Monday, July 06, 2015

Part 2: The Cesearean (Round 2!)

This really feels like dejavu..

Rasa macam baru je last week masuk OT beranakkan Ibrahim.
Trauma masa tu pon tak hilang lagik..
Hahahaha..

But with Ilyas..
The "gigil" (literally) was more..
Maybe sebab I know what to expect..

Masuk OT..
Dr bius nak masukkan spinal..
This time around, his technique was a bit different than masa branakkan Braim..

Hospital Assunta ni teaching hospital..
So banyak la nurse2 student berdiri tepi2 tu nak tengok aku kena sembelih..
Huhu..

Beranak ceserean ni scary ok..

Sebab tu aku paling nyampah bila orang kata..

"oo.. beranak operate tak sakit"

WAK LU!!

Meh sini aku toreh perut ko sampai ke rahim tengok sakit ke tidak.. Huhu..

Bila aku di baringkan balik..
Aku tengok atas.. Clear gila reflection lower body aku kat besi lampu bedah tu..

Kiranya kalau aku rasa nak tengok diri sendiri kena toreh boleh sesangat la..
Harus aku buat2 tak nampak ok..

Dah la gigil2 macam orang demam kura2..
Seb baik Dr. Bius aku ada teman..
Dr. bius aku baik.. macam uncle2..

Masa doctor amik masa nak asingkan adhesion aku (gonna get worse with every operation i did)..
Dr. bius siap cakap..

"Don't worry aa..sometime it takes longer.. Must be careful so that we do not accidently cut your bladder or anything else"

Okayyyy.. thanks a lot doctor for that heads up..
Way to much information kang aku muntah kang naya jek tau..

Pehtu bila doctor nak kuarkan baby..
Dia kat kiri aku.. leman kat kanan aku..
Siap tanya leman..
Nampak apa? Kat side dia tak nampak!

T____T

Aku dah la masa tu literally kena henyak ngan nurse2 kan..
Sebab kuar kan baby,
Tu kecik tu baby aku.. 2.69kg..
Can't imagine orang beranak baby besar camne ek..

Long story short..
Lepas Ilyas lahir dia terus masuk observation/ pakai oxygen sebab nafas dia laju..

Ilyas lahir ngam2 37 minggu so lungs dia belom betul2 ready la kot..
Alhamdulillah sehari jek dalam tuh..
Tapi lepas tu dia kena kucing la plak..

Aku plak..
This time around memang sakit extra..

Sebab masa Ibrahim aku lepak sepital sampai 10 hari..
By the time balik umah aku dah sihat banyak..

Ni aku mintak discaj hari ke-4..
Sebab kesiankan Ibrahim tido tak betul kat hospital tu..
Ilyas plak aku mintak transfer ke Tropicana Medical Centre..

Lepas tu bermula la episod aku asek berulang alik ke sepital..
Tropicana and also Assunta..

Orang dalam pantang dok rumah..
Aku first 10 days tuh asek la ulang alik sepital..

2 kali luka czer aku tertetas balik ok..
Huhuhuh..

And sebab aku ligat..
This time it took longer to heal..
Dekat 3 minggu baru rasa okay sikit..

First 2 weeks tuh memang nanges la malam2 walaupon dah makan pain killer round the clock tapi perut aku rasa macam kena cucuh dengan api or at times rasa macam kena tikam.. Huhuhu..
Sebab aku kena wound infection.
Not nice i tell you..
So kalau youols czer jgn ligat2 please..

Itu pon seb baik aku ada confinement lady sampai 23 hari..
And in between that maid baru aku sampai..

Baru lah teratur sikit kehidupan kitaorg..
Kalau tak aku ngan leman mmg kelam kabut sangat tak terurus.. hahahha..

Fast forward to today.. cuti maternity 3 bulan aku pon dah nak abes..
Best siut dok umah gaji jalan :P
Especially after the 2 months (first 2 months nih mmg solely masa utk aku heal).. 3rd month ni baru aku dapat mendalami role aku sebagai suri rumah tangga.. Hehe..

Now, I am the mother of 2 boys..
I am so blessed Alhamdulillah..

Ada yg dah tanya..
Lepas ni satu lagi la perempuan plak..

Cukup la 2 youols :P

Lepas nih iols nak blog pasal percutian London - Europe last year. Lepas tu mungkin hujung tahun plak la baru tuluh blog. Hehe..

 Ilyas under the blue ray

 Ilyas at 2 months. Adik sado mummy

 Ibrahim and Ilyas. My beautiful view everyday :)



2 comments:

~Ati_Hime~ said...

Huwaaa...dah besar dah baby Ilyas dan abang beliau...comel!!!!

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)