Thursday, March 31, 2011

HSG

It's done!

Dah aku boleh kembali bernafas.. hehe..
Dah 3 hari aku tahan nafas sebab phobia nak pegi buat HSG again.. huhu
Teringat2 lagik trauma mase buat my 1st HSG

Appointment adelah pukul 230 petang..
Sebab aku dah familiar environment Tropicana Medical Centre (TMC) nih..
Takde la  gabra sangat (nampak benor nipu nye :P)

Masuk2 area imaging department dia.. kitaorg jek ade kat situ..
Sangat different ngan environment kat Pusat Daya X-ray dulu (for my 1st HSG)..

Nurse semua lemah lembut jek..
Belom masuk bilik x-ray dah explain satu2 procedure ape yg dia akan buat hari nih..
And tanye history aku.. dah penah buat ke procedure nih etc..

Pehtu dia bawak masuk x-ray room..
Sangat la berbeza jugak ngan tempat lama..

Bilik dia tak nampak as scary as the other place..
Much smaller for a start.. and dia letak alas cadar atas tempat baring dia tuh..

korang bole imagine tak x-ray machine yg sebesar katil bujang..
Haa..macam tuh la.. kira nye tempat ko baring tuh base belakang dia la..
Yg kalau x-ray biase..kan ke ko tekup dada ko kat plate tu kan.. haa..macam tu la konsep dia.. hehe..

Mase tuh aku dah tukar baju..
Yg tinggal hanya bra kat dalam.. and baju sepital kat luar..

Dia suruh baring..
Siap selimut kan lagik..
Trying to make me as comfortable as possible..

Tapi cam lama jugak laa aku kena baring tunggu doctor dia sampai..
Naik kebas buntut ok..
Dah la gigil2 sebab takut bercampo sejuk.. huhuhu..

I tried my best to remain calm..
To relax my muscle..
Sebab kalau kejung konferm lagik sakit kan..

Tak lama tu doktor pon sampai..
Doctor Siva nama dia..
Aku tak cam muka dia sebab dia dah siap2 pakai mask..
And ade 2 nurses for assistance..

The doctor was so nice and gentle..

Sebelom masukkan equipment dia (that what he calls it..equipment! hahahha)..
Siap ade clean up process dulu..
And he always keep me up to date whatever he's doing down there.. huhuh..
After each step dia akan make sure yg aku ok..

Sebab kali nih tak jumpa doctor before x-ray.. I wasn't prescribe any pain killer..
So sebagai langkah alternative..aku telan jek 2 bijik panadol pink half and hour before procedure.. huhuhu..

Kesimpulan nye.. sakit memang la sakit..
Tapi I wouldn't called it as sakit nak mati..(unlike the 1st one)
Nih category sakit je..

And sebab aku nerves, asek yg lutut gigil2..hahahha..
Seb baik berjaya tak mengejungkan badan..
Walaupon dengan 'equipment' tuh tersempang celah kangkang..sambil kejap pusing kiri..kejap pusing kanan.. kejap pilat lutut..kejap lunjur kaki..

Around 15 minute later.. it was done..

I kept anticipating lots of pain when they injected the dye..
Tapi surprisingly takde any one time yg aku extra sakit..
Except for the last few seconds mase dia suruh lunjur kaki balik..
Mase tuh sakit lebih sikit kat perut..
Nasib baik kejap jek.. huhuhu..

And kali nih muka lebih rilex..
And cuba bawak bertenang,.

Lepas abes procedure..
Doktor terangkan terus result aku time tu jugak..

Aku explain la result lama aku dulu.. ade adhesion.. (yg dulu aku citer sawang2 tuh)..

Kali ni dia kata takde adhesion..
Sebab kan Dr Dev dah remove dah semua mase laps dulu kan.. alhamdullillah..

Cuma tiub kiri dye delayed sikit nak mengalir..But it's not block..
Would have to see Dr. Dev to get a clearer info..
Tiub kanan superb..
And takde other abnormalities.. cyst ke endo ke fibroid ke yg detected by the X-ray..
Again..syukur sangat..

Lepas tuh Dr Siva siap suruh aku amik mase 1-2 minute berehat and tarik nafas dulu atas "katil" tuh..
Dah get my bearings baru bangun gi tukar baju..

Patut nye besok aku ade appointment ngan Dr Dev..
Tapi macam ade banyak meeting..
And aku kalau tgh busy memang hati takkan tenang la kalau sakit kategori masih boleh bangun nih.. huhuhu..
So most probably akan masuk office and re-schedule appointment ngan doctor..

And since kali nih I know what to expect..
and did not consume pain killer excessively.. no major bloatedness post procedure.. yeayy..
And bleeding pon sikittt sangat..

Cuma "bleeding" di poket lebih sikit ye kawan2..
Mase aku buat 1st time dulu x-ray procedure cost RM180..
Hari nih cost adelah RM386..
huhuhu.. tu belom masuk cost nak jumpa Doctor Dev lepas nih..

But with the 1st class treatment and gentle ways..I'll gladly fork out the extra RM200.. (or lebih tepat gladly mintak husband bayar that extra RM200.. hahahhaha)..

After procedure.. I did not experience any excessive cramping..
Maybe jugak pain killer in effect..
After a good nap.. (membuta dari asar ke maghrib kira nap ke? hahhahaha)
I feel better now..

Only slight cramping on the left side..adekah sebab tersumbat sikit kan.. huhuhu..
And slight discomfort kat "you-know-where" sebab masuk equipment tadik kot..

So next step will be meeting Dr. Dev..
We will most probably try another round of IUI..
But we'll see what the Doctor advice.

This post is boring..i know..
But it is dedicate to all of you out there who's agitated nak buat HSG..
Sebab malam tadik aku carik balik post lama aku..makin takut adelah.. and ade post member aku pon menambah takut..
But I survuved.. 2 times!
So will you :)

1 word of advise: RELAX your muscles

2 comments:

Noraishikin Mohd Salleh said...

hoyeah...gud2..insyaallah smuanya ok..tq for sharing...seramnya :p

Anonymous said...

Insyaallah, dgn usaha & sama2 kita berdoa ,akan diberkati Allah swt.Amin
Keep smiling!!(lips & pocket)hek hek