Thursday, May 14, 2009

Hati sedih jiwa kacau

Haihh..
Sehari dua nih.. hati aku selalu sedih..
jiwa plak kacau..
Nih semua lelaki punya pasal..

Lelaki nih.. lelaki pertama aku kenal dan sayang..
Walaupon lepas aku dah kawen..
Aku still sayang sangat2 lelaki nih..

Tapi lelaki nih.. bila dia dah kawen balik..
Aku rasa macam dah kurang kasih sayang dia pada aku..

So aku sedih..
Aku geram..
Dan juga aku sakit hati..

Some said.. "Alaaaa.. kasik chan la dia baru kawen..!"
Apsal plak aku kena bagi chan..

Apsal kalau aku kawen.. kasih sayang aku pada dia tetap sama..
Dia kawen..aku kena redha jek kasih sayang dia pada aku dah kurang?
Ini sudah tidak adil..

Kalau sebelom kawen aku tepon dia hampir setiap hari.. lepas kawen pon aku tepon dia hampir setiap hari gaks..
In short.. lepas aku kawen.. he does not loss a daughter..but he gain a son!

Tapi bila dia kawen..dia jadik lain..
And yg lagik kasik aku hangat hati.. wife baru dia tuh tak payah plak adjust byk2..

Aku kasik contoh..

Kitaorang nih kan suka pegi holiday..
So even sebelom dia kawen.. kitaorang ade book 2 holiday dah..
Phuket and Kuching kan..

Phuket tuh last2 tinggal aku ngan Leman jek nak gi honeymoon bulan 7 nih..
So tak kisah la kan..

Tapi kuching tuh patut nye family holiday..
Even Opah pon kitaorang angkut sama..
Kalau boleh bawak Hiro ngan Charlie pon pasti aku angkut jugak..

So sebelom dia kawen..sampai la dia dah kawen.. dekat 3-4 kali aku tanye..
So macam mana.. isteri baru dia tu nak follow tak? silalh beli tiket..
Tapi macam2 alasan makcik tuh bagi..
"Tengok dulu la.." (helloooo..sekali dua tanye cakap tengok dulu fine la kan.. nak dekat masok 5 kali aku tanye.. asek jawap tengok dulu.. nak kena check kalendar dulu ape kejadah nye kan!)

Dah la bukan nye lama pon.. sehari jek nak kena amik cuti (padahal cuti dia ade 30 hari okeh!)..
And aku ngan ayong siap dah sponsor hotel lagik.. tinggal nak tambah tiket dia satu.. tapi lagik mau ekshen terlampau.. Siap nak tengok kalender bagai.. dulu first 2-3 time aku tanye apsal nye yg kau tak tengok2 kalender lagik kan? motif? nak sakit kan hati aku lah tuh.. potong terus markah 2 ribu..

And aku cukup menyampah and offended ayat "check kalender" tuh? Hellowww.. dia hengat dia tuh doktor pakar sakit puan ke asek nak kena check kalender jek?

But whatever la kan.. kali ke 6 tuh aku dah nak marah.. aku cakap ngan lelaki tuh.. kalau wife baru dia tanak pegi takpe.. tapi dia proceed jek sbb booking and arrangement semua dah siap.. Baru lah terus nak book tiket..

Itu baru satu contoh..

Beberapa perkara aku notice yg asek resolve and focus untuk family lama makcik nih..

"Ohh.. nak kena balik kampung kat Johor.."
"Ohh..dah plan nak pegi Cherating.."
"Ohh.. tak boleh.. anak auntie nih nak balik from Sandakan.."
"Ohh.. tak tau lagik la.. time raya tuh ade anak sedara auntie kawen kat kampung" (hell.. yg nih pon aku bengang jugak nih.. dah tau skrg dah ade 2 family.. pandai2 la bahagi kan masa kan..abes takkan anak sedara dia kawen.. kitaorang langsung takleh nak jumpa lelaki tu kan..)

And lagik sore bila aku dengar yg holiday yg wife baru tuh dah book before dia kawen..masih akan diteruskan.. (tinggal la lelaki tuh kat umah kitaorang nanti..)..

If wife baru tuh boleh proceed dgn semua urusan2 dia.. hal ehwal family dia.. kenapa plak lelaki tuh takleh nak adjust bila ade hal-ehwal family dia sendirik kan..

So..kelmarin.. bila aku tanye lelaki tuh..

"Abah.. kitaorang nak pindah dah nih.. abah bila nak datang?"

Lelaki itu jawap --> "Nanti lah kena check kalender dulu!"

Terus sumthing in me snap!

Dan bertambah geram bila dapat tau.. (skrg diorng kat Cherating.. hari nih balik perak).. esok wife baru tuh keja.. tapi isnin nak datang kl balik sebab parents dia nak gi mekah.. (ok fine la kan.. ini valid reason..).. tapi dah alang2 tau nak dtg KL isnin.. kenapa tak sambung jek cuti so that dia boleh jumpa kita over the weekend?

Ye lah.. kita nih sekarang dah tak penting..
Ngan makcik tuh pon aku geram gaks..aku dah bagi greenlite kawen ngan bapak aku.. jgn lah nak "konker" sensorang!

Meh kita declare perang dingin..
Kita tengok sape lagik terer..

PS: Buat Abah.. I'm happy that you're happy now.. tapi plis la jangan change sampai macam tuh sekali.. plis la jangan buat macam anak2 abah nih dah tak penting.. kecik hati ina..

5 comments:

Personage said...

ina sedihnya baca!!

saba saba bawak bertenanggg........

A.Z.N.E.E said...

Dotz Ina,

Sian korang.. Bapak ko kan mmg baik hati.. Lembut hati... Mesti dia jenis mengikut punye..

ko sabar aje la.. Doa byk2 mintak bapak ko sedar jugak..

Last chance, ko slow talk la dgn abah ko.. Pendam2 pun x elok.. Nnt berdendam pulak.. Jgn tggu nk meletop br ckp.. Nnt lagi susah nk uabti hati yg mmg dh terluka dalam...

Linda Hussin said...

Ina, aku pn sokong ape yg Jonny ckp tu. Slow talk. Thats the best. Jonny, aku rasa ko ada bakat plak jd kaunselor. heheh

Cikinto Marcello said...

haah la kak ina..kin sokong ngan kak jonny and kak linda..tp mmg agak over la jugak kan..akak sabar byk2 yer..smua musti ok balik peh ni..k.

haslihb said...

ok adikku sila bersabar, we still have each other and leman and opah and boy (ceewah) and hiro and charlier and tamteh and tj and banayk lagi and. tak larat nk type hehe nanti we sit down mase mengeteh with abah isnin ni ok