Tuesday, February 22, 2011

The ever famous Rojak Manjung & Cendol Sitiawan

Akak kan asek cerita pasal rojak manjung and cendol sitiawan kan..
So nih aku letak satu post khas untuk makanan2 faveret ku ini.
Note: Ini kategori sedap sampai berguling-guling!

Sebab aku kalau makan rojak manjung nih tak toleh kiri kanan.. silap2 baca bismillah pon lupe (ishk ishk..no good)..huhu..Kesimpulan nya mmg takde masa lah aku nak menoleh kiri kanan.. apetah lagik kalau makan ramai2 so semua sebuk berebut takut part2 faveret abes.. hehehhe..

So gambar2 di bawah telah aku plagiat dari http://j2kfm.blogspot.com/.. Best blog nih.. silalah korang check it out tengok dia travel merata2.. tapi sebab blog chinese.. asek la makan :@) (err..korang tau kan tu simbol ape?) .. huhuhuh..

Rojak manjung nih aku rase sejak aku kecik2 dah ade dah.. at least ingatan aku sampai aku sekolah menengah tuh konferm dia dah wujud dah mase tuh.. Dulu2 dia jual kat gerai kecik kat medan selera jek.. Sekarang dah ade kedai sendirik..

 Banyak gile pilihan yg ade.. my faveret-est is paru and mempedal.. SUPERB!! SUPER DUPER LAZAT.. serius aku tak tipu ok.. sambil taip nih pon dah rindu nak membedal rojak manjung.. (ehem.. bila laa bapak aku nak datang KL nih? hehehhe)

Dia ade set2 dia yg dah fixed price.. Tapi kata local.. tak main la set2 nih.. akak amik pinggan terus baru senang nak beli mempedal sampai 15 ketul.. hehehhe..

Bila dah kawen, Leman pon sudah ku ajar makan rojak manjung nih.. (Tapah ade? hehehhe).. So dia pon sekarang dah mengikut jejak langkah bini addicted to this rojak manjung.. adekah pakcik nih masak pakai spender? hahhahahaha..i do hope so! 

 Contoh sepinggan rojak manjung. Gambar2 semua plagiat tau.. Sebab aku mmg takde mase nak tangkap gambar mase makan..

So korang kalau kebetulan ade nak lalu Sitiawan (even kalau takde nak pegi Sitiawan, tapi kalau dah sampai Lumut tuh, silalah make sure korang singgah gak tau..Ahad tutup sila harap maklum)

Sebab banyak kali gak aku terkena dah terbayang2 rojak tapik bila sampai depan kedai adelah tutup..huuuwwaaa..kuciwaa...

Location : Rojak Manjung @ No 6, Plaza Mara Sitiawan, Jalan Lumut, 32000 Sitiawan, Perak.

Kedai dia kat taxi stand seberang jalan The Store. Besau2 signboard Rojak Manjung.

Second feature untuk hari ini ialah Cendol Sitiawan..

 Aci tukang buat cendol

Perghhh.. menawan dan tertawan i tell you.. hahahha.. bukan aci nih ok.. tapi cendol dia.. kalau korang tak berapa comfortable nak beli from bukan muslim, a close imitation buleh lah beli dekat Mr Cendol sebelah stesen minyak Shell ke Petronas aku pon tak ingat, on the way to Lumut. hehe.

Tapik kalau korang yakin, dan dengan bismillah hendak membelasah cendol nih.. gerai dia depan kuil hindu depan sikit dari The Store.

 This picture does not do justice!

Aku nye faveret Cendol Pulut. Perrggghhhh.. berguling2 sedap nye ok. hehehheh..

Kalau pegi Sitiawan nak makan and minum lagik sedap dari 2 kat atas nih.. singgah la umah bapak aku kat Taman Dinding tuh.. walaupon mungkin dia jamu air kosong cicah biskut marie.. sebab rumah ku syurga.. harusssssssss lagik best dari rojak manjung and cendol india.. ngehehehehhe.. (mode bodek abah ON)

4 comments:

Farina said...

Mantop! Sila buat lagi post tempat makan sedap2 dot,I dah nak buat list food-to-eat balik Mesia nanti nih =)

Anonymous said...

Wah wah!!pandai si dot ni jack abah dia. Nanti..boleh le dbawakkan se periok rojak manjung tu.
Fasal cedol tu..memang banyak pilihan kat A/Tawar & Sitiawan..hek hek

raF|za said...

yummy! ok sekarang jugak rasa nak makan rojak dalam gambar u tuh ;)

Azueriena Norash said...

vaaa...vaaaa...vaaa...sedapnya rojak manjung nie...pasti akan ku cari nantiiii...akhir bulan nie nak pegi manjung....yeaaaaa