Monday, September 09, 2013

Life with a baby

Conversation laki bini di suatu petang:

Husband: Sayang, nanti Ibrahim dah boleh jalan kita tambah satu lagi nak?
Wife: Whattttt? Are you kidding me? **sambil kesat peluh dingin kat dahi**

Looks like someone is pretty ambitious eh?

The thing is, I am very sure kalau lah Leman yg toreh perut 7 cm tu, mau sampai Ibrahim dah masuk darjah satu pon belom tentu dia nak tambah. Hahahah.

i still find it funny tho, dgn mata2 panda and half functioning brain due to sleep deprivation, member masih ada hati nak tambah satu lagik kan. ibrahim baru nak masuk 2 bulan youols.

T______T

Not to mentioned mak Ibrahim is still very much traumatize with the whole ordeal. Hahahah

He has a valid reason tho. 

Husband: "Ye la sayang. Nanti kita dah tua kita tak larat nak jaga baby dah. Skrg ni pon kita dah tak larat."

Kahkahah. But i have to admit tho. He's right. I couldn't imagine macamana la orang yg ade twins or triplets. Or ade anak kecik berderet2. Not to mentioned those single mums. Kehebatan berganda diorang tu ok. I wouldn't have made it without the strong support from Leman.

Nowadays, when we go out, err.. Mummy sentiasa mengambik peluang nak kuar. Hahahah. Dapat beli groceries kat village grocer pon dah abes eksaited okeh. Hehe. Ye la kan, penat beli Ibrahim punya travel system kalau tak fully utilise. 

When we go out, Leman still tersenyum2.

Bini: Kenapa yg you senyum sorang2 ni husband?
Husband: Hehe. Klakar sayang. Dulu kita kuar berdua jek. Sekarang dah bertiga. 

Sometimes it's still a bit surreal. Dulu berdua maximum one hour kitaorg dah siap bole kuar umah dah. Now with baby Ibrahim, walaupon bgn awal lepas 2 jam belom tentu kitaorg dah ready nak kuar. Not to mentioned rambut yg berserabai walaupon dah sikat (my hair fashion is now pony tail or sanggul jek sbb susah nak nursing sambil asek ketepikan rambut dari muka Ibrahim. Hahaha), make up dah cair even before kuar umah and peluh sebaldi. Kahkahkah.

But i love taking him out. And Ibrahim plak mcm suka kuar. Sgt behave most of the time dia tido jek dlm car seat dia. Senang mummy daddy nak fefeeling dating. Hehe.

Semalam malam Ibrahim mengamok takmo tido. 

Daddy: "Ibrahim. Sleep! Kang daddy bagi tido dalam car seat karang!"

Kahkahkahkah.
But i think he was serious. Hahaha.
So end up Ibrahim tido atas badan mummy semalam. Kadang2 mmg super mengada pon budak kecik ni.
Kalau siang2 tinggal berdua ngan iols, boleh la prektis teknik "jgn angkat baby nangis" time iols tgh kelam kabut buat susu.

Mummy: *putting him in the crib and winding his musical mobile* Ibrahim tunggu sini skejap. Mummy nak pegi buat susu/ kencing". Pesanan tambahan: Hiro/ TumTum, tolong jaga adik.

Kadang2 tak sampai 3 langkah dia dah merengek2.
Seminit kemudian kalau masih tak angkat dia lagik dia dah melalak mcm nak runtuh umah. Huhuhu.

Kadang2 kalau dia dah melalak tu, iols nak berak pon tak sempat.
Terpaksa plak negotiate ngan bontott sendiri. "Skejap skejap. Tahan sket lagik ok".
T______T

I think (i know) i have seperation anxiety.
Sok sok nak masuk kerja Ibrahim rilek je, mummy yg melalak mcm nak runtuh umah nanti kan.
;)


Ps: Lawak tambahan

Husband: **While cooing away at his son** Ibrahim punya pipi ni mcm pipi mummy la.

Ibrahim now has chubby cheeks with dagu lapis 3.
So.not.funny.husband!!






2 comments:

Unknown said...

alaa....ok apa pipi ibrahim cam pipi mummy....meaning pipi mummy sangat comey!!!

send my hugs!

:)

Zuraida Sarin said...

By the way I left the comment!!! Lupa sign in!!!

*Zuraida Sarin!