Friday, August 26, 2011

Krabi Fun-tastic: Day 2 and A Birthday

Morning of 17 July 2011.


Odd, i don't feel a day older.. hehe.. (can you smell denial in the air?)

Semalam tu mase ronda2 pekan Ao Nang, kitaorg dah book 2 tours..

Since mase pegi Phuket hari tu kitaorg semua dah pegi Phi Phi Island, we decided to skip Phi Phi Island tour this time..

We opted for:

1) 4 Island tour with sea canoeing (via longtail boat) + Elephant ride [Cost: RM70 + RM40 = RM110 per person]

2) Hong Island tour (via speedboat) [Cost = RM90]

Bila aku kata RM meaning Bht sebenarnye.. Tapi exchange rate RM THB mase tu tak byk beza pon.. mahal sikit jek.. Dalam sringgit 15 sen duit kita dalam seringgit jek duit dia.. macam tu la lebih kurang..

So cukup2 la 2 tours sebab kitaorg pon ade 2 hari jek yg full day bole pegi tour..

So pagi pagi second day tu, which *ehem* is my birthday.. hehe.. we went for the 4 island with sea canoe.. eksaited gile2 nak bercanoe.. seb baik sedar diri dah tak amik dedua hari package sea canoe.. huhu..

And since aku daripada tahun lepas lagik dok sebuk sebuk nak naik gajahhh.. nak naik gajahhh... sebab aku birthday girl.. diorang kasik muka lah bawak jugak naik gajah hari nih.. heheh..

So pagi pagi tu dah get ready.. mase breakfast, Husband, Ayong & Abah gave me another surprise.. which i don't see coming at all..

Sampai la Leman tak bagik aku pegi tambah makanan.. hehehe

Sebab 4 tahun kawen, tak pernah sekali pon dia suruh aku tunggu dia untuk amik makanan mase buffet.. Biase nye aku setel perut aku.. ko setel perot ko kaedah nye.. hehehe.. And 1 minute later, my cake was bring out.. hehehe.. Thank you Hubs, Ayong and Abah..

 Lebar tak senyuman? hehe..

 My 30th Birthday Cake @ Krabi!

Some of the remarks i got is, wahh.. best nye sambut birthday mase pegi holiday.. which implied macam kebetulan yg best la kan.. I tell you one thing, it is not kebetulan.. it's proper holiday planning ye youolss.. hehehe.. everybody can do it.. Normally every year bulan july aku akan pegi holiday untuk celebrate wedding anniversary plus my birthday sekali.. Biase nye birthday leman pon kita akan pegi holiday jugak.. Tapi kadang2 birthday dia susah sikit sebab omak nyo udah booking nak bawak kuar makan.. takkan aku nak hijack anak kesayangan nye pulak kan.. hehehe..

 This is Leman celop kaki buat syarat dah masuk swimming pool.. hehe..

 Birthday girl ngan kesayangan.. Naik lori nak pegi Nopparat Beach punye jetty.. Nopparat Beach nih tempat berlepas tour2 lah.. dua2 hari tuh kitaorg naik dari sini.. tak kisah la naik speedboat or longtail boat..

 Tuan aji Hassan wif the dotters./

 Mr husband muka tak ikhlas jek tolong pegang kan beg aku.. hahahah.. seb baik mase nih aku tatau aku pregnant.. kalau tak harus botol air mineral pon aku takmo pegang.. hahaha.. mode mengada lebey..

 Mrs Dot at 30! Rase macam baru 2 years jek abes SPM.. Rase macam baru last year jek abes degree.. hhuuhuuh.. Rase macam baru last week jek masuk keja first..

When i first started working at HSBC in 2003, I was always sooo kagum dengan other work colleagues yg ade working experience.. Ade yg 3 years.. ade yg 5 years .. Rase sgt2 kagum.. mcm jakun pon ade.. hehehe.. Tapi sekarang aku sendirik rase macam tak percaya dah kerja 8 tahun!! But instead of "wowww.. dah lapan tahun!!" sometimes it feels like .."Whatttt?? Baru 8 tahun!!" hahahhaha.. Itu biase nye bila malas nak bangun pergi keja la tuh..

Tapi sebab tahun ni dah 30 ade macam sedikit takut.. lagik 20 tahun nak retired.. (insyaallah kalau panjang umur).. Kalau Leman kaya awal, boleh aku retired awal.. hehehhe.. Tapi risau cukup ke nak makan sampai ke tua? huhu.. Macam mana nak pegi holiday 6 kali setahun? hehe.. so baik skrg kalau ade rezeki lebih kita enjoy dulu kan.. : p

 Mr and Mrs Mann.. I love this shot..

 Ni dalam long tail boat nak pegi apetah nama tempat yg first tuh.. Biase la kitaorg nih suka terhegeh hegeh.. suka taknak belajar dari kesilapan lalu.. yg mase takde tempat duduk mase trip phi phi island tu kan..

Ni pon sama.. hegeh2.. tetiba kitaorg yg last sekali naik.. hahahah... Merasa la ko duduk tengah panas! Sebab bahagian depan tu takde atap.. Aku pakat ngan leman berselubung bawah shawl..

Minah2 salleh yg tengok pon mesti konfius.. amende budak 2 ekor nih buat? hahahha.. tapik panas youolls.. Menggelegak otak.. huhuhu.. Neraka lagik panas kan.. oucchh..

So nasihat aku.. bila ko pegi tour2 nih.. especially kalau pegi ramai2 lebih drpd 2 org.. Make sure your party kiasu jln laju2 sebab nak naik dulu..

Nan ado makne nye nak jadik gentlemen and gentlelady bagik org lain naik dulu.. sebab deme deme tuh nanti sekor sekor perangai cam ponggong cipan berlagak nak mampos ok.. sekor2 rase ponggong dia saiz 40 and perlu tempat yg besar.. dia buat bodo jek tgk ko tercangak bangak nak carik tempat duduk nanti.. huhuhu.. so biar kiase asal dapat tempat duduk best.. heheheh..

Tapi biasa nye lepas stop dua tiga kali kadang2 leh tukar tempat duduk.. Kitaorg ade gak buat nih.. kira first come first serve lah.. Kalau ade org poyo claim tu tempat dia.. ko cakap.. Ko apehal.. takde pon tulis nama ko kat sini? Ado? Ado? .. hehehhe.. samseng mode on! Naseb la dia omputih ke orang nigeria ke..dia tak paham dia punye pasal.. hehehehe..  

 Pemandangan on the way.. Lama gak journey dalam 45 - 60 minit camtuh..

 First stop.. Pranang Beach.. Nih tempat org rock climbing..

Aku plak tengah2 utan nih la plak rase nak kencing kan.. pffttttf! seb baik la toilet dia bersih and ade air walaupon tengah2 utan.. hehehe..

 The jade color water..

Lepas tu kitaorg berangkat ke destinasi yg seterus nye..Nama tempat nih chicken island..

Mase nih kitaorg dah lapo youols.. Tapi rupanya dia suruh berkayak dulu.. lepas kayak baru makan..

MENYESALLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL!!!!!!!!!!

Aku ulang sekali lagik.. menyesal ok.. menyesal.. hahahahhahaha

 Aku di tengah tengah lautan luas.. Di atas kayak berwarna kuning. Kaki gemok di bawah sinaran cahaya matahari yg terik nak mampos boleh mengakibat kan kanser kulit! nauzubillah.. huhuhuh..

Panas gile gile youols.. Aku bayang kan berkayak la kot ye pon kat mangrove swamp ke kan.. macam mase aku pegi Phang Nga Bay tours last year.. nih tidak.. Berkayak keliling Chicken Island nih.. Just nak tengok menatang nih..

 Ini lah kepala chicken itu youols.. Nampak tak? Tak nampak pendek umur.. hahaha.. kidding.. Besar jugak pulau nih youlss.. Mana dgn panas terik lagik.. ngan kaki lupa sapu sun block lagik.. Ngan lapa dahaga macam nak mampos lagik..

Lepas 200 meter kitaorf dah penat nak mampos!!! Kayak nih dekat 1 kilometer.. gileeeeeeeee..
hahahhaa.. amik ko.. nak sgt berkayak kan..

Sumpah weih aku tatau aku pregnant mase nih.. kalau tak jgn kan kata nak berkayak.. naik kayak pon aku tak nak.. huhuhuhu.. seb baik mase nih tak jadi apepe.. kalau tak mana aku nak carik sepital best macam Tropicana Medical Centre tu kat tengah laut ni.. hehehe..  And naseb baik jugak aku nye contribution berkayak 40% sajok.. hehhee.. yg lain abang leman terchenta yg berusaha bersungguh sungguh.. hehehhe.. aku busy tangkap gambar or posing utk tangkap gambar.. hehe..

 Selamat sampai.. abah terus terkerolap belakang mase nak turun kayak tuh.. wakakkakak.. kesian kan.. macam pembulian warga emas pon ade.. :P .. takpe la.. abah warga emas yg rock kan! hehe

 Tgk muka aku.. mase nih rase macam.. i can totally relate tu cerita Castaway tuh.. yg naik rakit sorang2 tengah2 laut tuh.. huhuhuhuh.. Penat nak mampos weih.. ibu mengandung mana bole bawak berkayak.. hehehhehe..

 So lepas tu ade lagik 2 stop untuk snorkeling and swimming.. kitaorg dah tak koser nak turun.. Memang lepak jek atas boat sampai balik.. penat kayak tadik mau 2 kali massage baru leh ilang kot.. hehehe..

Anyway, tempat snorkeling dia pon tak best.. Seb baik la tak penat2 turun.. dah la ade jelly fish and sea urchin.. Tak kuasa akak nak membahaya kan diri sendirik.. hehehe.. Tapi kalau nak snorkeling pegi la pulau2 kat Malaysia lagik cantik.. Which reminds me.. aku pon dah 2 tahun tak pegi pulau Malaysia.. Encik leman.. sila amik perhatian plis.. hehehe..

 Last stop tah kat mana tah.. I was chanting.. :"bila nak balik nihhh.. bila nak balik nihhh.." heheheh..

Tapi aktiviti kamik belom berakhir lagik utk hari nih.. Lepas ni gi naik gajah.. Saper yg nak sangat naik gajah tuh?? Sape? heheheheh

Maka kami pon naik lah gajah.. Mase tu dah petang.. Kitaorg last call Elephant Tour nih.. Orang tu terus pick up kat jetty terus.. hehehe..

 Gajah Abah and Ayong ni nama nye Duang.. Si ayong asek la panggil dia Duan.. hahahahah.. Nama Thai dah tukar jadik nama melayu daa.. Aku rase umur gajah nih dah sebaya umur Opah aku kot!! hahahha.. Serius kesian gila tgk dia..  Maybe sebab gajah2 nih kena overtime plak sebab kitaorg.. hehehe..

Tapi serius.. Seriau gilee naik gajah nih! Nasihat aku.. Renti kan la.. hahahaha.. Kesian anak aku gayat.. hehehe.. Gajah aku belakang gajah ayong..

Gajah ayong nih kejap2 stop.. cium rumput la.. tengok sini tengok sana.. All the while "driver" dia kena berusaha nak bagik dia jalan.. hahahaha.. Aku kat belakang dah kecut perut dah.. kalau aku ade telor confirm dah kecut telor dah.. hahahahha..

Sebab takut gajah aku mengamuk sebab stress asek kena berenti belakang gajah ayong.. hehehe.. tinggi jugak gajah2 nih.. Kitaorg kalau bole siap nak mintak patah balik.. hahahah.. itu pon kitaorg amik short cut.. sebab hari dah petang and kitaorg ade tengah tengah ladang getah and hutan.. sungguh tak feel ok perasan kitaorg waktu itu.. wahhahaha..

 And to make matters worse, aku dah sun burnt teruk mase nih.. huhuhuhu.. gara2 berkayak tengah laut tadik.. So sila make sure pakai sun block yee.. aku memang pakai.. SPF 50 lagik.. tapik sebab mase nak naik kayak tu aku mcm belom mentally prepared.. hahahah.. tu yg tak letak kat kaki tuh.. kat muka tangan semua dah standby letak.. sebab selalu nye kalau kat kaki nak masuk laut baru letak kan.. huhuhu.. seksa ok... seksa.. sun burnt adelah sakit..

 Ayong senyum meng-kaver tahap cuak yg tinggi.. hehehe..

 Selamat sampai jek.. terus kitaorg bayar nazar.. hahahahah.. bagik makan gajah2 nih ok.. 2 sikat pisang seorang.. eh.. seekor.. hehehe..

Gajah ayong nih pelahap.. dia tak sempat nak tunggu aku terkial kial kopek pisang tu satu2.. Aku tgh hegeh hegehdia dah dtg dekat2.. aku terus jerit campak jek pisang tu kat tuan dia suruh kasik makan.. hahahah..

 Aktiviti malam itu adelah birthday dinner.. Kat Ao Nang Seafood.. Best tempat nih.. makan pon sedap.. tapik waiting time ade lah lama.. kalo ko lapar sempat la ko kebulur kat situ.. hehehe..

 My air kelapa.. Again.. since aku tatau aku pregnant mase nih.. ape saje yg aku tak belasah makan.. huhuhu.. makan nenas thai yg manis tuh kalau kumpul2 ade lah sebijik kot.. uhuhuh.. Tapi tu lah, aku baca somewhere you need to eat at least 7-8 bijik nenas baru enzim tu dirembes kan or sumthing.. Tapik kalau dah sah2 ko tau ko pregnant, jgn la pegi makan nenas jugak kan.. walaupon sepotong.. huhuhu..Sebab better be safe than sorry.. But anyway, nenas nih takde kena mengena ngan miscarriage aku.. so jgn speku yg merepek repek ye plis..

Lepas dinner.. Kitaorg sambung shopping kat depan Ao Nang beach..And pegi massage lagik..
Tapik oleh sebab aku yg sun burnt kat kaki nih.. pegi massage pon seksa ok.. hari nih aku terpaksa buat after sun aloe vera massage.. yg tak best as compared to the normal aromatherapy.. huhuhu..

And sebelom tido komferm pekena pan cakes dulu.. hehehe..

That's the end of our Day 2..

It's a happy and interesting birthday for me.. I love being 30!

(note: Had 30 boleh la kecoh.. esok2 lebih dari 30 mesti tak gung ho macam nih.. hahahha)

3 comments:

Noraishikin Mohd Salleh said...

setiap kali baca entry akak pegi jalan2, mesti rasa nak pergi bercuti..hehe

dot said...

Hehe. Bukan cikin baru balik bercuti jugak ke haritu? :p

farashoponline said...

salam nak tanya hotel apasari ni breakfast dia halal x?