Wednesday, November 24, 2010

IUI #1: Too much information :) (Part 1)

*Ade kawan aku tak paham sgt cerita aku nih..haha..konferm sebab dah juling membaca panjang sangat..so I'm gonna edit this post and split it into 2..

Soalan Pertama: What is IUI?

(Taken from http://www.pitterpatter.com)

IUI nih kira nye among the less invasive technique in infertility treatment (as compared to IVF, ICSI etc)
Merujuk kepada gambar di atas, IUI nih process memasukkan sperm yg telah di collect dan di process, (using a small plastic catheter). It aims to increase the number of sperm that reaches the fallopian time to fertilize the egg. Kira nya half of the work is done. The sperm were place on top, takyah susah payah nak berenang sampai atas..However, the sperm still need to seek and fertilized the egg(s) on their own..

[As compared to IVF, secara ringkas nya process di mana both sperm and ovum di extract, dan di senyawakan dalam petri dish. So bila dah confirm bercantum, baru lah benih baby tu di masukkan balik dalam rahim ibu. It's a whole lot more COMPLICATED process than IUI. And cost WAY MORE than IUI. capish? hehe]

Soklan ke-2: How does IUI work?

Langkah pertama, pegi jumpa doktor pakar :) ..eh silap..langkah pertama, sila menabung duit untuk perbelanjaan membuat IUI..bukan menabung duit untuk pegi beli beg LV (: p) (Haney babeh, this cost as much as that speedy! hahahha.. The things I do to get that lil one. Kalo besok dia besar menderhaka ngan i, I luku kepala dia lapanblas kali!! hahahha)

Err..terside track..sambung balik..Langkah seterus nya..doktor akan decide;

1) Nak buat IUI naturally (takde ubat takde ape) Logically, aku rase nih hanya applicable maybe kalau doctor sgt yakin system perempuan takde masalah..but maybe sperm ade masalah sikit.. (nih aku blasah jek ikut logik aku..hahhaha)

2) Nak buat IUI + Clomid (hormon pills) --> Mase Dr. Hamid prescribe clomid dulu.. untuk 3 cycle.. aku makan satu cycle.. itu pon macam ade hari yg miss miss.. hahahha..bongok.. pehtu next cycle dah lupa.. pehtu 3rd cycle baru continue.. boleh camtuh ek? huhuhu.. Neway, aku bace kat internet, clomid nye side effect horror!! Mood swings.. Weight gain..
Hello.. WEIGHT GAIN ok!! no wonder la aku gemok bagai di pam pam..hahahahhahahahhaha.. (tanak jugak salah kan my excessive food intake seperti coklat picnic, toffee nut latte, roti telor takde bawang, roti tisu kayu, McDonald big breakfast, dan lain lain makanan kalau aku nak list tak cukup space..hahahhaha).. Tapik aku tak ingat plak aku rase lain mase makan clomid dulu.. macam tak rase apepe pon..ahahaha..

Anyhow, for those yg taking clomid.. take it with discipline ok..i read somewhere you need to take at about the same time each day..
3) Atau nak buat IUI + Injectibles (this is where Gonal-f comes into the picture)

Since aku pakai injectibles, aku nak explain on injectibles jek ok.

Kan setiap bulan, generally every woman will produce 1 egg kan.. and if this egg tak di senyawakan..lepas tuh nanti dia turun la as period.. With Gonal-f, dia akan take over system badan ko.. Kiranya, Gonal-f yg akan control hormon2 semua la.. So instead of 1 telur, Gonal-f akan trigger LEBIH DARIPADA SATU telur.. jumlah nye terpulang la brape sesuai Gonal-f nih ngan badan masing2..

Tujuan nya ialah, to increase your chances of getting pregnant..sebab ade lebih daripada satu telur kan.. Tapi among the risk of IUI is multiple pregnancy (sambil aku chanting..twin..twin..twin..twin..hahahha) ..  Sebab doktor takleh nak control brape telur yg di senyawakan..and brape plak yg berjaya melekat kat rahim.. Tapi chances dia small la..especially kalau lebih daripada 5..

So ko jangan plak pikir..aku nak beranak sekali jek lepas tu nak tutup kedai..so aku nak buat IUI sebab nak beranak 5 terus.. lepas tuh boleh beli Alphard terus.. ek eh.. ter side track lagik.. hehehe..

In my case, Dr. Dev terus suggest injectibles..(macam dia tau tau jek muka aku nih confirm asek terlupa nak makan ubat.,hahahha..).. Tapik sebenarnya sebab mengikut kata Doctor Dev,
 
"Clomid works better with women in their EARLY TWENTIES!!"

hahahhahahah.. yeee.. thank you very much doctor sebab point out I'm no longer in my EARLY twenties.. hhehehehe.. Seb baik la aku tahap obses punye suke ngan Dr. Dev nih.. kalo tak kita putus hubungan silaturrahim ni sekarang jugak doctor.. hehehhee..

So aku start la Gonal-f injection tuh.. Lepas 6 kali cucuk..Doktor suruh datang balik sebab dia nak monitor brape banyak follicles aku ader (Follicles ni la yg akan develop into egg. aku ingat leman jek ade telor..aku pon ade telor jugak kan..hehehe..Korang jgn tanye lelebih, pengetahuan aku pon cetek part nih..hahahhaha..tapik kat google tu semua ade..rajin ngan tak rajin jek nak pegi bace..hehe..)
First scan after Gonal-f 6 kali.. aku ade 8 follies.. 4 belah ovari kiri..dan 4 belah ovari kanan..

Tapi follicles nih kena sampai saiz2 tertentu sebelom boleh menetas kan telur.. and tak semesti nya semua follicles nih akan membesar dengan jaya nye.. So doctor suruh continue balance Gonal-f tuh.. dapat la lagik 2 kali injection..Lepas tu doktor suruh datang balik fews days later to monitor the follies growth..

Jumaat last week gi jumpa doktor lagik.. and doktor tengok belah kanan ade 3 follies yg berpotensi.. berdasarkan hasil kehebatan aku meng-google and membuat kajian di forums and blogs, aku tau la telur2 aku belah kanan tuh tak memberangsangkan sangat size dia.. within 14-16 mm jek.. Normally bila follies dah > 18 mm, baru doktor akan proceed ngan IUI.. and doktor jugak akan tengok ketebalan dinding rahim (generally we're looking at > 8 mm before doktor akan proceed IUI).. Tapi doktor kata takpe, esok nya dia bole besar lagik..

Bila doktor scan belah ovari kiri plak.. ade satu follie dah size 28mm.. humangai.. nih ketua darjah kot.. hahahhaa.. and ade satu lagik brape dah size dia.. so overall aku ade 5 lah follies yg telah membesar dengan elok.. Kan originally ade 8 follies kan, tapi 5 nih jek la yg okay..yg lain tuh tak membesar la..

So lagik satu risk yg aku baca kat internet, ade cases yg kata follies2 yg tak membesar nih, bertukar plak jadik cysct! scaryy.. nauzubillah.. mintak di jauh kan..

Sebab doktor taknak take risk losing the biggest egg.. We're schedule for IUI on the next day..

To help rupture the eggs (release it from the follicles), you need to be injected with the hcG dose. The hormone, human Chorionic Gonadotropin (hCG), is administered to stimulate the release of eggs from the follicles within 34-40 hours.

So sebelom balik tuh.. nurse inject kan dengan Pregnyl (which contain the hCG hormone tu tadik).. ecehhh.. yg best tuh.. aku plak yg memandai2 tanye doktor.. "Doctor..do i need to take Ovidrel (google jangan tak google..hahahha..).. Pehtu doktor kata high probably (eceh doctor nih nak berkias plak..cakap jek la ye kan).. tapi dia kata dia akan bagik Pregnyl.. sebab Pregnyl lagik murah..and have the same effect as Ovidrel..

Dia kata Ovidrel nih biase bagi untuk org buat IVF.. Pregnyl or Ovidrel or apetah lagik jenis dia..ade HCG.. yg penting tugas dia adelah untuk menetas kan semua telor tuh serentak! hahahhaa.. kalau tak amik HCG, folicle tadik akan menetas ikut time masing2 la kan.. tapi sebab nak buat IUI, lagik senang la dia menetas sekali..
 
Naseb baik nurse yg inject kan malam tuh.. (walaupon nurse yg bertugas malam tuh muke macam bontot ade bisul.. huhuhuh.. aku mmg menyampah jek kalau dapat nurse nih.. gaya layanan macam gaya sepital kerajaan (no effence. this is just a figure of speech).. Banyak lagik nurse sepital kerajaan yg aku jumpa lagik baik and lemah lembut daripada nurse yg satu nih.. aku pangggg karang.. dah ler nih bayar sendiri bukan claim insuran kan..hahhaha.. Neway.. jarun yg dia guna untuk cucuk tuh kecik jek..tapik ubat penuh sampai ke pangkal jarum..
 
Baru suku ubat tuh masuk aku dah rase sakit dah.. huhuhuhuh... Rase cam burning and pedih.. bila aku tengok bawah (cucuk kat perut jugak).. baru separuh ok ubat masok.. so tahan jek la.. Lama gak la aku rase sakit dia.. hahahha.. nak dekat setengah jam kot berbekas kesan dia.. Imagine I have to it myself..nightmare.. at least nurse nih yg buat kan..lepas tuh aku ngan leman leh ngumpat2 dia.. hahahha.. (kidding..i dun wan my future kids to look like her. so tak hot.. hahaha..there i go again)..

Besok pagi kena datang balik untuk proceed with IUI..yeayy.. (bersambung di part 2)

10 comments:

PuteriKureKure said...

thanks for the info dot! :)

liana said...

thanks kak dot..i'm trying too aka TTC..insyaallah berjaya kali ni!!caiyok!!

Anonymous said...

fingers crossed dot!

Anonymous said...

Sama2 kita doa kejayaannya. Insyaallah..segala usaha yg murni tu diberkati Allah dan ada hikmahnya tersendiri.Amin!!!
Bak kata kwn..caiyok?? hek hek.

. i . n . a . z . said...

good luck banyak2 kak ina.

Farina said...

Menatang korek2 VJJ tuh namanye speculum. Post you sangat informative tapi I tunggu gak, gambar ape yang u nak upload tuh. Gambar nurse sepital kerajaan tak nak tau! All the best and kalau dapat 2 lines kat pee stick, update terus k =)

dedalie said...

very informative!! thanks dot.hopefully berjaya..aku doakan..amin.

Ya Allah semoga Kau permudahkanlah dot untuk mendapat anak. :)

Anonymous said...

kawan u tu mesti KEN.
Hehehe.

dot said...

Thanks for stopping by Kure2. Slamat bercuti. I tunggu review :)


Lots of baby dust to you too liana


Thanks Anonymous


Ok Abah. Insyallah. Can't wait to upgrade your title tho. hehe


Thank you inaz. Tiup lebih sikit baby dust my way :)


Ok Farina. I tak sabar tunggu post Hawaii nih. Take good care ok. Jgn gelek tepi pantai banyak sgt..hehe..

Thank you dalie. Baby dust your way jugak. Sila check msg fb anda!

Wahh..ade stalker..hahaha..nih mesti Ealya :P

a.z.n.e.e said...

baru ku fahammm..

tp mmg kena gagahkan hati.. cayalah dgn ko!!! muke leman yg sempoi boleh tersengeh amek gmbo lagi.. kalo aku, surer dua2 muka dh biru ok!

caiyok!