Thursday, May 19, 2011

From Penang with food and love: Day 2

Helo youols..


Akak kena anxiety attack semenjak dua menjak nih..


Satu: sebab Ahad nih nak kena bagik presentation pada budak2 induction.. I HATE PUBLIC SPEAKING! uuuwwwaaa.. Dah la Ahad malam.. Kol 830 sampai 1030 plak tuh.. Ape kelas nyeh keja malam2 Ahad.. Malam Ahad tuh kan ke lebih afdal tengok tivi Layan suami kat umah.. ngeheheheh.. Ade 56 slides.. sowang2 plak tuh.. nangess..

Dua: Hari nih dapat email.. "Your exam leave application has been approved".. Damnnn.. already?? Bukan lambat lagik ke? huhuhuh.. Nak dekat dah youolss.. Sebab tarikh tuh tenggelam dalam kalender sebab banyak sangat book cuti cuti.. hehehehe.. Takpe.. Lepas exam ujung minggu tuh kita pegi bercuti lagik.. Tapik dekat jek youolls.. Tabung holiday tak sempat nak replenish banyak sangat book holiday.. hehehhee.. Back on exam topic, Sampai hari nih.. akak baru bukak 3 page study notes akak.. (itu pon bukak mase tgh2 eksaited baru dapat buku tuh.. uhuhuhuhu).. klas memang tak pegi la kan.. recipe for failure kan.. huhuhu..

Tiga: Keja banyak.. enuf said!
So sebelum akak malas.. let's get Penang Day 2 done and over with :)

We started our day with hotel buffet breakfast.. Pepagi dah melantak sampai kenyang.. huhu..

Untuk Penang trip nih.. Akak tak sempat nak siapkan proper itenery.. Lagipon negara sendirik kan.. rilek aah.. hehehehe.. Selalu kalau honeymoon memang kitaorg tak set very strict itenery.. ala kadar tau nak pegi mana sudah..

Tapi Penang nih nak susun nak pegi mana pon tak sempat.. huhuhuh.. Day one takpe lagik, sebab boleh pusing2 sukat jalan.. Tapi masuk Day 2.. dah terpinga pinga mana nak pegi.. hahahha..

Leman tanya aku.. aku tanye Leman balik.. hehehe..
 Baru kuar parking hotel.. Tengah tunggu GPS signal.. Penang nih susah gile asek tak dapat signal GPS.. So aku rase satu Georgetown nih kitaorg dah ronda kot..sebab asek sesat.. huhuhu..

For lack of nothing better to do.. we set our GPS to .......

 Here!! hehehehhe.. Walaupon leman asek ulang ulang cakap..

"Takde apepe kat situ sayang.. betul ke nak pegi?"

Tapi bila aku reply.. "abes tuh, kita nak pegi mana?"

So kitaaorg pegi la jugak tempat yg Leman claim "takde apepe" tuh.. huhuhuh..

Owhh..cuaca kat Penang nih panassssssssssssssssss macam kat Ayer Tawar.. hehehe.. definitely Kota Damansara pon tak panas macam nih. (maybe sebab pegi keja pagi and balik dah malam kan.. hehehe).. Tapi serius panas youols..

Bila sampai Bukit Bendera.. dah la jam.. Sampai depan tuh.. nak carik parking pon susah..

Sebab panassss.. aku takde la teringin nak parking jauh2 and menapak.. Plak tuh barisan orang nak beli tiket adelah panjang macam nak pergi tengok konsert Awie..

So.. Kirim salam saje lahh..

 Jadik la dapat tangkap gambar bukit bendera dari dalam kereta.. hahahhaha.. nak bukak tingkap pon tak sanggup takut aircond kuar..

 See the barisan youollss?? Gile kan.. camera aku takde fish eye function.. barisan tuh ganda 3 ok panjang nye.. Terus laju laju aku ajak Leman patah balik..

Leman plak satu.. Mase nampak barisan panjang tuh.. Dia cakap..

Leman: "Betul ke NAK pegi ni sayang?? Tengok barisan tuh.. panjangg oo.. lamaaa oo nak tunggu.. Pehtu kat atas tuh bukan ade apepe pon (dah limablas kali kot pagi nih saje aku dengar dia cakap ayat nih.. hehehehhe)

So.. aku pon cakap la tak payah pegi kan.. (tengok barisan panjang tuh, i just need 2 second to made up my mind takmo pegi.. hehehhe)

Pehtu Leman plak asek-asek..

Leman: "Ishkk..betul ke TANAK pergi nih sayang?? Rugi gile dah sampai tak nak pegi plak.. "

Konfius tak bini dia? Kejap dia persuade tanak pegi.. pehtu dia plak yg persuade macam nak pegi.. seb baik la sayang.. kalau tak dah lama aku tinggalkan tepi jalan... hehehehe.. (err..plus aku rase aku tak berani kot nak drive kat Penang nih.. mau aku drive sambil nangis.. hehehe)

So kitaorg pon patah la balik.. sebelom tu sempat singgah beli Tau Sar Pneah kat satu kedai nih.. Ade jual yg halal punye..Yum yumm..

So next destination ialah..

Goreng Pisang Tg. Bungah.. AGAIN! ngehehe

Sebab semalam mase datang kol 4 petang tuh, goreng pisang dah abes.. so dapat makan yg kuih bakul tu jek.. so tak puas hati, tu datang balik nih..

 My Leman depan "kedai" goreng pisang yg best tuh.. Macam tak percaya jek ade dalam GPS ok.. hehehe..

 The famous goreng pisang..

 Sebab hari semalam tu aku beli dengan tamak.. sampai 8 hengget.. Hari nih sebab tanak tamak.. beli sikit jek.. Goreng pisang x 2 (pisang dia sebijik. takde potong2 tau. 80 sen satu)..kuih bakul x 1 je.. keladi x 1 jugak.. and kuih kacang ijau satu jugak.. aku suka la kuih kacang ijau tuh... nyesal plak beli satu saje.. huhuhu.. Leman sangat suka goreng pisang tuh.. 2 pon tak cukup untuk dia sorang.. hehe.. Kuih bakul tu sedap.. tapi kalo ko makan banyak2 dia jadik muak dan sebu perut.. huhuh..

Lepas beli goreng pisang dan rakan2 nya.. kitaorg singgah sini..

  Abang Leman tengah gigih beratur nak beli tiket.. Tiket adelah 10 hengget sorang..

 Bergambar kenangan bersama predator dulu sebelom masuk toy museum..

My verdict: C .. Sooooooooooooo not my cup of tea youols.. Baik aku amik 10 hengget buat beli goreng pisang lagik.. hehehehe... But probably if you've got small kids diorang eksaited la kot.. Aku ngan leman dok dalam nih tak sampai setengah jam pon.. Tak belek pon satu2 toys tuh.. Cuma pilih yg best2 jek untuk tangkap gambar..

 Chomel kan dia nih... Bini suruh buat aksi..

Bini: "Husband.. Cepat buat aksi takut"

Tapik dia kasik aku aksi di atas.. huhuhuhu.. Pehtu ade hati tuh nak jadik pelakon tambahan (lawak laki bini :P).. hahahhahaha

 Haaaa.. macam nih baru lah lakonan yg berkesan.. hahahahha..

Leman kalau tangkap gambar aku suka terhegeh hegeh.. stress jek aku buat muka tatau malu dengan gaya2 begitu tau.. Mungkin dah tiba masa nak upgrade DSLR kot.. hehehe.. sebab kamera aku pon kengkadang kalu tak cukup cahaya.. lama gile nak snap.. aku dah sampai menggigil gigil gigi tahan senyum dah.. huhu..

 Leman lepas tangkap gambar.. kasik remark.. "Sama la sayang! hahahahha"   -______-   Sabor jek la..

 Belakang tu toilet.. Aku memula ingat nak kencin.. Tapi bila masuk gelap macam umah hantu.. huhuhuhu.. pehtu kotor tahap kategori C- .. terus kansel termasuk balik air kenc aku dalam pundi kenc.. hahahha..

 Toy Museum Penang: Been There, Done That!

Lepas tuh.. also due to lack of nothing better to do.. Kitaorg pegi Queensbay Mall..

Me likeeeyy..

Leman no likeyy..

Hahahahhaha.. Aku nampak Jusco menggelupur skejap.. (since Jusco OU dah tutup nih.. susah idup aku.. hehehe).. Sempat shopping baju sluar untuk diri sendirik. hehehhe.. itu pon susah nak focus sebab laki ku asek laa..

"me no likeyyyy" .. "tanak shopping mase holiday.." .. "me no likeeeyy" .. "jomm jommm"..

huhuhuhuh.. tak senang akak nak shopping tau.. tsskk!!

Tapik sebab dia subsidy shopping money, terpaksa la ikut jugak.. hehehhe..

Settled Queensbay Mall, kitaorg terus tuju ke Padang Kota Lama..
Damn that Pasembur Gani.. hehehheh..

Kali nih makan sotong kangkung sekali.. nyummmehh..

Tak sempat stop amik gambar.. laparr youollss.. kejap jek pasembor and sotong kangkung dah licin.. :)

Then baru lah pegi Chowrasta.. sebab si Zaika tuh nak jeruk.. Aku beli la buah pala sikit untuk bawak pegi office.. jeruk aku tak makan sangat.. bukan tak suka.. tapi sebab my arwah mak memang marah kalau makan jeruk2 nih.. huhuhu.. So i normally minimize any jeruk intake..

 Pehtu jumpa nih..


Dot: "Haa.. husband.. ade cendol laa.. jom beli jom.."

Husband: "Eeii.. jangan la.. tah tah tak halal"

Dot: "Alaa.. cendol jekk... ape yg tak halal nye?"

Husband: "Mana la tau.. kot2 dia letak telur katak ke!"

huhuhuhuh.. sangat imaginative laki aku.. terlebih tengok AFC.. hehe..

Dot: " Tak kott.. nih Malaysia lah.. bukan Taiwan.."

Husband: "Eeiihh.. mana la tau kan.."

Dot: "Haaahh.. tuh ade makcik pakai tudung beli.. halal la tuh.. jom jom jom.."

hahahahahha.. sukati akak jek kan.. tapi akak yakin nyeh.. kalo ko tak yakin toksah.. Haram hukum nye kan.. huhu..

 Muka budak tgh busy makan cendol..

Tengok gambar aku atas tuh.. ramai gileee orang kerumun gerai cendol nih.. So aku pon bajet power la kan.. Sekali kecewa nye..

Kalau James cendol kat Sitiawan tuh rase, dia gelakkan aje agak nye.. huhuhuh..
Itu baru power.. Ini ok la.. better than average.. tapi belum tahap James cendol :P

 My cendol.. Dah belasah nak abes semangkuk baru nak tangkap gambar.. hehe..

Lepas dah abes pusing area Chowrasta.. kitaorg patah balik ke Padang Kota Lama sebab nak tapau rojak 101.. marveles!! Akak dengan bangang nye beli botol kecik jek kuah rojak nak bawak balik.. huhuhu.. baru 2 kali makan dah nak abes dah.. sob..sob..

Lepas tuh dah maghrib.. so berehat jek kat hotel sampai malam..

Tepat kol 10 malam.. kitaorg pegi sini..


Restaurant Nasi Kandar Beratur betul2 sebelah masjid kapitan keling..

Ingatkan.. takde sape kot nak makan kol 10 malam.. lagipon malam isnin plak tuh.. So bajet bergerak dari hotel kol 10 malam pon takpe lagik.. (note: This restaurant mmg mula operasi kol 10 malam onwards)

Sekali sampai sampai.. hambik kooo.. ramaiiiii gileee orang dah beratur..

First time: Aku beratur sejam 15 minit nak tunggu turn mintak nasik
First time jugak aku makan nasik kandar kol 1127 malam!!! Gileeeeeeee.. 

 looks can be deceiving ok.. Sangat power nasik kandar nih.. 2 thumbs up! I take this anytime from Line Clear :)  .. Quite cheap.. Me with my faveret lauk of ayam and sotong, hubs with ayam and telur ikan.. baru RM21 total bill including air..

 Muka pon dah nak tido.. Tak koser nak ber contact lens bagai.. Balik nih tinggal kan tido jek nih.. hehehhe..

Kenyang nak mampos ok.. Balik tuh laki bini pegang perut sambil tido duduk.. hahahahhaha..

 Mr and Mrs Mann at the end of their holiday..

 Bye bye Penang

Till we meet again next time..

Hopefully soon.. sebab nasik kandar beratur seperti memanggil manggil aku untuk pegi beratur lagik.. hahahahahha..

4 comments:

Sash said...

hahahaha. kan dah cakap.kena skali beratuq, menggelupur kau nak lagik nokz. I pun dah lama tak balik penang, gile punyer craving dah nih! mcm balik nak melawat makanan aje kekdahnye. lolz

dot said...

hahaha.. Sash.. blog you asek tunjuk makanan lagik buat i lapa :P .. Tapi mmg best la beratur nih.. letak ganja kot? hahhaa

ajie said...

aku pon g png gak mgu tuh. tp, kena keje. huhuhu. sedih. rugi plak x tepon ang. tp, cek tepon, mana aku ade no ang. hahahahah. nnt email kat aku ek, no tepon ang. leh la kontek2 pas nih.

x merasa pon nasik beratur tuh. pengarah opis png tuh ada gak citer, tp dah x de mood nak makan. keje x siap lg masa tuh. kesimpulannya, g keje je x jln2 pon kat png tuh. g beli jeruk pak ali tuh, tp hampeh. x sedap pon.

dedalie said...

ni yang buat rasa aku nak g penang ni! entri yang best.. kerana melibatkan adegan melantak hehe