Thursday, November 29, 2012

Europe 2012: Belgium Waffle in Belgium

DAY 1:
From KL to Amsterdam, it took us about 12 hour 20 minutes terbang di awan biru (sebenarnye flight malam so byk nampak awan itam jek bukan biru)..

 Muka penat sebab siang hari Jumaat tuh masih busy bekerja.. Flight malam kol 1145 malam.. Naik KLM youols sebab harus lah itu tiket yg paling murah.. But i have to say KLM rocks.. and i would highly recommend them..

 Dah berjam2 tido-bangun-tgk tivi-makan-kencing pon tak sampai2 lagik youols... We forced ourselves to sleep most of the journey (except time makan. yum yum).. sebab nanti bila sampai jek Amsterdam kitaorg dah ade tour to Belgium kan..

 Schipol International Airport, Amsterdam baby! Rase cam tak percaya jek dah sampai sini.. hehe..

Mase tgh tunggu luggage tuh kan (notice how shining our new luggages were.. Hehehe.. Baru sampai dari Groupon nih okay.. hehehe).. tunggu punya tunggu beg besar tuh tak kunjung tiba.. Pehtu nampak ade satu amoi nih amik beg kitaorg..

Aku mintak Leman pi tanye tapi Leman malu plak.. Boleh?

Orang amik beg kau apekah yg nak dimalukan?
Kalau esok2 takde suar nak pakai sebab beg kena amik baru lah patut malu.. Haiyoo sgt kan..

Kalau bini yg pegi tanye harus la dgn gaya samseng..
Hahahah..

Aku pegi kat amoi tuh..

"Excuse me. Is that yours? I think it's mine!"

Aku terus ambik.. test lock combination and sah2 memang bag aku..

Serius rase nak seligi jek amoi tuh.. Huhu..

Terus aku cakap.. "Yup, this is MINE!"

Amoi tuh plak dari Korea ke mana tah dan2 tanak mengaku reti cakap omputih..
Dia bantai jek cakap Korea ke ngan aku..

Sukati kau la Amoi..
Janji beg aku dah selamat..
Tapi memang bodo piang kan.. Pfft!

From Airport, terus amik train tiket utk pegi Amsterdam Centraal.. (lebih kurang cam KL Sentral la kekdah nye).. Lepas tu naik tram pulak subuh2 sepie nih..

(Note: Tiket dari Schipol Airport to Amsterdam Central adelah tak sama dgn tiket yg kau beli utk pusing2 within Amsterdam)

Mase naik train tuh pon kitaorg cam blur2, betul ke nih kan.. hahaha.. Pehtu tanye org baru org tu cakap lagik berapa stop (tak dgr sgt dia announce nama station). So kesimpulannye, sila la jgn malu2 nak tanye orang.. atau kalau anda malu, tolak saja suami anda ke depan utk bertanya.. hahahha.. 

Sebab end of Autumn so agak lambat siang.. kol 730 pagi pon gelap lagik..
Public transport kat Amsterdam agak senang and straight forward..
And dalam pekan byk tram bersimpang siur.. so mmg senang nak kemana2..

 We took a tram straight to our hotel kat area Prinsengratch or something..
Hotel is literally 15 langkah kot dari tram stop..

(Info #1: We stayed at Acostar Hotel Amsterdam)

Tapi sebab sampai awal sgt agak neves jugak sebab tak sure daripada tram stop tu nak belok arah mana.. Tapi sepanjang holiday nih kitaorg kalau sesat tanye jek orang.. and less than 5 minutes later dah selamat simpan luggage (mana bley check in awal2 pagi nih kan)..

  Dan bermula lah episod mencari jalan kitaorg.. Since iols dah byk buat planning sebelom datang sini, bila sampai jek semua mende iols tolak Leman jek.. hahahha..

Sikit2 je.. 
"Husband, which way?" 
"Husband, nak gi mana?"
"Haa.. husband.. you pegi tanye org kedai tu"

Hahahaha.. stress jek member..
Cakap kat aku ingat dia lahir kat sini ke :P


 Bila dah sampai pekan.. satu lagik masalah.. Dedua bladder dah penuh macam nak burst.. Tapi tatau nak kencing kat mana! huuwwaaa.. sedey.. ape nama sistem deme pakai nih jamban awam pon takde..

Memang susah sgt nak carik public toilet around the city..
Seb baik la hotel strategic location so during our stay here few times jugak sanggup balik kencing kat hotel.. hahahha..

 For now, kitaorg decide nak masuk Delifrance (whatt?? gila tak original Delifrance kat Kota Damansara pon ade weihh.. hahaha).. 

Sampai2 jek Leman order and iols carik jamban dulu..
Seb baik nak kencing jek.. kalau nak terberak mau biru mata hitamku :P

 We took a tour by Viator.com..
Return trip to Antwerp and Brussels, Belgium for EUR58/ pax..

 Awal2 tu eksaited ler tangkap gambor.. Pehtu dedua busy qado' tido.. hahahahha.. Tapi view kiri kanan memang superb.. and kitaorg plak duduk depan sekali in a double decker bus..  *kiasu*

 After almost 2 hours, our first stop was Antwerp..

 Nice building (Europe nih memang terlampau byk nice building sampai kan boleh lost count)


 So freezing cold! Nak tangkap gambar pon berkira nak kuarkan tangan dari poket winterjaket.. Hehehe..

 We spend only 1 hour here.. Agak rushing (nih lecey ikut tour nih kan).. Kitaorg sempat makan lunch laju2 (sebab mase nih dah kebuluran).. and lepas tuh tangkap gambar laju2.. and it's time to board the bus again..
Next stop..
Brussels..

 From Antwerp to Brussels tak jauh sgt dlm 1 hour camtuh.. Antwerp is smaller than Brussels.. 


 Pegi tengok manequin pis! Ape la mat salleh nih aje nye pelik.. Budak kencing pon boleh jadik monumen kan.. Hehehe.. (ade la sejarah behind the story but my blog is not for history lesson so kalau rajin google la sendirik ye :P)..

 Pehtu nampak Haagen Daz terus teringin nak makan Belgium Waffle..

 Having Belgium Waffle in Belgium! Sedap la.. tapik takde la sedap sangat sampai berguling2.. Huhuhu..



 And being typical Malay(sian), pegi oversea kompem nak carik HardRock gak kan.. Hahahha..Iols pengumpul tegar TShirt hardrock.. Tapi Hardrock Brussels nih kecik sangat.. And terlampau ramai org serabut pale otak aku,. Tapi berjaya gak rembat satu T-shirt.. Hehhehe..

Posing jgn tak posing.. Hehehe.. Mase nih dah sgt penat sebenarnye.. Jetlag toksah cerita la.. Huhuhu..

 And since it's autumn.. Kol 530 dah macam nak malam dah.. But luckily walaupon cepat gelap tapi kedai tak tutup cepat (unlike Perth).. 

Balik tuh mmg bantai tido la dlm bus.. Tau2 dah sampai Damrak balik..
Pehtu konon2 nak adventure jalan kaki balik hotel.. Macam nak tercabut kakiku.. Huhuhuh..

Overall, it was a succesful 1st day..
Although Belgium is indeed nice, but I personally feel that it was not worth the journey from Amsterdam.. Pegi balik dekat 6 jam duduk dalam bus saje.. and add that to more than 12 hours in the plane.. I can hear my backbones cringing.. hahahha..

Selesai sudah satu post.. Few more to go..
Sebab dah lama sgt tak menulis blog, aku pon macam dah lupa camne nak menulis..so I hope youols bear with me until i get back my "feel" in blogging  *kahkahkah. This could mean never you know :P*

Nitey nite



4 comments:

a.z.n.e.e said...

tulis lagik.. tulis lagik.. aku nk baca ok.. hehehe..

. i . n . a . z . said...

a'ah. tulis lagi ye. pastu letak gamba banyak banyak tau. heheheh

Sash said...

First day tawaf memang letih kan. Naseb baik tak pakai boots tingkat 3 kahkahkahkah. Best tgk foto uols. Macam bru kawen kot? Heeeee..

Okay, next entry please!

Zarina Hassan Basri said...

Thanks youols..

Sash.. Kita kan geng extended honeymoon.. Harus mcm baru kawen kan ;)