Friday, October 28, 2011

Lain Lalang Lain Belalang

In a few hours time, our taxi will be here..
Sending us to Perth Int Airport for our flight home..

Air Asia ade satu jek flight coming in and out of Perth..
So takde masa lain selain kol 650 pagi!
huhuhuu.. takut nye nak tido takut terlepas kapal terbang. huhuh.
Pukul 430 pagi kang nak gerak dah..
But at least we've check in.. so harap2 cukup masa nak pegi shopping kat duty free kang.. hehehe..

Overall, our honeymoon trip has been awesome.. (minus the first day blip :P)

When i first made the booking, i had no expectation whatsoever..
Mase pilih tuh, actually lebih kurang harga ticket between Korea, Perth and Gold Coast (my shortlist)..

Korea pon ok jugak.. tapi mase tu rase macam nak pegi negeri omputih plak.. sebab last year dah pegi Taiwan kan..

So pilih la Perth.. sebab ingat kan as compare to Gold Coast.. Perth nih macam kampung jek..
so mesti la tak mahal sgt..
Wrong!!

Part kampung tuh partly betul la kot..
Tapik part tak mahal sangat tuh.. huhuhu..
Sape sangka accomodation rates kat sini gile mahal..huhu..
And the high exchange rates not helping..

Tapi.. takpe.. insyaallah duit boleh di cari kan youolls..
Yg penting sihat tubuh badan dan akal fikiran.. Aminnn..

Next year we don't plan to go on holiday.. hehehe.
Boleh percaya ke?
We still have another holiday to complete this year..
Bali in December 2011..
And actually we've book a mini holiday to Kuching next February 2012..

Tapi after such a wonderful honeymoon this year, rase macam agak susah untuk plan tidak mau kemana mana next year.. hahahahha.. but true to my words.. aku belom beli ticket ke mana2 (yet)..
Selalu tuh kalau nak travel next year.. by this time dah 2-3 ticket holiday bersusun dah..
Tapi kali nih langsung takde.. hehehe.. cause we have plan on something else..
Maybe boleh pujuk Leman untuk 1 honeymoon next year..
Antara Korea atau New Zealand.. (berangan mode on)..

On a different note, I've been getting the same remarks from few different friends..

1) Banyak nye duit asek pegi holiday jek!

2) Banyak nye cuti you asek pegi holiday jek!

Let me summarised my travels since I started working..

2003
Hong Kong
London, Paris & Scotland (yg nih fully sponsored by my FIL, mase tu hanye bertitle kan bapak boifren aku!)

2004
Bali

2005
Serious dah tak ingat! haha

2006
Pulau Redang
Jakarta & Bandung

2007
Gem Island (Honeymoon)
Bali

2008
Langkawi (sponsored by my MIL)
Langkawi (Honeymoon)
Pulau Redang
Cameron Highland
Bali

2009
Melbourne
Phuket (Honeymoon)
Club Med, Cherating
Singapore (roadtrip)

2010
Phuket
Miri
Pulau Perhentian
Bandung (Honeymoon)
Taiwan (Honeymoon)
Singapore (roadtrip)

2011
Penang
Krabi
Genting Highlands
Cherating
Perth (Honeymoon)
Bali

You see.. awal2 start keja tuh mana ade holiday byk2 kali macam lately nih.. Mase tuh pon kalau holiday pon banyak abah or in laws belanja.. hehe.. Lepas tuh dah pandai sikit lepas dah discover Air Asia tambang rendah.. hahahha..

And looking back at the list, aku banyak mixed domestic and international.. Normally domestic tak semahal international pon.. and kalau roadtrip lagik la tak mahal.. International pon byk pegi within ASEAN jek.. so again tak mahal mana.. Tapik kalau dah pegi nye sampai 3-4 kali setahun boleh tahan jugak la pakai duit kan.. hehehe..Sebab tuh kita kena planning baik punyee.. sebab kalau mase tiket murah.. kat situ ko dah boleh saving banyak gile kot.. untuk beli tiket pegi tempat lain pulak.. hehe..

So takde la kata aku banyak duit.. Cuma kena pandai carik tiket murah + MATTA
Kalau banyak duit, takde kisah la bila pon mase nak pegi holiday.. aku ni kadang2 tunggu cukup setahun baru lah boleh pegi holiday.. selalu gamble jek beli tiket dulu.. apepe hal pon boleh burned jek tiket tu nanti kan (tapi alhamdullillah aku belom pernah burn any of my tickets lah)..

Pasal cuti plak.. yg nih kengkadang agak annoying especially yg question tuh sama company ngan aku..
Kalau aku dapat 15 hari public holiday.. harus la ko pon dapat 15 hari kan..

Ade satu remark aku dpt tuh.. "Pet is treating you really well. Senang gile dapat cuti!"

Patut tak aku geram? Gaya cakap mcm aku makan gaji buta kan..
Lempangs kang..

Padahal sama byk jek cuti aku ngan orang..
Except mase kat MAS dulu annual leave 24 hari.. serious heaven on earth okay! hehehhe..

Tapi sebab skrg cuti sikit.. aku mmg kena pandai planning..
Banyak tu la semua cuti pon.. itu la cuti nak raya.. itu la cuti kot2 ade emergency..
Tapi one thing for sure.. aku tak pernah amik Emergency Leave..
Syukur alhamdullillah la pon there's no need as of today.. (except mase FIL aku stroke arituh)..
Selain daripada tuh.. semua cuti2 aku adelah planned for..

Sebulan dua nak travel aku dah share calender cuti aku ngan boss..
So that senang nak plan untuk kerja sekali..
Boleh siapkan sebelom pegi holiday..

And aku selalu tebuk public holiday and sabtu ahad.. kat situ dah save byk cuti..
Tak kisah la bayar lebih pon.. asalkan leh save cuti.. sebab slalu kalau travel public holiday and weekends mahal sikit la kan.. Tapi ko kena la korban sket.. tu pasal kena planning..
Kang tak cukup cuti nak raya kang susah plak kan.. hehhehe..

And most importantly, aku rase sebab kitaorg masih belom bless with a child (or more), kitaorg nye duit and masa is more flexible..

Ko ingat murah ke duit pampers, susu etc tu semua.. aku rase duit2 tuh dah boleh buat tambang aku pegi Phuket or Bali kot.. hehehe.
And since aku still berdua.. nak beli tiket untuk 2 orang still tak semahal nak kena beli tiket untuk anak2 sekali kan..

So there you go.. it just take good planning.. and sometimes rezeki.. especially bila ade yg baik hati nak sponsor holiday kitaorg.. hehehe..

Tapi mmg addicted la holiday nih.. it's a good way to destress.. tapi not sustainable.. (makne nya utk short term solution for destress boleh la kan..).. sebab tuh aku pegi holiday byk2 kali.. hahahah.. sebab after a few months ko confirm akan stress balik kan..

And lagi satu.. lain lalang lain belalang..
Makne nye setiap orang punye priority tu lain2 kan..

Macam aku gile holiday..
Ade kawan2 aku yg gile handbeg.. (harga satu handbeg diorang aku leh buat pegi Krabi seminggu untuk 2 orang ok! hahahha)..
Ade yg gile saving (yang ni patut di contohi.. huhuhu)..
Ade yg gile gadget..
Macam2 la jenis gila lagik..
And kalau ko boleh dapat semua.. makne nye itu baru kaya...
Macam aku nih kategori you win some you lose some la kan..
Nak gi holiday selalu so masih belom mampu nak pakai LV.. hehehe..

Akhir kata.. tak kisah la ape saja priority kita..
Yang penting bahagia..

PS: My prayers are for my friend, who's recovering from an operation.. Hope she has a speedy recovery.. And to all of us, at the end of the day.. what matters most is still our HEALTH!

6 comments:

Sash said...

Safe flight babe!, jangan lupa makan corica apple strudel banyak banyak sebelum balik. Kat Msia mmng takde lah buleh jumpa :p

Noraishikin Mohd Salleh said...

bestnya kak :) tapi mmg betul pun, holiday mmg kena ada planning yang baik..well you know kan..

tapi selalu tgk akak pegi holiday in mmg inspire. dan holiday mmg sgt addicted walaupun pergi 2 hari je..haha

safe journey home sistah! :)

. i . n . a . z . said...

tu la kak ina, kitorang ni, kalau nak berholiday, nak cari tempat yang senang pegi naik kereta je. nak naik flight, tambang kena 4 orang, nak naik kapal/bot, risau keselamatan anak2 dan yang paling penting, semua kena darab 4. haaaaaaaaaaaihhh...

u enjoy ur moment dulu sekarang ni. lantak la apa orang nak cakap. lagipun takkan nak tunggu dah tua kerepot nak tunggu duit epf baru nak berjalan. masa tu tak larat dah pun nak jalan jauh jauh.

ai jeles taaaaaaaaau~ huwaaaaaaaaaa

dot said...

Sashhhh.. I lupaaaa nak makan corica apple struddel.. uuwaaa.. nangess.. (err.. tapik tak makan pon, tadik maid i kasik remark kak ina gemok! berani sungguh dia i rase nak potong gaji dia next month. hahaha)

Ikin.. I agree babeh.. 2 hari sudah cukup :)

Inaz daling..Zara ngan Apan senyum dah cukup buat you bahagia. I yg jeles :).. I know some of my fren suka tunggu anak besar sket baru bawak pegi holiday. Tapi kan, sok sok yg kecik tuh dah besar, akan dapat yg kecik lagik kan? hehehhe.. Takpe, walaupon kali 4, rezeki pon kali 4 juga.. aminnn..

linda said...

Salam Dot,

I suke baca blog u sbb u selalu g holiday :) Jeles tu ada but am happy for u :D & I know perasaan addicted dgn holiday ni. Mcm I KPI I at least once a year betul2 holiday. X kesah la dlm negara, luar negara, Asean country, but I wanna go far frm my usual environment. Orang yg penah merasa holiday sebenar benarnya tau perasaan heaven tu mcm mana :) psl xde commitment tu very true,I always used alasan tu jgk,sementara single & sihat. Heee... do share ur upcoming holiday/honeymoon/roadtrip ye :)

dot said...

Thanks Linda..
Will invite you when i private my blog ye.. Anyway.. I pon jeles tgk org gi holiday.. Tapi takpe, rezeki masing2 kan.. Be happy wherever you are.. Selamat hari raya aidilaha..