Tuesday, September 21, 2010

Malam Pertama: Made in Taiwan

Note: Stories in Malay but review will be written in English

Lagu industan nyaring berbunyi pagi2 bute.
demm..rase macam baru 10 minit ok akak tutup mata.. huhu..
Habis kemas bag and last minit surfing on Taiwan pon dah nak pukul 2 pagi..

Tapik katenye nak pegi holiday kan youolss.
Tak payah snooze 5 kali macam nak bangun pegi keja.. hahahha..
Bunyik sekali terus segar bugar bijik mata..

Takde nak golek2 ngengada atas katil..
terus bersiap mandi semua..
Taxi booked at 630 am..
By 615 taxi pon dah sampai..

We kissed our boys goodbye..
6 hari lagik la kena tinggai..
Seb baik ade Auntie Yong dia jaga kejap, then Uncle Boy diorang sambung jaga..hehe
Belom sampai LCCT akak dah wendu si koyok..

Masuk jek taxi.. rase macam panas jek..
Ohh..maybe abang taxi nih saje jek tanak pasang aircond kot sebab pagi bute kan..
Tapi kuar jek toll KD, hujan plak..

Dot rase dah berkuap semacam.. dah macam sauna room dah..huhuuh..
Dot pandang depan mmg tak nampak jalan..
Dot rase Abang taxi tuh bawak keta main teka2 jek..
Risau gile ok..

Bayang kan amik corner semua tapik tak nampak jalan..
Keta plak banyak pepagi bute..
Aku rase abang tuh macam segan nak wipe tingkap manually..
sampai la leman sound.. cakap bukak je la tingkap.. dah tak nampak nih..

So nak ilangkan rase takut.. laki bini bantai tido.. hahahha..
sampai la depan balai pelepasan..
Syukur..

Fast forward to 4 hours and 40 minutes di atas udara..
BOSAN nak mampos ok flight lama2 wothout any entertainment system.. huhuhu..
Memang la leh bawak magazine, game etc.. Tapi tetap bosan..
But it was a very smooth journey..
Nih 1st time kitaorg naik X.. Airbus besar kan.. so gegar pon berpatutan..

Seb baik dah pre-book seat youols..
Boleh penuh okay flight pegi taipei..
Apekah? semuorang pon nak jejak kasih balik beraya kat Taiwan ke? huhu

Bile sampai..biase la ghairah2 tangkap gambar..
Sambil jalan pegang2 tangan feeling2 baru kawen gittew.. hahahha..(padahal anak kucing dah 3 ekor semua dah sunat dah..hehehe)

This is at the start of our journey.

Yeay..sudah sampai Airport Taipei, Taiwan

From KL kitaorg angkut satu beg besar and satu bag kecik..\
Basically beg kecik tuh kosong jek pon..
Dah jadik kebiasaan, kitaorg akan wrap beg2 tuh semua kat airport..
Konon2 protect bag la..and senang nak cam bag sendirik..

Hampehhh..
Kitaorg dah panik sebab org semua dah amik beg dah blah sorang demi sorang..
Kitaorg jugak yg tercongok kat situ lagik..
Padahal punye la poyo among the first yg dah terpacak tunggu bag..huhu..

Sumpah tak exeggerate nak dekat sejam ok kitaorg tunggu beg yg besar tuh..
Sampai la aku mmg dah nak gi carik kaunter lapor bag ilang..hahahha..
tetiba husband nampak.."Hah..ini beg kita kan?"

huhuhu..beg tuh dah pusing 3 kali kot..
Padahal awal2 tu aku dah tunjuk kat dia..dia siap cakap.. eh..bukan lah!

Lepas dah amik semangat balik..
Konon2 nak sambung adventure..
Nak gi hotel naik bas..
Tapi dah rupe hamster masuk kandang lembu ok..

Signboard mostly in chinese..but still ade english lagik..
Kitraorg pon belasah la ikut arrow kan..
Bus.. bus..

Mampos tak reti ok..
So terpaksa la berenti tanye orang kan..hahaha..
Rupe nye org yg kitaorg tanye tuh macam kereta sapu lah...
Belasahhhhhhhhhhh..
Janji sampai..

(tetiba dlm keta aku jadik cuak..sebab dia bawak cam van besar..and ade lagik satu pakcik cine nih naik jugak (selain dpd driver)..mungkin another customer yg dia kutip sekali..uncle cine tuh rupe cam ketua gangster ok.. or maybe gak macam hantu cine..huhuhu..dah la siap bukak kasut semerbak bau stoking..huhuhu..aku dah imagine bukan2..macam tetiba dia kuar pistol ke kan..huhuhu..ye la..tetiba teringat kes allayarhamah Sosi tuh kan.. senang jek nak kena culik..nih kitaorg willingly plak masuk keta tah saper2..dah la baru jejak taipei tak sampai sejam..hhuhuhuuh..)

So moral of the story.. korang jgn jadik gile cam aku..huhu..
keta sapu tuh charge lebih kurang RM100 la..(tu pon aku sempat nego harga..hahha)..
Kalau teksi betol dalam RM130..

Kalau ulang balik mase,. I'll gladly pay that extra RM30 untuk menjamin keselamatan ok!

Tapi seb baik Allah nak tulung..
So selamat la kitaorg sampai ke pintu hotel..yeay..

Untuk post Taiwan nih..aku akan bercerita in Malay, but will put in some reviews in English..so kalau korang takde nak pegi Taiwan dalam mase terdekat nih, bole abaikan aje review2 aku ok..
________________________________________________________________________________
Taipei Review #1

Hotel name: See You Hotel (previously known as OneStar Hotel)

Star: We gladly gave 3 star

Location: Very near exit Z10 of Taipei Main Station (Taipei Main Station is like the centre of MRT stations. All MRT line will pass by Taipei Main Station)

Plus Points:
Affordable, very strategic location (from exit Z10, pass by rows of Underground shopping mall!), very friendly and helpful staffs, tho slightly on a smaller scale, but comes with comfortable bed, power shower (very clean bathroom) and they refill complimentary sodas everyday.

Minus Points:
Breakfast is at KFC.. For muslim like ourselves, by the 3rd day, we've had enough of the sesame bun with potato salad and eggs..huhu..










_____________________________________________________

Sampai-sampai jek hotel..check in was very very smooth..
Kasik jek AirAsiaGo punye kertas and passport..tak sampai 2 minit dah dapat kunci..tak payah nak isi or sign apepe pon..sampai aku plak yg blur2 kat situ nak sambut kunci..hahaha.. (sgt berbeza mase experience kitaorg kat Phuket arituh)..

Terus masak air and belasah maggie ngan serunding dulu..
Kebulur ko..

Lepas dah mandi2 and rest2..baru kitaorg sambung keluar..

First step kitaorg explore dulu MRT station..

Best gile bile turun jek tangga exit tuh..berderet2 shopping mall kat underground tuh..hehehhe..so jalan pon tak terasa..

sebab baru sampai..akak belom ghairah nak membeli belah kan..
So terus la pegi beli "Easy Link" card dulu sorang satu..
___________________________________________________________________________________
Taiwan Review #2: Easy Link Card

For stay more than 1 day, do purchase this card from any ticket machine at the MRT. It cost NT$500 (including NT$100 for deposit). It can be use for MRT and Buses (most of them anyway). So it's very2 useful. All unutilised amount can be refunded upon return of the card at the ticket sale counter.
____________________________________________________________________________________

First kitaorg decide nak check out this area called Ximending (turun kat MRT Ximen stop)..Tempat nih happening macam bukit bintang la..ramai gile budak2 mude..

Kat Taipei kol 630 ptg dah gelap macam malam.. and pagi pon cepat siang.. Tapi org2 kat sini, ramai gile suke kuar malam2..so macam tak takut la kitaorg nak explore tempat orang malam2 kan..sebab mmg langsung la tak sunyi.. huhu..

Nih kat Ximending. Kalau tgk Cyril buat magic tuh kat sini sekali tuh..



Lepas dah jalan sikit2..kaki aku dah sakit ok..
Crocs nih idop ke? gigit kaki orang.. huhuhu..

So kitaorg decide nak gi pasar malam dia..
One of the most glamer one is Shilin Nite Market (MRT stop Jiantan)..
Nak pegi sini pon sesat..walaupon dah ade arrow tunjuk nak ikut arah mana..

tapi bile kuar jek station tuh, nampak ade 2 area macam gaya pasar malam la kan..nampak byk game tikam2 tuh semua (akak faveret main tikam nih..hahahha..matikla kena sambar petir..huhu)..so telah menyinggah..

Mase nih beli susu goreng tepung..sedappppp ko..memula konon2 nak test la satu dulu..satu stick ade 3 bebola susu tau..tak sampai 3 langkah dah berjaya masuk perut aku..wahhahaha.. So sebelom balik tuh beli lagik 3 stick..

Ohh..rupenye kitaorg sesat ok..
Yg kitaorg singgah tuh belom lagik pasar malam dia..tu macam tempat makan jek banyak..Bile dah nak tahap kaki rase nak patah..pinggang rase nak tercabut..baru nampak pasar malam yg bettul nye kat depan sikit..dalam 50 meter..huhuhuhu..

Sebab dah sampai..kitaorg gagah kan diri jugak..
Pasar malam diaorang bukan standard macam kat Taman Dinding ok youols..
Pasar malam Bangsar pon kalah..
Pasar malam dia kiri kanan kedai batu ye..hehehe..
tetengah jalan tuh baru ade street stall..
Jalan sikit je aku dah terjengket jengket..
SAKITTTTTTTTTTT nak mampos dah kaki ok..
Ajak je leman balik..nanti leh datang balik esok esok luse kan..

Tapi tidak sebelom member Pearl milk tea..ahhh.. nyaman..

Kat pasar malam yg betul..Ramai nak mampos manusia kan..

Dekat pasar malam..beli buah2 potong jek banyak..
Takde makanan yg tak mengembangkan anak tekak selain susu on stick tadik tuh..
So malam tuh kami dinner sushi tapau kat MRT station sajork..
(MRT station diorang mmg gempak gile. and again ramai gile manusia berlaga2 tekek pon kempis. huhu)

Sedapnye salmon tepanyaki..hehe..sayur simpul tuh pon sedap..tatau la sayur ape..huhu..(ade jek restaurant kalau rajin nak carik kan..tapi by this time dedua rase nak tercabut kaki dah..huhuhu..)

5 comments:

Noraishikin Mohd Salleh said...

terbaik..bestnya ;)

Noraishikin Mohd Salleh said...
This comment has been removed by the author.
dieya said...

susu goreng tepung? takleh imagine pulak camne rupanya. ada gambo close up tak?

i like your review.. terbaik! mak aku suka gi tempat cine2 ni.. if she wants to go to taiwan i'll ask her to read ur blog.

puterikurekure said...

wah!!! seronoknyaaa~

takde apa2 yang confuse eh kat sana in term of bahasa dan signboard? bausla camtu. terasa macam nak pegi je bila dot wat review camni. hehe.

dot said...

Thanks Shikin ;)

Dieya. Dia macam susu yg dah dibekukan. Cam cube2 cam tuh. Then dia celup dlm minyak goreng. hehe. sedap ok (luar rangup dalam lembut jek). Hoi, kalau mak ko nak gi taiwan nanti aku email la elok2. Tak senonoh jek soh dia baca blog aku yg merepek nih. hehe.

Puteri kekure. hoih, ape plak tak konfius nye. Kitaorg asek sesat jek manjang. hahaha. pakai redah jek. Sejak sampai until balik, hari2 ade je sesat. hehe. Tapi survive la jugak. (Note: Pegi la tempat lain dulu ok. Taiwan nih tak priority ;))