lah boleh berlari2 pegi tempat lain.. huhu..

 Sampai jugak turn nak naik cable car.. Penuh bersempit2 kat dalam nih..

 But the view is superb masyaAllah

 Sunset

 At the peak.. pon sejuk beku!

 Again, Mount Fuji as background.. Memang sehari suntuk ni kitaorg dapat tgk Mt Fuji from all angle.. berbaloi sangat2.. puashati sangat2.. syukur sangat2..

 Pehtu untuk balik diorang drop those yg pilih untuk balik via Shinkansen kat stesen ni..
 
First time Shinkansen tu lalu kat sebelah.. Aku ngan Leman terpegun kejakunan! Hahahaha.. Serious jakun weii.. never seen anything like that before.. Like thunder and lightning.. hehe..

 Tapi once dah naik tak rasa apa pon.. sama jek macam speed train yg lain.. By this time anak bujang pon dah keletihan sehari suntuk menjejak Mount Fuji kan..

 Dinner masak salmon masak kicap, sardin and telur rebus.. Sedap sungguh masakan sendiri time sejuk2 nih :P
 
Till tomorrow again.
Goodnight!

1 comment:

شركة المثالية said...


شركة المثالية للتنظيف تسعد بتقديم خدماتها لعملائها بالمنطقة الشرقية خدمات تنظيف خدمات مكافحة حشرات خدمات تسليك مجاري المياه للمطابخ والحمامات جميع الخدمات المنزلية تجدونها مع شركة المثالية للتنظيف بافضل جودة وارخص الاسعار بالاعتماد علي كافة الادوات الحديثة والعمالة الماهرة

شركة المثالية للتنظيف
شركة المثالية للتنظيف بالدمام
شركة المثالية للتنظيف بالخبر