Monday, March 11, 2013

Stretch Marks!

Sambung cerita mase pegi jumpa gynae aritu..

Mase tuh dah baring ready utk scan..
Doctor dah siap letak gel..

Pehtu doctor dgn selamba nya cakap..

Doctor: "Owh.. you're getting a stretch mark"

Dot: I'm sorry?

Doctor: "You have a stretch mark there" (pointing at my tummy area yg dia dah siap letak gel sikit)

Dot: "I do? Where????"

Doctor: "There" (tunjuk kat area perut iols)

Dot: "Owh..that is just my old laps scar right doctor?"

Kahkahkah.. Confuse tak korang? Nih sapa doctor sapa patient nih? Takkan la Doctor Dev tak cam laps scar aku, padahal dia yg buatkan operation tu dulu utk aku kan.. hahahhaha..

Pehtu Doctor tak puas hati.. Siap amik tisu lap balik gel yg dia dah letak.. hahahahha..

Doctor: "No. Not the laps scar. Here!"

Dot: Intai perut dlm posisi baring. Mase nih dah nak nanges. Tu la malas lagik sapu Palmer's strecth mark cream tuh kan..

Doctor: "Owhh.. wait.. Maybe it's the mark from your pants. Yes, it is."

Dot: Hahahahhahaha.. You're scaring me doctor!!

Saje tau doctor ni kasik iols gabra. Tanjat gegirl..
Rupanye bekas sluar jerut iols kat perut.. Hahahahaha..

Anyway, the check up went well..
Cuma macam tak puas sebab kejap sangat.
But knowing the baby's doing fine is enuf for mummy :)

Doctor try nak tgk gender dia..
Tapi tak clear..
So doctor pesan "don't buy any baby cloths yet"

Hehehe.
Comel jek doctor nih kan..
Insyaallah by next check up boleh tau dah..

Anyway, after my check up..
Sekarang lebih rajin sapu lotion (bila teringat :P)
But i hate the Palmer's smell.. Tapi byk lagik sayang plak nak beli yg lain..
So bantai la letak baby oil or baby lotion.
Mintak2 la takde stretch marks.. Aminn..

Lepas tuh pon..
Still bertahan tanak beli maternity clothing..
Sanggup letak gelang getah ikat barang utk sambung butang suar keja.. hahahha..

I did bought the pant extender or whatever it is call from Mothercare tuh..
Buat membazir 79 hengget iols.. Sebab perut iols takde la besar sgt (ini sendiri mengaku)..
Nak zip tak muat.. Nak pakai menatang tuh longgar kang londeh suar iols time meeting tak pasal jek kan..
So kembali la mengguna kan khidmat getah ikat barang.. Hahahah..
Leman beberapa kali membebel suh beli baju and suar baru sebab daif bebenor rupa bini nya ikat suar pakai getah.. Hahahaha..

Setiap kali masuk kereta iols bukak zip dulu..
Kalau dok kat office lelama pon bukak zip tapi agak cuak gak la takut terlupa and pegi meeting flash satu meeting room.
T_______T
Worst night mare!

On my tummy size..
As at date I've been insulted few times already..
Pfftt!!

Memula hari tu by non other than En. Leman..
Aku tgh siap2 pakai make up nak pegi keja..
Baju belom pakai lagik (tapi bra pakai la. Kang kalau tak pakai bra lain citer nye plak. Hahahaha)

Leman: "Sayanggggg"
Bini: "Whatt?"  (Punya la kuat dia jerit terkejut iols pepagi buta)
Leman: "Besarrrrrnye perut?"
Bini: Tergendala pakai make up sekejap.. Gave him my most intimidating look.. and asked him.. "Do you wanna die?"
Leman: Hahahahahahaha

Huhuhuhuhu..
Tak sure la nak react macam mana youols..

Lepas tu kat office pon ade gak kena beberapa kali..

Mase tgh amik air semayang kat toilet.. Ade budak intern nih innocent jek tanye..

Budak intern tak sayang nyawa: "Akak dah berapa bulan?"
Dot: "Dah nak masuk 4 bulan"
Budak intern tak sayang nyawa: "Owwhhh.. besar nye perut akak.. Selalu orang dah 5 bulan baru perut besar macam tuh!!"
Dot: Sengih jek la (sambil pujuk hati silalah bersabar. Jangan pukul anak orang tak baik! Huhuhuhu)..

Ape la yg nak dipelikkan sangat youols..
Kalau badan iols pre pregnancy macam Kate Middleton tu ye la patut youols heran..
Ini sebelom pregnant pon iols memang dah ade perut macam orang pregnant 2 bulan..
So bila dah 4 bulan harus la dah macam 5-6 bulan kan..
Pfftt.. Lagik nak insult2 iols tau..
Kecik ati lemak2 simpanan iols selama hari nih..
huhuhuhu..

Anyway..
Semalam dah ku borong baju2 and suar2 maternity first round..
Kalau ade jugak confuse aku buncit atau pregnant iols redho jek la..
Asalkan anak dalam kandungan sihat walafiat yg lain2 tidak penting sudah :)

Muntah2 sudah berkurangan..
Masih jugak ade maybe once a day (or sometimes berjaya tak muntah langsung depending on my lucky days)..
Tapi sejajar dengan pengurangan muntah.. Tahap kesabaran dan tolenransi ku juga turut berkurangan.. Huhuhuhu..
Sekarang nih mmg cepat annoyed la especially kalau pasal kerja..
Lepas nih iols rase patut bawak tasbih la pegi keja.. Huhuhu..

Oklah..
Sekian saja update utk kali ini..
Insyaallah berjumpa lagik di waktu rajin yg lain (very rare nowadays!)




3 comments:

Sash said...

Hahahahahaha seriously babe, bile tengok getah aje dah teringat ke Uols.
Tang perot tu iols tak leh nak comment banyak sebab tak baper perasan masa dulu pon. Macam okay aje? Klu lemak, iols pon berlipat ganda jugak. Sabauu aje la ek, Bawak bawak laa bertendang selalu. Hahahahaha ;P

a.z.n.e.e said...

Hahaha.. biar betik ko jah?? Pakai getah ikat sayur.. Hehehe..

good idea lah..

anyway, take care.. teringin nk jumpa ko weh..

dot said...

Sash. Thanks youols. You're too kind. Masih jet lagged kah kamu? Yes? Good! *Hahahahahah.. Gelak evil iols yg jeles :P*


Jonny. Jimat youols pakai pakai getah. Putus campak ganti yg baru. Hehe. Kalau ko ade nak dtg KL roger lah aku kalau nak jumpa. Exit KD tak jauh pon dari umah aku. :)