Thursday, April 16, 2009

Bila lah agaknye Puan Dot nak kurus & kaya macam Cik Britney Spears?

Hello..

Besok dah khamis.. lusa jumaat.. aku sukee..yeayy..

Dan bertambah suke bile keja2 aku banyak dah siap.. so besok lusa tak stress confirm leh balek before 7 hari2.. hehehhe..

Ade gak teringins nak enroll Jazzercise lagik.. hahahaha..dot nih mmg tak serik2 youolls.. yg last aku bayor sekali pon tak pegi.. huhuhuh.. (tapi time tuh tgh busy boss asek bagik keja time aku dah nak balik jek.. uhuhuh..)..

Tapi mengenangkan duit aku sikit.. tapi byk nak pakai.. aku simpan jek la hasrat di hati tuh..huhuhuhhu..

Tapi aku kena kurus balik nih..2-3 minggu.. oklaaaa.. bohong sunat tadik.. huhhuhu..more like 5-6 minggu kot..aku macam dah tak jaga diet or at least intake pemakanan aku..pakai belasahhh aje ikot dose yg aku suka.. tidak mengikut dose yg bersesuaian dengan aku yg menuju ke arah obesity minor.. huhuhuu.. (suketi lah nak declare obesity minor ke kan.. huhuuh.. walaupon sebenar nye dah bordering obesity tahap medium.. tapi aku takmo mengaku :P)..

Kenapa aku nak kurus balik? (bukan selalu ke aku diet.. lupa balik.. gemok balik.. diet balik.. tak kurus2 gak.. ahh..bengang..baik aku makan jek quarter pounder satu!..huhuhu)...

Kali nih aku nak kurus sebab aku nak gi;

1) Melbourne (end May)
2) Phuket (mid July)

Haaa..kau.. Melbourne tuh ganti KK.. since PIL baik hati nak temankan .. (ehem..ehem.. istilah temankan jugak bermakna nak belanja hotel.. yeeeaahhoooo... kecik tapak tangan.. paper bag recycle aku tadah kan..)..

Rasa aku Melbourne tgh musim sejuk time aku nak pegi tuh.. dan masalah dunia yg pertama..

List masalah dunia dot:
1) Jeans aku semuaaaaaaaaaaaaaaaa dah sendat...wuwuuwuwuwuwuwu...Serius sendat bukan "sendat nampak cantik berkaki panjang macam Serena Vanderwoodsen".. tapi sendat sehingga pehaku 2-2 belah menjerit.. "BEBASKAN KAMI.. BEBAS KAN KAMI.." dan berpiket.. "Jangan seksa kami.. "... uhuhuhhuuhhu..aku sambung nangis lagik noks..

2) Satu2 nye jeans yg aku suka (dan yg masih muat dan yg memboleh kan aku duduk gaya sebebas mana tanpa nampak rekahan pada punggung atau tanpa berasa senak perut cam terbelit tali pusat..huhuhhuhu..you get the idea right?) .. dah nak koyak..hasil kesan geseran yg berterusan.. kalau kat lutut tuh takpe lah lagik kan.. itu roks nama nye.. tapi nih harus lah kat peha kan.. huhuhuhhhu.. makna nye ape tuh? Makne nye aku tak patut belasah nasik ayam tengahari tadik.. masalah di sini bukan nasik ayam.. tapi dah la makan nasik ayam.. pehtu amik plak sup daging satu! hahahahha.. itu baru lah masalah tambahan untuk point nombo 2 nih.. huhuhhuhu..

3) sejak 2 menjak badan aku dah tak secantik nasha aziz (badan dot cantik mcm nasha aziz = dot yg cakap.. bukan orang yg cakap..hahahah..kite terbalikkan ayat dalie)... Anyway... back to the point..sejak badan tak cantek nih.. nak shopping jeans bukan lah perkara mudah.. setiap kali aku shopping jeans.. mesti kadar self esteem aku turun 49.99% dengan mendadak nye.. huhuhhu..

Menciiiiii nyehhsss.. saruk saruk sangkot kat bontot.. Ok la.. aku tipu.. tak lepas bontots pon nyehs.. takat atas lutut jek kengkadang tuh... uuuwwwaaa...depresss nyee...diorang nih buat suar mendiscriminasikan orang berbadan sedikit lebar macam aku nih.. jahat kan..

4) nak kena beli jeans.. tapi dot sengkek bulan nih.. dan jugak bulan depan.. dan mungkin jugak bulan yg seterus nye.. huhuhuhhu...

5) Selain dpd jeans.. nak jugak beli beberapa helai baju baru.. untuk pakai gi Aussie.. hehehe.. (Phuket takde hal.. sebab suar pendeks aku banyak.. tapi kalau betul ostolia tuh sejuk time aku nak pegi tuh.. takkan aku nak belasah pakai suar takat lutut aku kan..).. dan lebih gediks juga.. nak jugak beli baju tido lawa2.. hahahahha.. kalau tak pilih lah.. nak baju kelawar ke nak baju yg macam tak payah pakai baju pon takpe.. hahahha..

6) Banyak nye duit nak pakai nak masok umah.. walaupon hanya buat/beli yg wajib.. tetapi masih banyak jugakk..

Pulak tuh..everything is plan within May - July.. hahahahhaha.. dot lah yg pandai sgt buat planning kan..

End May sampai early June: Melbourne (dan end May jugak gaji aku tak masok nih ok) --- Early June sampai mid June: ACCA (ok nih takde kena mengena ngan duit (sbb aku dah terpaksa bayar dah pon last week..huhuhuu), tapi ade kena mengena dgn aku yg malassssssssssssss nye nak belajar.. tapi terpaksa belajar jugak..huhuhuh) --- Mid June sampai early July: Training/induction programme 16 hari (mak dah eksaited beli suar trek sampai 3 nyehs..heheheh..) -- Early July: Report duty -- tak sampai 14 hari mula bekerja di tempat baru.. Sambung plak cuti ke Phuket...

List of Recommended Action yg dot perlu lakukan:

1) PANIC
2) panic lagik
3) Masih panic lagik

hahahahhaha.. tuh jek buat masa sekarang.. there's nuthing much else i can do pon kan..

Some say.."Abes dah tau takde duit kenapa nak pergi jalan2 jugak".. --> huhuhhuuh.. mana aku nak tau time aku beli tiket time our red fren tuh tgh buat sale last year.. yg perkara2 di atas timing dia bertimpa2.. hehehhehe.. tapi yg sebenor nye pon.. aku memang suke berjalan.. hehehhe.. korang2 ingat yg aku jalan2 before this tuh banyak bebenor ke duit aku? tak banyak jugak.. ahahah.. nak tunggu banyak sampai Hiro beranak satu pon belom tentu aku leh pegi holiday lagik.. takpe.. kite bolos aje dinding itu..(sambil berdoa.. bila lah Paris Hilton nak amik aku jadik new BFF dia..amin..)

PS: Takpe..Tak cukup duit nanti kita pinjam ler duit abah..hehehehe..

PPS: Besok ade rombongan cik kiah department aku ke engineering department.. hooray.. say yes to aktiviti meng-ular berjadual.. yeayy.. last week plak berpeluang visit flight simulator.. agak2 next week diaorang takmo ke bawak visit ke station kat london plak ye?

6 comments:

Cik Halie said...

btol btol btol! sgt setuju dgn statement problem nk membeli jeans tu. pinggang dh muat peha plak sangkut. sakit jiwa! rindunya ngn rupa bentuk diri zmn jd bdk2 bainun dulu. ni sume slh mcd. haha.

Zuraida said...

waaaa...beralih ke benua austrolia rupanya, i soka!!!!!

anyway, aku pun punya dilema yang sama. nak pi phillippine akhir bulan ni kena la hot kan tapi wardrobe macam still winter je.

sigh.

tensi tensi.

takpe. insya-allah ada la tu...

jangan panik!

dot said...

Cik Halie..
Badan masa kat skolah tak best..under-developed! hahahha..
Tapi badan skrg pon tak best jugak..dah over-developed plak! hahahha..

Zue..
kau tuh kan slalu shopping baju baru..mesti la punya wardrobe yg hot :P ..
Kau ade winter clothing ye? Boleh la aku pinjam..yeayyy..

dazzledalie said...

dilemma kita sama..muahaha

tapi ko ok lg nyehs penah mrasa kurus..akak ni? nan adooo.. hahaha

Zuraida said...

Dot,

aku baru je lepaskan baju2 kecik aku kat adik aku...so almari aku dah kosong balik!!!!

Takde winter clothing dowh. dah lama tak ke tempat beriklim sejuk...

HALALDAGANGNET said...

Salam,

Pn Dot can try this one:-

A renowned slimming programme which has
established for 15 years in Malaysia and approved
by Ministry of Health Malaysia. Result assured,
loss about 2kg/week. Balance Menu/Diet provided.
Now, with colloboration with Goverment of Malaysia
under Govt. staff health programme, we offer up to
15 years installment specially for goverment staff
(permanent) or contract (up to Head of Department
approval). Act now..Myself had lost 15kg in2
months...message me for detail...0123589058..we
can set appoinment for you for detail health check
i.e body fat,cholestrol and also for consultation.
Hurry...non goverment staff we also have 12 months
interest free for CIMB and Maybank Credit Card
User..all our product is halal. Please forward to
your friends/family who serious to lose weight.
Thanks and regards.