Monday, September 27, 2010

Taiwan Adventure: Day Two (Part 2)

For this post, I'll let the pictures do most of the talking ok.

Finally, we arrived at Ruifang..wwehhuuuuu... :)

Tunnel nak menuju ke station exit.. Abang Leman muke lega tak kena jual kat Hong Kong..hehe..

 Nice view from the bus..on the way to Jiufen & Jiguashi..

 Seb baik tak teruk jalan bengkak bengkok nih..kalau tak mau kuar balik hashbrown mahal aku tadik..hahahha..

 Ngeri ok drebar bas kat sini bawak bas.. Jalan sempit..Bawak laju..Bile bas berselisih ngan bas, jantung aku tertinggal kat belakang 2 meter..huhuhu..

 Akhirnyaaa..sampai jugak kat Jiguashi..yeayy..(Husband, sila bagi credit to wife di atas ke-terer-an bini bawak husband sampai sini. hehe. err..walaupon tempat nih takde la happening mana pon :P)

 Turun2 bas jek..terus busy PAKSA Leman tangkap gambar aku..hehehhe..

 Dan lagi..

 Dan lagik..

Lepas tuh terus kena sound..
Photographer tidak bertauliah: "Isshkkk...udah udah ler tu amik gambo nye..jom la kita masuk dulu!"

Hahahahhaa.. gambar2 tuh semua belom pon masuk kat Jiguashi Gold Ecological Park..

Tempat nih macam dulu2 tempat melombong emas..sekarang dah jadik tourist spot.. Takde la best sangat pon.. Memula aku tak intend pon nak pegi..nak pegi Jiufen jek..tapik dah susah payah sesat larat semua kan.. and dah alang2 sampai.. kite singgah jek la..

 Nampak tak tangga yg banyak tuh? Ape ade kat atas tuh? Entah..aku pon tatau.. KOSER mak nak manjat tangga banyak cam tuh nyeh! semput kang tak pasal jek.. hehehhee.. 

 Area jualan.. kat mana2 saje.. tak kira di mana saya berada.. kawasan nih lah paling faveret skalik..hehehhe..

 Abang leman berposing ngan keta sorong..

 Where shall we go first? Tak kisahlah asalkan tak payah naik tangga banyak2..

 Nice view (especially yg baju merah tuh..wink..wink..)..Yang..you pon dah rupe cine apek mana dah baru dok Taiwan 2 hari..hahahhaha..

 Nampak tangga tuh? Yang tuh kami panjat..huhuhu.. sebab ape? Sebab ade papan tanda tunjuk "Souvenir Shop"..huhuhuhu..

Akak memang lemah bab bab kedai nih nyeh..So telah dgn gagah nye menapak tinggi nak mampos..huhuhuh..

 Seb baik area dia cantik..and mase nih tak panas sangat..

 Kecewa souvenir shop tak best langsung!

 Singgah gold museum.. Kitaorg kalau part museum museum nih takde rajin nye nak belek satu2.. laju laju jek kitaorg pusing pehtu dah kuar balik..hahahaa..Tuh bawak tapak kaki tuh adelah gold..cantekkan..

 Emas seketul..Husband, I tak mintak banyak tuh.. few hundreds grams is enuf for me.. hehehhe..(At this time the picture was taken, emas nih valued at more than 28 million RM).. Ironically, takde plak pengawalan ketat pon kat tempat emas nih.. Semua orang (tourist macam aku) sebuk nak pegang amik gambar kan..hahahha..Maybe sebab berat kot,..and susah nak bawak lari..

 Laki bini yg dah berpeluh2 dan serabai.. huhuhu.. Kat mesia nih kira macam jalan jalan untuk seminggu nih.. huhuhhu.. dah la gym lama ponteng.. lagik la pancit nye..  

 Lepas dah naik tuh.. Harus la kena turun plak kan.. huhuhuh.. torture ok.. torture.. Dah bunyik2 dah engsel lutut aku bergesel..

Lepas tuh kitaorg pon naik bas pegi Jiufen plak..

yg kelakar tuh.. kan dah cakap ngan drebar tuh kitaorg nak pegi Jiufen kan.. bile sampai Jiufen..aku ngan leman berkira kira..nak tekang loceng ke tanak.. nak ke tanak.. huhuhu.. seb baik tekan la jugak.. bas tuh buat emergency stop ok tetengah jalan..so kitaorg pon turun la dgn muka tak bersalah nye.. hehehe..

 Ini lah Jiufen..Macam lorong belakang Haji Taib jek kan youolls.. huhuhuh.. Kat sini banyak kedai jual2 barang..especially Taiwan snacks.. Aku ade la beli beberapa setelah mengkaji bahan2 yg di gunakan.. hehhehe..

 This is our lunch.. Siap beli 2 kali ok.. Menatang nih sotong ball tuh.. Kat Malaysia pon ade jual.. siap pakai bahse isyarat nak make sure nih betul sotong.. seb baik dia ade letak anak patung sotong kat situ.. huhuhu..so senang la sket ade props..

 Sedap ok.. Lihat saja gaya lakiku..hehehe..

 Nih plak Ice Taro Balls.. SEDAP nak mampos.. hahahahha.. Nih harus la faveret aku.. laki aku mana reti makanan2 orang pekan macam nih..hahahhaha.. Dia macam ice kacang la.. tapi tarok taro ball (Taro = ubi)... Nih paling sedap la yg aku makan..

Bile dah balik Taipei pon aku bantai makan mende nih hari2.. sebab tuh cepat jek gemok balik kan.. tapi Taipei punye kedai moden.. tak sesedap yg kat Jiufen nih..

 Tengok la muke aku busy makan ice taro ball.. Nih kalau aku bawak abah nih, konfem dia minum air mineral jek nih.. hahahhaha..

 Exploring the street of Jiufen..

Masalah kitaorg paling besau kat sini ialah.. banyak anjing berkeliaran.. anjing2 tuh well maintain.. and semua pon pakai collar.. tapi setengah tuh jenjalan tak de tuan pon.. huhuhuh..

Tengah syok aku jalan2 ngan Leman.. tetiba datang satu anjing itam yg besar dari arah depan..
leman dah kejung dah kat situ.. huhuhuh..

Boleh dia tinggalkan aku jalan ke depan sorang2..

Aku pon takut anjing jugak lah wei...huhuhuh..

So aku macam dah panic.. nak patah balik ke belakang dah tak sempat.. and anjing tu macam tau tau jek aku takut.. sebab terus dia menuju ke arah aku.. huhuhuhuhu..

So I did the next best thing that i could..

AKU CAPUK BAHU satu pakcik and makcik cine yg tengah jalan depan aku!! huhuhuhuhuh..

Melompat makcik tuh punye terkejut tetiba ade orang capuk bahu.. huhuhhu..
Korang boleh bayang kan tak?

Bayang kan korang tengah jalan ngan laki korang.. pehtu aku datang dari arah belakang nak menyelit tengah2.. hahahahhahahahahaha...

Sumpah kelakar ok..

Mak cik tuh dah jerit2 dah.. hahahahhaha.. Itu pon dah bagus aku tak pelok laki dia terus.. huhuhuhu.. Laki aku elok jek gelak2 kat belakang 2 meter.. huhuhuh... jahat kan dia?

Ade dekat 10 kali kot aku mintak maap kat makcik and pakcik tuh.. aku tunjuk la anjing tuh.. and cakap..I'm sorry..sorry.. tui pu chee (ecececeh.. testing vocab baru nampak..hahahha).. harus weih..korang tak tengok muke diorang.. seb baik 2 bahse tu dia dah paham.. kkalau tak jepun korea semua aku kuar kan.. hehehehe..

 And this is the view from Jiufen..(cantik kan baju zebra akak nyehs..  beli kat flea market Curve.. baju2 kat Malaysia gak yg best)
 Dan ini lah muke kami.. dalam perjalanan pulang ke Taipei..kali nih tak salah train dah..ehehhee.. nih baru tengahari.. so lepas nih ade lagik satu tempat plak nak pegi.. kat arah yg bertentangan.. petang nih nak pegi Danshui (waterfront).. That one nanti la aku upload part 3 plak ok..

Ok youols..till later..~
____________________________________________________________________
Taiwan review #4: Jiufen and Jiguashi

Personally, I enjoy my trip here.. Tho it looks as if they have nothing to offer, it's a satisfying half day trip outside of Taipei.. If you're into sightseeing and experiencing new culture, you may want to visit Jiufen and Jiguashi (free entry)..The old street of Jiufen offers lots of Taiwanese snacks on sale.. Since I'm a muslim, there's very limited choices of food here..So you may want to bring some bread/biscuits.. But if you're not a muslim, lots of eateries are available here (and usually full of customers). Tea houses are also one of the main attraction in Jiufen.
_______________________________________________________________________
PS: Tapi aku tak pegi pon tea house dia youols.. mahallll ok teh teh dia.. Satu box mostly RM50 - 100 lebih.. koserrrrrrrrrrr aku  nak bayar mahal2 setakat nak minum teh.. baik aku balik mesia minum teh boh.. hehehhe..


2 comments:

puterikurekure said...

serius wei...muka korang laki bini takde rupa melayu dah. memang macam cino...hehe.

Noraishikin Mohd Salleh said...

stuju ngan puterikurekure...mmg mcm cina dah pon..neway, review2 akak ni mmg best2 blaka. panjang dan detail ceritanya..