Thursday, May 20, 2010

Awan tak selalunye mendung..

Saturday, 15 May 2010:

We woke up as usual. Dot dah start pose dari malam tadik. I showered and syampoo rambut semua, sebab lepas nih tak sure bila nak dapat mandi puas2 kan..Then salam Abah, Ayong & Opah..Surprisingly tak nanges pon..rilek jek..and husband drove me Tropicana Medical Centre (TMC)..

Sampai sana..tunggu lagik..pehtu nurse tuh bawak pegi Day Care Ward..Bilik tu kecik jek..ade katil, TV and also attach toilet..Atas katil tuh ade baju and tutup kepala tu..So nurse tuh kata lepak2 la dulu ye..turn awak dalam sejam - sejam setengah lagik..

So kitaorang pon bukak la GLEE (klakar gile. dedua tak reti nak bukak TV. Tekan sana sini tapi takleh bukak jugak. Pehtu malas nak tanye org..hahahha)..Seb baik husband mmg dah ready bawak laptop sorang satu..so we watch GLEE (ofismate aku baik gile download macam2 utk teman aku mase MC nanti..hehehe)..

Beberapa minit lepas tuh..Doktor Dev masuk..Dia cakap la ape procedure dia nak buat jap lagik..D&C tuh dia kata kalau perlu jek dia buat..pehtu dia comfort kitaorg cakap don't worry, everthing will be all right..(Sangat best ok Doktor nih. Sangat friendly and comforting). Terus Dot rase lagik tenang lepas tuh.

Dah nak abes GLEE..Nurse masuk suh tukar baju..so pegi la tukar baju..and kencing..Pehtu masuk lagik sorang tanye dah ready ke..bole masuk kawasan khas utk operation rooms sekarang..So Dot pon salam and pelok cium lah Leman.. Surprisingly again, tak nangis pon..memang rase sangat la rilek nye..

Bila masuk area operation room tuh..nurses kat situ soh duduk dulu kat tepi..So Dot pon duduk la..rilek jek takmo pikir apepe..Mase Dot nak masuk tuh, tengok ade satu girl nih dah di sorong kuar..dia dah selesai agak nye..Dengar nurses tuh borak2..dah 2 orang settle di operate depan Dot..And blakang Dot pon ade 3 lagik queue..

Pehtu datang satu nurse nih..dia ajak masuk Operation Room..Ok..mase nih dah cuaks sikit la kan..Dia suh baring..Operation table tuh dah la kecik..kalau kalih jek mmg selamat tertumus ke lantai..hahahah..and keras dan tak selesa..Dot tengok jam dah pukul 1110 pagi camtu..Pehtu dah start menggigil-gigil..otomatik ok..terus jek gigil sendirik..hahahah..Pehtu nurse tanye nak selimut tak? Dot jawap nak..Lepas dah selimut baru lah tak gigil..hehehe..Lepas tunggu dekat 25 minit..baru lah doktor bius masuk..

Doktor cine very friendly..and funny..Dot sejak 5 minit yg lalu dah berkira2 dah.."Shit..rase nak kencing. Nak kencing ke tanak? Nak Kencing ke tanak?"
So bila doktor bius masuk I was like, "dem, now it's too late to move already".

Dot pon gelak2 la ngan doktor bius tuh..cakap.."Good luck Doctor. I susah nak carik vein." ..bile doktor tengok, dia pon cakap, memang sangat susah nak carik vein. Halus gile (and lemak tepu ku tidak membantu kan)..Dia amik tangan kanan..Siap cakap.."I'm gonna try this here ok.. Maybe got maybe not. So you have to be strong about it ok." Dot pon jawap ok.

Sakit ok dia cucuk situ. Kat area bawah pergelangan tangan. Pehtu dia kata dia akan try inject saline, kalau bengkak tak boleh. Harus lah bengkak kan..Dot dah berdoa2 pada Allah supaya dipermudahkan lah urusan ku..

Lepas jek doktor bius tuh cakap cannot la..Terus dot cakap..

"Can I go pee first Doctor?"

hahahahha..Dot rase doktor tuh macam stress and macam nak marah. Gile ape patient nih dah atas ops table baru nak pegi kencing..hahahha..

Doktor bius cakap: "haa..pee again ah? Wait la..I'm concentrating to find your line here. Let me complete this first ok"

Lawak gile doktor bius tuh..siap cakap.."I'm suppose to be the expert already oo..Arghh..I'm stress.."

hahahhaa..Dot ngan nurse tuh gelak jek..meaning kalau dia expert pon tak jumpa urat aku, doktor2 lain kat luar tuh pon tak kan jumpa punye la..

So dia try plak tangan kiri..kat bawah lengan (nak sampai bahu tu)..Aku diam jek mase tuh..masih concentrate dgn rase nak terkencing tuh..hahaha..Pehtu doktor tuh cakap.."god is Great!"..sebelom tu dia bebel2 pasal Islam la Kristian la..adik badek la ape la..Aku nih dah la takleh fokus..ngan nak terkencing nye lagik..hahaha..

Dia letak banyak gile plaster kat line tuh..hahahha..Pehtu dia kata..ok now you can go to pee..but take care of this precious line here aa.." hahhaha..terus akak terjun meja..Yg klakar nye, baju kat belakang dah terbukak dah..So mana nak pegang baju jgn terbogel lagik..mana nak jaga lengan jgn tercabut lagik..nak bukak pintu lagik..

Aku berlari separuh bogel nak pegi kencing ok..Ingatkan ade toilet dlm tu..Rupenye kena kuar balik kat bilik tadik..Masuk2 jek Husband pon confius tgk bini dah boleh jalan sendirik..hahaha..Siap tanye, "Haa..dah susah?".. Dot jawap..belom..sayang nak terkencing..hahahahha..

So lepas dah kencing, and kiss leman lagik sekali..baru masuk bilik tu balik..

Serius masa nih dah tak takut..sebab dah terlampau lega diberi peluang utk kencing..hahahha..

Naik balik atas meja..Dan doktor bius tuh cakap..ok..kejap lagik Dr. Dev masuk ye..I'm gonna put in some medicine in you..bla bla bla.."

Aku dah siap2 mengucap la kan..So mase doktor bius tuh cakap2..terus jek mata aku kuyu..2 kali dah berat jek tutup terus..

Dan langsung tak sedar ape dah! Takde mimpi takde ape. Padam jek ok. hahaha..

Bila aku sedar jek..(takes a few attempt to betul2 sedar)..Dot dah ade atas katil tolak tuh..Still kat area Ops Theatre tuh..kira macam area pengawasan camtuh la..Bila dah fully boleh bukak mata..terus rase sakit perut..huhuhu..Rase cam bad period pain pon ade..so buat la muka berkerut2 sambil tahan sakit..So Nurse tanye..Sakit ye? Kita tambah pain killer ye..So dia pon inject la pain killer lagik..

Lama sikit lepas tuh..Dia sorong kuar area Ops theatres tuh..Pehtu Dot dengar dia panggil Husband..sangat bersyukur dengar suara husband..mase tuh Abah and Ayong pon dah sampai..so diorang teman Dot kat situ..Kitaorg tgh tunggu ward siap..

Allocation utk Dot is single room.. Tapi single room penuh plak..Terus akak upgrade single executive nyeh..heheheh..Tambah sikit jek..Single dalam RM208 semalam..Single Exec RM308 semalam..so kena tambah dlm seratus jek..and since just for 1 nite, mmg tak agak2 lah nak upgrade kan..hehehe..tapi kalau nak upgrade suite tuh agak2 jugak la..huhuhu..

Mase tunggu nih nurse bagi milo and biskut..Serius tak lalu nak makan..rase loya jek..

Lama jugak kitaorg tunggu kat situ..so Dot suruh Abah and Ayong pegi lunch dulu..sebab husband tunggu parents dia datang utk pegi lunch sekali..

Bila ward dah siap..Diorang pon tolak la Dot pegi tingkat 5 (from tingkat 2)..husband pon teman..tengok dia dah siap belikan flowers..hehe..

Cantik jugak executive single dia..memang la takleh lawan prince Court (which is also covered by my employer)..tapi takkan la sebab nak ward lawa nak pegi operate kat prince court, sedang kan gynae aku kat sini kan..pemandangan adalah padang golf ok..Aku mmg terbaring jek la kat katil kan..Sakit ok..walaupon dah di bagi ubat bius..Sampai ward dah tambah bius pon still sakit..

And seb baik dah kencing sebelom ops..so mmg tak rase nak terkencing ke ape..
Tak lama lepas tuh in laws Dot sampai..bawak flowers yg sangat la besar nye..hehhehe..Yg besar tuh plastic flowers..and satu lagik fresh flowers with fruits..

Dot mmg asek tido jek la lepas operation tuh..Nak makan pon tak lalu sgt..minum la milo sikit..air kosong sikit..biskut separuh pon tak larat nak abeskan..and makan anggur dalam 12 biji..hehehe..anggur jek lalu..

Pehtu nak sambung la tido.. Tetiba bangun tido rase dah muntah sikit dlm mulut..nak panggil husband mintak plastic..tapi tak sempat..Habis berterabur balik milo dan anggur atas katil..huhuhuh..

kata private hospital kan..cepat jek nurse dtg dah siap bawakkan baju ganti..and selimut..Dot muntah 3 lapis selimut ok..huhuhhu..layanan memang first class la..Time2 sakit camnih lah kita akan sgt appreciate Company punye medical coverage kan..

Petang tuh dot muntah lagik 4 kali..ape masuk semua keluar balik..Lunch Dinner Supper semua kuar balik..and hanya tido sepanjang siang dan malam..Doktor ade datang tadik..and told us that everything went well during the surgery..alhamdullillah..

Malam tuh Abah, Ayong, Boy, girlfren Boy dtg lepak situ..Diorang tapau and dinner situ..Dot hanya tido..mmg tak larat sgt..and later Sharina and Pa'e pon dtg melawat jugak.

Yg klakar nye..mase nak duduk ke bangun ke macam takut2 kan..sebab sakit..tapi sebab nak muntah..laju jek aku bangun sendiri tak yah bertolong..hahahah..

And husband stay with me during the nite..Dot mmg tak bangun langsung sepanjang malam tuh..it's a good thing katil hospital nih empuk nak mampos..hahaha..

Esok nye nurse tukar dressing and dah boleh discharged.

Sekarang adalah resting at home. MC dalam 2 minggu camtuh..

Makan adelah pantang la jugak. Dah tak muntah..Tapi luka masih sakit..especially the one kat pusat tuh..huhuhhu..Tapi at least skrg dah senang sikit nak bangun/baring..Cuma masih angin satu badan..

During the Laps procedure, they insert cardon diokside into your stomach area..so that doktor has more room to work..supaya dinding perut tuh menjauh internal organs kita kan..tuh yg sampai sekarang perut masih kembung..dan boleh rase angin menjalar kat belakang badan..huhuhu..For my laparoscopy, doktor tebuk 3 lubang..satu kat perut for the camera, satu kat kiri and satu kat atas ari2 selari ngan bawah pusat.

Luka2 ku yg hanya lebih kurang 2cm each pon, dah sakit. Especially yg kat pusat. yg lagik 2 nih boleh tahan lagik..I can't imagine org yg buat major operation tuh kan..or org yg C-sect tuh..ghhuhuh..kompem lagik sakit..

Okla..Lunch dah nak sampai.
Babai.

PS: Jonny, jgn la takut. If that's the only way for us to get better/healthty, just be strong and go thru it. Insyallah we can survive this. Good luck.

Enjoy the pictures below. Blog aku nih jarang2 lah nak nampak pictures sebab aku sangat lah malas nak upload. tapik sekarang kan banyak mase terluang katanye..hehehe


Ini TJ kucing Ayong with Si Charlie


Ini Hiro si tomok. Kiyut jek buat muke kesian. Malam tadik dengan takde insurancenye dia main loncat2, terus terjun atas kemaluan aku 9kan ade satu luka betul2 atas tu kan)..seb baik tak kena perut. Terus otomatik laki bini terkejut. Terpaksa tido letak bantal semalaman. Hiro, you wanna kill mummy is it? Kau jgn Hiro, silap2 kalau mummy baru nanti kau dok kat pasar borong selayang jek nanti..hahahaha..


Ini flower + fruit basket from Husband. Thank you dear.


Ini flower from my in laws..chantek kan? saye sangat lah suke. Skrg letak dlm bilik ceria trus satu bilik. Still tak berani letak kat hall sebab kucing2 ku mmg dengki kalau kitaorg nak melawa skit..elok2 aku kasik makan tuna diorang sebuk nak makan bunga plastik..huhuhu..dan kat tepi tuh kasut gym baru saya yg baru guna tak sampai 2 minggu..huuuwwaaaa..lepas nih berehat la dia kat atas tuh sampai saye betul2 sembuh..huhuhhuhu..


Ini antara gambar terbaru dot with new haircut..In real life, nampak lebih curly. tapi dlm gambar nih, nampak cam rambut nipis perlu bantuan yun nam hair care..huhuhu.

13 comments:

My Lil' Princess, My Hubby, My World said...

Sec-C tanya I...mmg sakit bangat, lagi dpt sister garang nk mampos (tambah sakit ati di situ). Juz imagine terbaring je tanpa dpt celebrate our 1st anniversary...huhuhu

dot said...

heheheh..i bole imagine..tapi takpe, anniversary sambut dgn baby baru :) ..ilang sakit tgk baby kan.

dieya said...

glad that your ops went smoothly. sorry i didn't go to visit you. rest well ok dear!

dot said...

Thank you Dieya. It's ok, your wishes pon dah cukup bagus :)

a.z.n.e.e said...

huhuhu... next will be me.. OMG.. moga aku akan kuat mcm ko... AMIN...

p/s: aku nmpk ko on9 pun mcm takut2 k nk tegur.. hahaha... siot gile penakot aku nih!

hope u'll be fine dan impian kita jd kenyataan k... Insyallah..

kiera55 said...
This comment has been removed by the author.
warung GAJAHPUTEH said...

Alhamdulillah....
harapnya lepas ni...
entry...
"langit sentiasa cerah"

dot said...

Jonny. gud luck. Have some faith ok.

Thank leli. tapi realistically nye langit tak mungkin sentiase cerah. Sometimes we're up, and sometimes we're down. It's just a circle of life.but I pray lepas nih my circle kat atas la pulak. hehe.

Ms J said...

Get well soon... Praying the best for both of you. Jaga makan ye Dot!!

dedalie said...

Dear Dot,
aku mimpi ko semalam!aku mimpi ko jadi kurus giler macam masa ko kawin lepas ops.hehehe. itu je yg aku ingat.tp aku tgk ko hepi je la dlm mimpi tu.

rasa mcm kt dlm ops theatre bila baca post ni.hehe.jaga makan jugak! semoga cepat sembuh :) dan boleh cepat2 pregnant pulak. amin.

Farina said...

Yeay, dah nampak Hiro! Charlie yang kaler oren tuh ke?

dot said...

Jaja..Thank you..sementara tak keja nih mmg boleh lah nak jaga makan. hehe
_______________________________

Dear Dalie..
AMINNNNNNNNNNNNN..hahahhahaha..moge-moge betullah mimpi kau tuh noks..hahaha..tapik org kata kengkadang the opposite of the dream..hehehe..dalam mimpi tu aku bercakap tak? kalau aku bercakap tuh setan tuh noks, kau tido tak basuh kaki eh? hehehhe.. (kidding)..Tapi hari2 aku naik timbang, masih nan ado kurangnya..huhu..and AMIN jugak utk cepat dpt baby utk kita berdua ok..Kau bizi ye nok? Tak sempat hapdet blog..apepepon take care ye.
___________________________________

Farina..ye..si Charlie yg kaler oren tuh..nanti saye letak lagik gambar dia yg clear sket.

azrin said...

ina/dot, aku c-sec dah dua kali, untuk dua2 boy aku, nak kata sakit, rasenye tak la sangat, i rase lebih senang c-sec dari normal, sebab masa 1st baby i try normal dulu, tapi since x bleh, we switch to c-sec....