Sunday, December 09, 2012

Europe 2012: Rome by Segway

Day 5: Afternoon

Tengahari nih kitaorg dah purchased "2 Hours Mini Segway Tour"..
Kitaorang memang suka naik Segway nih..
Cuma sebab dia agak mahal (untuk bajet kitaorg :P).. so tak mampu nak naik byk2 kali..

Sebab kat other major cities macam Paris, Florence, Prague semua pon ade jugak Segway tour..
Tapi based on our planned itenery, the best for us would be to do it in Rome..
Sebab cuaca Rome mmg sgt cantik dan sesuai..
Imagine kena ber-Segway pakai winter coat segala.. Tak koser nyahs..

A few days before we depart from KL.. aku check weather forecast and bila dah confirm tak ujan (as adequate as a weather forecast can be la kan.. Kalau nak ujan jugak tu ketentuan Allah la kan).. Baru kitaorg confirmed booking.. Sebab ni non-refundable.. ujan segala pon segway tour nih jalan jugak..

 Tour start pukul 230 petang.. And tak jauh mana pon dari hotel.. So dalam 1230 tu kitaorg pon gerak pelan2 from hotel..

Sekali dalam 500 meter nak sampai camtuh tengok ade road block!

Diorang nih buat manifesto la plak.. Ishkkk!!
Takde ke hari lain weihhhh.. Menyusahkan orang betul..
Diorang ni mmg suka manifesto.. Tak puas hati skit jek manifesto..
Pening paler polis kat sini kan..
Kebetulan yg hari nih punye it's 3 manifesto yg diorang anjurkan serentak..
So polis tutup banyak gileee jalan..

 Mase nih kitaorg dah nak panic.. Ok tipu.. memang dah panic pon.. Sebab semua jalan yg kitaorg nak de-tour pon polis block jugak.. huhuhuh.. Mase nih dah takde takut dah. (aku slalu kalau tgk perhimpunan ramai2 nih aku cuaks lebey sket).. Tapi mase nih terlampau stress utk takut.. Tambah mengenangkan EUR48 sorang yg dah berbayor tuh weih.. 

Tapi akak assitance navigator jek.. Sebab since I've done most of the planning for our Europe trip.. aku lantik Leman utk execution.. hhhahaha.. Aku tinggal nak push2 dia jek..

"Macam mana nih Husband?"
"Nak ikut jalan mana nih?"
"Cuba you call no. dia nih"
"Alaa.. dah lambat dah nih.. karang tak sempat"  (kasik drama sikit biar dia gelabah extra.. hahaha)

Hahahahha.. Pening Leman melayan bini..

 Sambil Leman stress2 figuring out our alternative ways, aku dok sibuk snap2 gambar.. Masya Allah.. cantik nye Rome nih.. Hehehe..

 Akhir nya setelah berpeluh sebaldi.. Kitaorg sampai gak kat Segway Office tu.. Alhamdulillah..

It turn out that office pon tutup lagik.. Operator tu lambat sebab dia pon sangkut sebab manifesto tuh..

 Lepas dah sign2 segala.. Pakai helmet and off we go.. 

Memang kebetulan rezeki kitaorg.. Dapat private segway tour hari nih.. Sebab takde org lain yg nak join segway tour hari nih.. (Biase nye it will be a group of not more than 8 people la.. Kalau nak private tour, extra byk oo).. Ini kitaorg dapat free upgrade jek la.. 

Mase ni agak cuaks... Sebab kitaorg bukan pernah naik segway bawak pegi pekan.. hahahah.. Paling tidak pusing2 dalam track jek.. Dah la kitaorg 2 org jek.

We were assigned a tour leader.. Nama dia Ferdinando..

So memula Ferdinando ni ajak kitaorg gi prektis dulu.. Kiranye kalau dia puas hati ngan performance kitaorg baru boleh start tour.. Hehehe.. *cuak macam nak amik lesen kereta youols*

Memula dia tak suruh naik pon.. Dia suruh tolak dulu Segway masing2 dari kedai dia sampai la satu kawasan lapang...

Sedang aku dok focus menolak segway aku dengan hati2.. Tetiba Leman panggil.. (Leman ngan Segway dia kat belakang aku)..

"Sayang.. sayang.. tolong I sayang"

Aku pusing belakang, ingatkan dia jatuh ke ape kan..
Ini aku tengok kiri kanan dia dah bergayut awek2 italy.. Grrrrr..
Menaga aku skejap.. hahahahha...

"Jalan jek laa.. You jgn la layan diaorang"

Pehtu aku dgr Leman punye attempt utk menghalau..

"No.. no.. No.. no" 

Hek eleee.. manja gile kot cara kau nak menghalau orang..
Kalau dengan aku mmg dah kena jerkah dah awek2 tuh..
Pehtu aku pon bising2 kat Leman..

"You pon jalan jek laa.. jgn la layan dia.."
"Marah la sikit.. ini manja sangat!"

Bila aku dah bising2 baru awek2 tuh lepas kan dia..
Haiyoooo la laki ai..

Leman cakap tu mesti syndicate.. Sebab diaorang tunjuk kertas kosong jek kat dia sambil cakap2 Italy..

Since kitaorg dah dgr byk sgt horror stories, kitaorg mmg bawak money belt/ pouch sorang satu,..
Leman mmg tak bawak wallet.. Last2 aku pon ditch my wallet dlm luggage beg jek..
So duit kitaorg asing2 kan laa.. Byk nye kat badan la kan.. Pehtu ketepikan la duit kecik sikit utk senang beli barang.. Tapi kalau mase tu Leman bawak wallet.. mmg sadakaullahillazim la jawapnye.. Huhu..

Turned out that we're consider an "expert" at Segway.. woot..woot..
Praktis ke depan, ke belakang, parking, buat 8 (macam nak amik lesen motor youols)..
Tak sampai 10 minit we're off for our tour.. Weee...

Ok horror.. memula tuh aku takut gila terlanggar orang..
Sebab manifesto tu baru abes so bykkkkk gila org berjalan in a group..
Tapi lama2 dah terel la.. *ekshen*

 First stop.. the Colleseum!

Cantik gila kot Colleseum nih.. Ferdinando pon terang2 kan la sikit2.. Plus kitaorg ade pakai alat pendengar tuh kan.. (Owhh.. alat pendengar tuh utk kitaorg received instruction from him waktu tgh "drive".. so takde la dia kena cakap terpekik pekik kan..)

 Tapi aku tak focus pon dgr history lesson and what not.. sebab aku busy amik gambar.. Hehehhe..

 Bila dah puas kat Colleseum.. we move on to this.. This is Palatine Hills (i think! hahahha).. yg pasti cantik kan.. Jauh gak kalau ko nak menapak dari Colleseum tuh noks..


Pehtu dia bawak la pusing2 tengok macam2 la on the way..
At any time kitaorg nak berenti just bagitau kat dia.. (well, kata private tour kan youols :P)

 This is one of the highlight of this tour.. Ferdinando bawak pegi satu bukit nih.. Sampai ujung dia suruh parking..

 Pehtu dia suruh kitaorg intai ikut lubang kunci tuh (kecik jek).. Dia kata ade surprise..

From that small key hole boleh nampak Saint Basilica kat Vatican City..
Jakun skejap kitaorg.. Hehehhe..

Dalam pintu tu mcm ade garden yg membentuk archway..
Ujung tuh nampak atap Saint Basilica (kamera tak canggih dah zoom pon takleh nak capture.. huhuhu)
But for us, that moment was priceless..

And then we continue aku journey..

 Banyak kan traffic.. Mase nih kitaorg dah terer gila so tak takut dah.. hehehe.. 

Kena menyeberang jalan with segway.. Kena lalu jalan sempit..
Kena naik divider.. Kena lompat divider.. Macam2 la aksi..

Siap Leman kat belakang tolong kasik extra instruction..

"You have to bend your knees Sayang"

"I know lah!"

Hish.. Boleh tak dia nak belagak ngan iols.. Padahal iols lagik terer dari dia okay.. hahahah.. *riak ngan suami.. seb baik tak kena panah petir.. huhu*

 Queue panjang gila nak bergambar ngan mende alah nih.. Dolce amende something or another.. Semua posing sepesen.. Harus masuk tgn dalam tuh.. Hehehhe.. Tapi kitaorg tak singgah pon.. Amik gambar dari luar jek.. Kalau tak harus posing yg sama jugak..

  And then we went here.. Ke ini Palatine Hill? Ke nih ruins apetah.. Yang pasti sangatttttt cantik view kat sini.. Ferdinando bawak kitaorg panjat bukit utk dapat view nih.. Sepanjang tour nih.. kitaorg tak jumpa group lain yg buat Segway hari nih.. Semuaorang buat muka jeles jek tgk weols lalu.. Hehehe..

 This is Ferdinando... Baik sangat melayan kitaorg.. Ehem.. sambil asek puji kitaorg terer bawak Segway.. Hehehhe..

Mase nih aku dah rase sejuk.. Sebab sepanjang tour ni kena tiup angin kan..
Sekali bila nak pakai sweater.. Sweater dah tertinggal dalam kedai mase register tadik...
Uwwaaa... Sejukkk okay..
Terpaksa la teruskan perjalanan sambil tegak2 nipple bulu roma! hahahah

 Kat sini pon best... Kawasan lapang gile so senang nak main Segway..

 Sampai satu tahap kitaorg malas dah nak parking Segway.. tangkap gambar pon dari atas Segway jek boleh.. Hehehe..

The last stop was the picture below.. Tapi ni kitaorg dtg balik lepas dah hantar segway balik kedai..

 This is Vittorio building.. It is massive okay..

 Dah letih after one whole day of exploring The Eternal City..


 On the way balik tu boleh sesat plak..

Tapi bagus jugak sebab tetiba terjumpa ngan The Pantheon..
One of the must see kalau datang Rome..

 Inside.. masuk free jek..

 Such unique structure.. Simple tapi impressive kan.. And tiang2 tuh sebenar sangatttt la besar.. Even aku yg besar nih duduk sebelah tiang nampak macam tiang (letrik).. hahahhaha... I mean nampak kecik gile as compared to the tiang.. 

 And on our way back.. We stop by to take more pictures of Trevi Fountain at night.. so cantik!

That conclude our day in Rome.. Till we meet again..
Rome, The Eternal City..


PS: Dah start update pasal Europe nih mcm best plak.. Hehehe.. Padahal tak sedar diri exam is around the corner.. Haihh.. I am indeed too old for exam.. Sob sob sob.. Study sikit.. Malas banyak ok.. Not a good recipe for success! Hauuuu???? 

5 comments:

linda said...

Bestnya round d city naik segway. I is jeles. Haritu tgk kt tv quite pricey gak utk 1/2 hour je. Bestttt nyeeee. Jelessss. Btw dot I baca semua entry u cuma nk tggl jejak komen je. Keep updating ye :)

dot said...

Thank you Linda. Memula tu takut gak tapi lepas dah terer tu best dah. Hehe.

Sash said...

I pon sentiasa tak lepaskan peluang baca entry u Dot. Rasanye buleh dapat hadiah tak? Kahkahkahkah. Gilaaa jelessss foto suma cantik kot!

dot said...

Sash. Kamera cikai pehtu malas nak edit plak tu. Ape aku nampak tu yg aku kasik ko tgk okay. Hehe. Iols mmg nak kasik youols fridge magnets. Mau? Pm me your address okay ;)

Fertzy said...

dot....byk best!!

boleh tak nanti last entry ko buat summary pedoman2 dos and donts utk aku refer di masa mendatang?? cam kesah2 peragut bagai tue....

thanks lahling...

mmuwahh muwahhhss

xoxo