Friday, May 11, 2012

Koh Samui 2012: Day 2 - Riang Ria Berjiwa Muda

This is gonna be a long post.. As we had a very long day ahead of Day 2..

Samui is 1 hour behind Malaysia's time.. So pagi2 waktu Samui kitaorg dah excited bangun..
Before 7 am, aku dah ajak Leman gi jenjalan kat beach.. hehe.

 Morning view



 We had such good times berlari-lari berjalan-jalan tepi pantai sambil menikmati udara segar dan alam ciptaan Tuhan :)

 Moving on to my favourite activity = food! Haha.. However, food tak halal so we stick with eggs, breads, cereals and fruits.. Matikla kolestrol naik hari2 bantai makan telor youols.. Dah jadik macam humpty dumpty dah.. huhuhu.. Kalau tak telur goreng, omelette.. tak omelette, scramble egg.. sedap jugak kalau dah lapar.. hehe..

Activity kegemaran selain makan harus lah TIDO.. hahahahha..

Sebab bangun awal pagi sangat.. Lepas breakfast kol 930 pagi dah ngantuk balik boley.. Anyway, since we're on a honeymoon.. ape susah.. mengantuk kita tido la balik kan.. wahahahha..

Since malam tadik aku dah pester Leman.. ajak sewa motor untuk pusing pulau.. Tapi proposal aku asek la kena reject.. Aku ajak sewa keta, dia plak tak confident nak drive sebab jln tak cantik and byk motor bersimpang siur..

Tapi bila Leman kejut bini dia bangun tido tadik..

"Sayang.. sayang.. bangun la sayang.. Dah pukul 11 dah nih.. Kata nak jenjalan pakai motor?" (siap ngan gaya2 lagik).. hehehe 

Terus bini dia melompat bangun takut dia tukar fikiran.. hehehhe..

Dah mandi and siap2 semua.. kitaorg pegi tanye kat reception Montien House..

Murah gile youols.. sewa motor seharian RM20 jek..

But the catch are.. Passpost as collateral and no insurance..

Aku memula dah tak best la nak depart ngan passport aku kan.. Kang apepe kang diorang ingat aku PATI plak.. huhuhu..

Tapi budak receptionist  tuh kata dia dah menyewakan motor pada beratus2 orang memang dia mintak passpost... (padahal dia tatau aku nih first time sewa motor seumur idop kan.. hahaha).. Lagipon dia kata authorities pon aware.. so takde hal..

Okla belasah.. Aku surrender passport aku.. (even tho aku baca kat internet, diorang cakap kalau kena surender passport pegi sewa kat tempat lain!) But since this is the hotel that we're currently staying in, aku confident la sket kan.. 

So hulur passport and 20 hengget and we're set to go.. weeehuuu..

Lepas tu aku dok berkira2 dalam kepala..

"Husband.. harga motor berapa husband? 3 ribu dapat ka?"

huhuhuhu.. Leman pon cuak dgr soklan aku..
Tapi ye la kan.. Insurance takde so aku kena la tau my maximum liability (itu tak termasuk  kalau terlanggar apepe atau sesiapa.. huhuhuhuhu..)

 Kitaorg mintak 2 helmet.. Walaupon majority orang bawak motor kat island nih tak pakai helmet..
Aku tak pedulik.. kang kalo jatuh pecah kepala bukan nyawa diorang yg on the line kan.. huhuhu..

 Taaddaaa.. This is our designated scooter of the day.. Best.. sebab scooter ni baru.. And ade chop Montien so kalau apepehal senang nak menjawap ngan police traffic (tapi sepanjang 5 hari kitaorg kat situ.. bayang satu police pon tak pernah nampak youols.. huhuhu)..

Yang kelakar tuh.. aku yang yo yo an jek ajak Leman sewa scooter bagai.. Padahal Leman takde lesen motor.. so kalau nak legally drive.. tanggungjawap aku lettew.. Tapi aku sendirik dah lebih 10 tahun tak bawak motor kot.. akakakkak..

Tapi bak kata pepatah.. "Once learnt, never forgotten!" Ecewahh..

Pehtu amoi tu follow la kitaorg kan nak tunjukkan scooter kitaorg yg mana satu.. sumpah aku tak pernah bawak scooter seumur idop.. hahahahah.. aku selalu (dulu2) bawak motor kapcai jek..

Pehtu amoi tu ajar la.. Nih nak bukak kunci.. Pehtu start enjin..
Pehtu dia kata helmet satu ade  dlm seat..
Masalahnye aku nak bukak seat tuh pon teraba raba kat mana la lubang nak masuk kunci nya.. hahahah...

So dia tgk aku obviously terkial-kial mcm orang tak pernah pegang stereng motor.. Amoi tu boleh tanye aku.. "You know how to drive motor or not?"

Hahahahahaha.. Such insult.. Pffttt..
Aku nih dulu form 3 dah merempit pegi sekolah and pegi tuisyen kat pekan ok.. hehehe..
Ujung minggu jek bawak arwah mak pegi pasar..
But the truth is.. Dulu2 tu aku bawak motor ikut jalan belakang.. Helmet pon tak pernah pakai.. hahahahahah...

So Leman kesian tgk aku terkial2.. Leman pon offer nak drive...
Kecik tapak tangan Helmet nih aku tadahkan..

Tapik jauh api dari panggang..
Baru 5 meter gerak dari parking..
Ternaik bonggol tinggi kitaorg dah nak terpelanting terlanggar tepi jalan.. 
kah kah kah..
Seb baik Amoi tu tak nampak.. Kalau tak sure cancel dia kasik kitaorg sewa scooter hari tuh..

So aku cakap kat Leman..
"Ok move it.. Let me drive!"
Confident mesti lebey okeh youols..
Dalam hati kelajuan jantung adelah 3 kali lebih laju daripada biasa..
Seb baik tak hyperventilate jek..
Pehtu every 2 second i remind myself.. Sila jgn eksident.. sila jgn eksident.. Insurance nan ado.. hehe..  

 Anywayyyy.. after dah gerak few km iols dah terer dah okay youols.. hehehhe.. Cuma part bagi signal or nak tekan horn aku masih terkial kial.. Asek Leman kena sound "bagi signal".. "tutup signal".. hhahaha..
By the time aku terkial2 carik signal kat mana.. aku dah selamat dah belok simpang..
So setiap kali nak belok Leman tanpa dipinta dah lambai2 signal pakai tangan.. soooo embarassing kan..
Nampak bebenor amateur nye.. hehehe.. But actually it's better to be safe than sorry right. 

 Our first stop.. Some view point.. Aku tetiba jek berenti ke tepi.. terkejut Leman.. hehehe.. Such a nice view..

 I straight aim for this ice cream van.. Hehe..

 OMG.. sumpah sedap ok ice cream kelapa with isi kelapa muda, pulut, pumpkin, keladi and kacang.. Laju je aku makan abes semangkok.. The best part is, akak tu amik sebijik kepala and belah 2.. Lepas tuh kaut semua isi kelapa tu, and masuk ice cream dlm tempurung tu jugak.. Nice.. 

 We continue our journey and we came across The Cliff Bar & Grill.. Restaurant nih familiar sebab mat salleh suka datang sini..

Since it's lunch time.. we decided to singgah here..
Aku rase cam kiyut gile masuk restaurant mahal bawak helmet.. hehehe.. Pakai selebet jek plak tuh.. hehe..
Well, kata percutian pulau kan..

 This is the beautiful view.. Admittedly, it is indeed beautiful.. But i think Melastri Tanah Lot has much nicer view..

 We ordered Spagettini with Seafood

 And also seabass with chips..

Ok.. nama2 dish tu lebih glamer la daripada nama2 yg aku letak tuh.. tapi lebih kurang la kan.. hehehe.. Food were okay.. but quite expensive.. Our simple meal with juices sorang satu came up to around RM150.. Takde la sedap berguling guling pon kan.. Tapi restaurant nih mmg ade quality and class la plus the view kan.. Hence the price..

 Then we continue down to Lamai Beach.. The Cliff tadik tuh in between Chaweng and Lamai..  

 We stop by to see Hin Ta and Hin Yai.. Translated to mean "Gradfather and Grandmother Rock" and if you translate again would mean "Batu K*te and P*pek.. kah kah kah).. so tak senonoh right! I know..

Actually kitaorg takde intend pon nak pegi tengok batu2 nih.. Tapi dah kebetulan lalu nampak signboard tunjuk Hin Ta Hin Yai kitaorg pon berenti la singgah..

 This is Hinta..

Literally separuh demam nak menyampaikan batu nih.. Kitaorg salah parking motor.. so kena plak merentas desa atau lebih tepat jungle trekking 10 minute nak menyampaikan tempat nih.. Dah la dedua pakai Fitflop jek.. pehtu Leman kejap2 "abeslah rosak kasut i.. abes lah rosak kasut i!"

Hahhahaha.. so diva :P
Ye la kan.. itulah satu2 nya Fitflop kesayangan dia.. yg lepas pikir 30 kali baru terbeli.. hahaha..
Tapi trek yg kitaorg lalu tuh boleh tahan gak la.. Memanjat bukit kecil dan batu2 besar..
Tu pon sebab kitaorg follow satu couple mat salleh tuh trekking..
Kalau tak kitaorang tangkap gambar ngan sign board jek la jawapnye.. hehe..

Lepas tu kitaorang patah balik ikut jalan depan.. Kalau tau tadik takyah susah payah jungle trekking kan youols..

 Next stop. Samui Aquarium and Tiger Zoo..

Nak sampai sini pon sesat larat.. hahahaha.. 2-3 kali berpusing2 sbb signboard dia asek ilang jek.. Ye la kan.. weols naik scooter mana nak pakai GPS (walaupon kitaorg siap angkut GPS with Thailand map ok.. kot2 la nak sewa kereta kan.. hehe..) .. tapi dah naik scooter nak charge GPS mana? Lubang idong Leman? hahaha..

Sampai jugak akhirnya kat tempat nih.. Tiket nak masuk RM70 per pax.. Tapi by the time kitaorg sampai last show pon dah nak abes  -_________-

Penat jek berpusing-pusing..

So aku tanye la.. possible tak kalau aku nak amik gambar ngan baby tiger jek.
Diorang kata boleh..

So bayar la RM90.. Hanya untuk bergambar dgn baby tiger okeh! Adoyai saikotis..
Aku tak sempat berpikir terus jek hulur duit bayar kan untuk Leman sekali.. hahahah..

Pehtu sementara tunggu tuh.. aku bagitau Leman aku dah bayar untuk dia sekali..
Terus muka dia cuak.. hehehe..
 Leman cover cuak! hahaha.. sebenarnye aku pon cuak gak.. Tapi nak cover so aku takut2 kan la Leman.. itu strategy nama nye.. hehehe..

But once baby Kai climbed onto our laps.. terus dah tak nervous.. He was so freaking cute and awesome ok.. Nih kalau mat salleh tgk nih kena kecam nih.. Sebab macam animal cruelty menyokong mende2 nih.. huhuhuhu.. But he's so cute and i cant resist.. I least he got to drink milk no..

Tapi yg tak best tuh.. sekejap gila dia duduk atas riba kitaorg.. Aku baru nak belai2 dia mcm aku gosok2 Leman Hiro.. hehehe.. Memula gambar berdua.. Pehtu kitaorg bergambar sorang2 plak ngan baby Kai.. Pehtu dah..??

Sob sob.. there goes my 90 bucks.. Membazir ok..
So korang rentikan la mencontohi aku nih ye.. huhuhu..
But i would say baby Kai is worth our money.
Rase mcm in awed sgt dpt pegang baby tiger..
Paws dia spuloh kali ganda besau daripada paws Hiro ok! Hehehe..

 Ini plak bergambar dengan bapak rimau! Ini aku belom cukup gile lagik mcm couple mat salleh 2 orang nih.. hahahaha.. Kang elok2 tgh honeymoon kang masuk paper cause of death kena baham dgn rimau dalam kandang rimau.. Orang pon konfius nak kesian ke nak mengata aku bangang sape soh masuk dlm kandang rimau.. hahahaha..

Tapi bapak rimau nih pon baik.. Aku baca review ckp rimau2 nih kena drugs.. sebab tu la rupa bodo jek.. Tapi aku tgk sendiri since mula2 rimau nih masuk area kandang nih.. Rimau tuh siap bergolek2 tunjuk perut lagik kat tuan dia.. dah macam Hiro jek aku tengok (version 58 kali lebih besau dan ganas.. hahahaha).. Bila rimau tu dah dlm keadaan "senang diri" baru la trainer dia panggil orang2 nih masuk.. So personally aku tak rase rimau nih kena drug.. tapi aku rase diorang dah bagi dia makan sekenyang2 nye..

But I'm not gonna take that chance man.. Aku nih dah la sedap jek banyak isi.. I don't want to be mistaken as his late lunch.. huhu..

Settle urusan kat sini.. Aku ajak Leman balik area Chaweng..
Maybe boleh tgk wayang or main bowling ke..

Bila sampai Tesco.. carik wayang pon tak jumpa..
So aku tanye la orang Thai kat situ..

"Excuse me.. we're trying to find the cinema. Can you show us which way?"

Dapat reply blank face muka tak paham makhluk nih cakap bahase gapo nih? hahaha..

Terus Leman cakap "Bowling?"
Baru la awek tu reply.. "Ooo bowling.. There (sambil tunjuk arah)"

Leman: "Sayang. Soalan you complicated sangat la. Lain kali tanye direct to the point. Kita bukan tgh attend English class"

Ekshenn betul kan.. heheheh.. Aku nak la "berbudi bahasa amalan kita" sikit kan..
Cuba ko tetiba ade orang cakap "Bowling?"
Mesti ko jawap.. "Ape bowling bowling? Ko ingat aku jaga kaunter Bowling"
Hahahaha..

So jumpa la cinema tuh..
Next movie Avengers pukul 530 ptg baru start..
So aku cakap ngan Leman tak payah la.. petang sangat.. kang tak sempat ballik..

Pehtu Leman kata jom jugak tengok..
Sebab tadik aku yg beriya2 sgt nak tgk Avengers..
Nanti dia malas nak dgr aku bising di kemudian hari.. hahaha..
So kitaorg pon beli la tickets Avengers..

Mase nak start wayang tuh kan..
Biasa la ade gazette2 tu semua kan..

Tetiba ade something pasal King (aku belom sempat baca screen tuh sampai abes)..
Tetiba semua org dlm movie hall tu bangun..
Kitaorg pon meluru la bangun sekali kan..
Ingatkan apehal..
Sekali mcm kaedah nye nyanyi lagu Negaraku sebelom tgk wayang gitu!
Wahh.. kagum ai.. orang2 Thailand mmg sgt sayang and respect their King..
Tapi aku tak sangka la sebelom tgk wayang pon nyanyi2 lagu sambil kuar gambar2 King.. dasyatttt ooo semangat diorang kan..

Movie start.. Movie End.. 
Bloody awesome that Avengers kan :)

Now come the interesting part..
Movie abes kol 8 malam!!

Kat Samui nih.. kol 7 dah gelap mcm senja kot kan..
Kol 8 malam tu confirm la dah gelap mcm pukul 9 malam..

Pehtu Leman kata takpe takpe..
Rilek2.. Sayang you can do it!

Cehhhh.. dia senang la cakap..
Bila aku suh dia bawak motor balik..
Tau tak nak.. hahaha..
So nak taknak aku la tu kena bawak motor balik kan..

Actually Tesco tu dekat jek ngan Hotel..
Dalam 4 km la kot..
Sebab harituh naik teksi mcm dekat jek..

Tapi kitaorg sesat youols..

Dah la GELAP..
Pehtu HUJAN..
Pehtu SESAT!

Uuuuwwwaaaa.....
Memang aku nak nangis dah mase nih..
Gila seram ok bawak motor tgh2 malam kat jalan yg mostly tidak berlampu..

Seb baik mase sesat tu takde kain putih melayang2 tepi kitaorg..
Cakap "Sawadee Kaa.. Sesat Kaa?"
Huhuhuhuhu.. confirm kitaorg dedua tertonggeng tepi jalan tu sebab aku terlanggar tiang letrik.. huhuhuhu..
Soooooo scaryy...

Anyway, bila aku dah stress haruslah aku bebel2 kat Leman kan..
Cakap dia taknak tgk jalan la ape la..
Dia plak boleh buat lawak bangang di saat2 genting tu la dia nak main raba2 tetek aku? Boleh?
Huuuwaaaa... stresssssssssssss ai tau!

Patah balik patah balik 2 kali..
Pegi balik jalan besar and tanye orang 2 kali..
Baru masuk pekan Chaweng balik..
Journey yg patut 5 minit dah jadik 40 minit ok! Hahahahaha.

Sekarang bole la gelak2 kan sebab dah selamat sampai..
Aku siap dah bernazar atas motor tu.. kalau selamat sampai nih memang aku puasa nazar..

Alhamdulillah selamat sampai youols..
2 hari lepas tu kitaorg gelak2 bila recall balik pengalaman kitaorg sepanjang hari nih.. hehehehe..

All in all.. today was a very very interesting day..
Lots of happiness and laughter.. and also stress jugak! hahahah..

Moral of the day: Kalau dah sepuloh tahun tak bawak motor.. and takde GPS.. jgn gatal2 nak bawak motor malam2 kat tempat orang tanpa insuran plak tuh.. huhuhu..  

4 comments:

nita_291 said...

ina, post ko ni sgt klaka... aku gelak tk benti

Sash said...

Ha ha ha, adeh.. entry yg malatopss. Terkekeh kekeh i gelak sensorang tau. Lawak aah! Tulis aah tiap2 hari, klu rasa sentap aje bley i baca entry you tuh. ha ha ha ha

Zuraida said...

ala comeynye gambar pakai helmet and peluk anak rimau!!!!

dot said...

Helo Nita. Thank you. :)

Sash. Balik tgk Olympic sila rajin update ye. (in between kamu memasak tu :p)

Zu. How's Bali? Awesome right?