Sunday, January 16, 2011

Singapore 2010: Menyukat Orchard Road

On our last day in Singapore, we went to Orchard Road.


Sampai2 je terus parking keta kat Lucky Plaza.. Lucky Plaza penuh sesak dengan orang filipin.. huhuh.. Dah tak rase macam kat Singapore dah mase tuh..rase cam dah sampai Manila jek..  

 View of orchard road during the day..

Miles of shopping complexes ready to be explored..Tapik sebab duit pon dah tinggal nyawa2 ikan..kitaorg takde la shopping sgt pon.. 

 Abang Leman bersama bini gomok kesayangannya..

 Nih dalam pokok christmas..cool gile bole masuk dalam pokok and penuh lampu berkilat2..

 I am a sucker for hop-on-hop-off bus.. so kitaorg pon decide nak beli tiket and pegi bersiar2.. Actually aku nak naik bas nih malam kang, sebab nak pusing2 tgk lampu kan.. Tapi taun nih takleh purchase tikets utk malam..instead bole redeemed jek..

Lucky for us, the past 2 days in Singapore kitaorg asek pegi sana sini..sentosa la zoo la.. so cukup untuk redeem 6 tiket for ourselves.. (Every SGD100 will be entitled for 2 tickets)

 That's the Christmas tree from outside..

 Bersama orang2 tinggi warna warni..

 Singgah beli roti ice-cream dulu..nyummm..


 Pokok christmas ferrero rocher..

 I love the Singapore Visitor Centre.. siap ade Osim mesin urut kaki ok kat dalam tuh..

 Kitaorg pon naik la hop-on-hop-off bus.. Ticket dalam SGD23 sorang.. Boleh naik 3 route..

 View from top..

 We decided to go see Marina Sands Bay.. en-route lalu lah  Singapore Flyers nih.. tapi malas nak turun.. tangkap gambar dari dalam bas je..But it look pretty impressive..and i understand that it is 50 meter taller than the London Eye..

 Kasik tayang slipar mahal sket..hehehhe.. Apsal la fitflop tuh mahal gile.. Ade lah 16 kali kot aku usha-angkat-letak-angkat-letak.. hehehehe.. Buut finally decided to give myself a treat...

Bila aku tayang slipar baru aku pade abah..

Dot: Abah..cantik tak slipar baru ina?
Abah: Cantik..
Dot: Cuba Abah teka brape ringgit?
Abah: Entah.. 15 ringgit kot?

Huuuuwwwwwwwwwwwwaaaaaaaaaaaaaa...kejam gileee tak bapak aku.. Kalau 15 ringgit akak dah beli 20 pasang ok.. hehehhe... Tapi memula pakai mmg sakit kaki ok.. Sebab kaki aku kan domok domok.. so dia macam sangkut kat atas kaki aku yg gebu tuh.. Dah sedih2 dah sebab macam tak berbaloi langsung bayar mahal2 pehtu sakit kan.. Seb baik lepas 2-3 kali lenjan, baru dah tak sakit.. And sangattttt selesa ok slipar nih.. Sila pegi cuba..

 View of Marina Sands..


 Aku macam teringin nak masuk arituh..tapi sebab pakaian tak proper, and ingatkan kena bayar levi..so tak jadi masuk.. hahahhaha..kuranggg dosa aku hari tuh..

 The Singapore Sling.. Mase nih stop kat Clarke Quay skejap..

 Hop-on-Hop-off Bus sessi malam untuk tengok lampu..By this time sekor2 kaki dah tak rase and sangat penat! huhuhhu.. (tapi Abah warga emas yg terer kan..rilek jek leh gelak2 walaupon kepenatan.. hehehe..)


 Tak cantik sangat kan lampu2 dia tahun nih.. Macam overdose sesuatu kaler.. kalau pink..pinkkkkk jek semua.. kalau biru.. biruuuuu jek semua..

 Dinner malam tu adelah Samurai Burger..Heaven!hehehhe.. Seb baik McD adelah halal kat sana.. kalau tak leleh air liur jek can see cannot touch.. Kenapa lah Malaysia taknak ade Samurai burger dah..sob..sob..

 And tahun nih.. nih saja barang2 yg aku beli.. Pehtu aku cam nyesal plak beli Eternity Summer tuh.. huhuhuhu..bila balik and pakai, macam tak suke plak bau dia.. So aku nak jual kalau ade yg nak beli.. Amik jek la harga cost aku kalau nak.. Dah la antara 3 perfumes aku tuh, Eternity nih yg paling mahal.. uhuhuhuhu.. sedeyyy.. Nih rase nak beli perfume baru lagik nih.. hehehe.. (note: Eternity Summer tuh bukan tester bottle tau..Tapi aku dah buang kotak dia..Kalau ade yg nak beli, harga cost aku SGD55.. aku belanja postage fee ok..)

So that is the end of our Singapore 2010.. Tahun nih..husband dah warning dah.. NO MORE TENGOK LAMPU kat Singapore!! sob...sob... baik lah husband.. Takyah gi tengok lampu kat singapore but maybe boleh gi tengok lampu jalan kat Bali atau Phuket.. hehehehe..Konferm Leman ajak aku tengok lampu luar koridor umah jek :P

3 comments:

Noraishikin Mohd Salleh said...

oh no...meronta hati eden nak bergambor bersama orang tinggi warna warni tuh...uwaaaaaa!! menarik giler review nih. TQ

dot said...

hehe..takpe shikin..kalau tak sempat gi Singapore meh la datang Kota Damansara..nanti akak suruh abang leman pakai baju warna warni tangkap gambar ngan shikin..heheheh..

Yudhia juice said...

i'm from bali,indonesia,i've been visit singapore.. it's so amazing clean city,everything there.. is so memorable for me,i'll be back to visit singapore soon :)